60 συλλήψεις στο πλαίσιο μεγάλης αστυνομικής επιχείρησης. Ανάμεσα στους.. συλληφθέντες είναι και πέντε από τους φερόμενους ηθικούς αυτουργούς της δολοφονικής επίθεσης. Εξ αυτών οι τρεις φέρονται ως σκληροπυρηνικοί οπαδοί του Ολυμπιακού. Μήνυμα Χρυσοχοΐδη για επανεξέταση του νομικού πλαισίου...
Εξήντα συλλήψεις ανακοίνωσε ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας στο πλαίσιο της μεγάλης αστυνομικής επιχείρησης για την εξιχνίαση της δολοφονικής επίθεσης στου Ρέντη, τον περασμένο Δεκέμβριο, με αποτέλεσμα τον θάνατο του 31χρονου αρχιφύλακα Γιώργου Λυγγερίδη.
Στη δήλωσή του ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Δημήτριος Μάλλιος, επισημαίνει ότι προέκυψαν στοιχεία για εγκληματική οργάνωση, αποτελούμενη από 158 μέλη, τα οποία, τουλάχιστον από το 2019, τελούσαν κακουργηματικές και πλημμεληματικές αξιόποινες πράξεις και δρούσαν κυρίως σε Αττική, Βόλο και Ιωάννινα.
Στο πλαίσιο της επιχείρησης ανέφερε πως έχουν πραγματοποιηθεί 58 έρευνες σε οικίες και 15 σε οχήματα και έχουν κατασχεθεί πλήθος πειστηρίων όπως πιστόλια, ξύλινα ρόπαλα, μαχαίρια, ναρκωτικά, ρουχισμός, ψηφιακά μέσα και άλλα.
Φερόμενοι ηθικοί αυτουργοί ανάμεσα στους συλληφθέντες
Σύμφωνα με πληροφορίες ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκονται πέντε απ' τους φερόμενους ηθικούς αυτουργούς. Μεταξύ αυτών, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι τρία άτομα που φέρονται να είναι σκληροπυρηνικοί οπαδοί του Ολυμπιακού, απ' τους πλέον οργανωμένους.
Ένας από τους πέντε φέρεται να προσπάθησε να διαφύγει στην Αλβανία, αλλά αστυνομικοί τον εντόπισαν στα Ιωάννινα και τον συνέλαβαν.
Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι ο ανήλικος αδερφός του 18χρονου φερόμενου φυσικού αυτουργού της δολοφονικής επίθεσης με ναυτική φωτοβολίδα.
Όλοι οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν αύριο, Τρίτη, ενώπιον του εισαγγελέα.
Μήνυμα Χρυσοχοΐδη
Σε ανάρτησή του στο Instagram ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σημειώνει ότι πρέπει να επανεξεταστεί το νομικό καθεστώς γύρω από την προστασία των θυμάτων της βίας και της τρομοκρατίας.
Αναλυτικά αναφέρει:
«Αυτός ο θρήνος, μετά το θάνατο του Γιώργου Λυγγερίδη, πρέπει να μετατραπεί σε μια πράξη τόσο για εκείνον που «έφυγε», όσο και για εκείνους που μένουν πίσω. Οφείλουμε να επανεξετάσουμε όλο το νομικό καθεστώς γύρω από την προστασία των θυμάτων της βίας και της τρομοκρατίας.
Για όσους φεύγουν με αυτό τον άδικο τρόπο, υπάρχει η απόδοση της δικαιοσύνης, έτσι όπως προβλέπει η Δημοκρατία και το Σύνταγμά μας. Ο Γιώργος, θα είναι κάθε μέρα μαζί μας, για να μας θυμίζει πόσο πολύτιμη είναι η ανθρώπινη ζωή και πόσο απεχθής, δολοφονική και καταστροφική είναι η βία για κάθε κοινωνία.
Για όσους μένουν, τους γονείς του Γιώργου, τους γονείς κάθε θύματος, θέλω να τονίσω πως δεν θα μείνουν μόνοι. Η Ελληνική Αστυνομία, αλλά και όλη η Ελλάδα θα είμαστε δίπλα σας, ούτως ώστε κάθε μέρα να μπορούμε να παλέψουμε, να αγωνιστούμε και να δώσουμε τη μάχη όχι μόνο ως κοινωνία, αλλά και ως Αστυνομία, να καταπολεμήσουμε το έγκλημα».
Αναλυτικά η δήλωση του αρχηγού της Αστυνομίας
«Τους τελευταίους 4 μήνες η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, διεξήγαγε υπό άκρα μυστικότητα εκτεταμένη έρευνα για την πλήρη διαλεύκανση της εγκληματικής επίθεσης χούλιγκαν στην περιοχή του Ρέντη, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του αστυνομικού της ΥΑΤ Γεώργιου Λυγγερίδη.
Όπως είναι ήδη γνωστό, για την εξιχνίαση αυτής της δολοφονικής επίθεσης, από την πρώτη στιγμή, είχαν πραγματοποιηθεί πάνω από 400 προσαγωγές, ώστε να μην χαθεί κανένα πειστήριο, ενώ ένα άτομο είχε συλληφθεί και οδηγηθεί στη δικαιοσύνη.
Στη συνέχεια, η δικογραφία που συντάχθηκε περιελάμβανε μαρτυρίες, βίντεο και άλλα ευρήματα που κατέδειξαν την ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης πίσω από την επίθεση, ενώ επιβεβαίωναν συσχέτιση της αθλητικής βίας με το οργανωμένο έγκλημα.
Ειδικότερα, προέκυψαν στοιχεία για εγκληματική οργάνωση, αποτελούμενη από 158 μέλη, τα οποία, τουλάχιστον από το 2019, τελούσαν κακουργηματικές και πλημμεληματικές αξιόποινες πράξεις και δρούσαν κυρίως σε Αττική, Βόλο και Ιωάννινα.
Για την αποδόμηση της εν λόγω εγκληματικής οργάνωσης, από πρώτες πρωινές ώρες σήμερα διεξήχθη, στο πλαίσιο της διενεργούμενης προανάκρισης, ευρεία αστυνομική επιχείρηση, με τη συνδρομή της Ε.Κ.Α.Μ. και αστυνομικών σκύλων, με αποτέλεσμα τη σύλληψη, μέχρι στιγμής 60 ατόμων.
Παράλληλα, έχουν πραγματοποιηθεί 58 έρευνες σε οικίες και 15 σε οχήματα και έχουν κατασχεθεί πλήθος πειστηρίων όπως πιστόλια, ξύλινα ρόπαλα, μαχαίρια, ναρκωτικά, ρουχισμός, ψηφιακά μέσα και άλλα.
Η δέσμευσή μας για την καταπολέμηση της αθλητικής βίας και συνολικά της ανομίας είναι απόλυτη. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με σχέδιο και αποφασιστικότητα για την ασφάλεια των πολιτών και την ειρηνική συνύπαρξη στην κοινωνία μας».
Παραπέμπει στην ΕΛ.ΑΣ. η κυβέρνηση
Μια πρώτη τοποθέτηση για τις εξελίξεις έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.
Ο Παύλος Μαρινάκης στην εισαγωγική του τοποθέτηση δεν είπε λέξη για την εν εξελίξει επιχείρηση στης αστυνομίας και απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου περιορίστηκε στο να δηλώσει ότι για την ποινική διάσταση της υπόθεσης δεν είναι δουλειά της κυβέρνησης να σχολιάσει.
«Ας έχουμε εμπιστοσύνη στις γυναίκες και τους άνδρες της αστυνομίας και στους ανθρώπους της ελληνικής Δικαιοσύνης. Τέτοιες έρευνες είναι πολύ πιθανό να χρειάζονται χρόνο» είπε και συμπλήρωσε «είναι πάρα πολύ σημαντικό να καταλάβουμε ότι πολλοί άνθρωποι δουλεύουν για πάρα πολλές υποθέσεις. Αυτό δεν είναι δουλειά ενός κόμματος ή της κυβέρνησης με μόνο στόχο την προστασία των πολιτών. Τέτοια φαινόμενα δεν μπορούν να γίνονται ανεκτά. Συγκεκριμένες λεπτομέρειες κανένας μας δεν γνωρίζει ούτε θα μπορούσε να γνωρίζει, δεν είναι δουλειά της κυβέρνησης. Θα ακολουθήσουν πολύ σύντομα ανακοινώσεις από την αστυνομία».
Έσπευσε, πάντως, να δηλώσει αλαζονικά ότι η κυβέρνηση ανέλαβε τις πολιτικές της ευθύνες και προχώρησε σε μέτρα για την οπαδική βία λέγοντας «τα μέτρα τα οποία έπρεπε να εφαρμόσουμε με κόστος για εκατοντάδες χιλιάδες φίλαθλους να μείνουν εκτός γηπέδων για δύο μήνες. Όλα όσα είχαμε πει τότε τα κάναμε πράξη, με αποτέλεσμα να βλέπουμε σημαντικά παιχνίδια να γίνονται όπως και τα ευρωπαϊκά και όπου εντοπίστηκαν προβλήματα από μειοψηφίες επιβλήθηκαν οι απαραίτητες πειθαρχικές ποινές από την αρμόδια αρχή».
efsyn.gr