20 Απρ 2024

Ποιος αγόρασε το κατασχεμένο λαθραίο ξυλόλιο (25 τόνοι…) που έβαλε μπουρλότο στα Τέμπη; Αίτημα στον Ανακριτή να δοθεί το όνομα

 

Τα ονόματα όσων απέκτησαν τους 25 τόνους κατασχεμένου χημικού διαλύτη από το τελωνείο Προμαχώνα στις Σέρρες, λίγες μέρες πριν το έγκλημα των Τεμπών ζητεί να μάθει... με αίτημα προς τον ειδικό εφέτη ανακριτή Σωτήρη Μπακαΐμη, ο δικηγόρος οικογενειών των θυμάτων και τραυματιών, Στέλιος Σούρλας.

Υπενθυμίζεται ότι όπως έχει επισημαίνει και ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Βασίλης Κόκκαλης 15 ημέρες πριν το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, οι τελεωνειακές αρχές έβγαλαν σε δημοπρασία 25.7 τόνους χημικού διαλύτη που είχαν κατασχέσει στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα

Ωστόσο όπως σημειώνει το documentonews.gr αν και η διακήρυξη της δημοπρασίας από τον προϊστάμενο του τελωνείου Σερρών είναι αναρτημένη στη Διαύγεια, δεν υπάρχει πουθενά το αποτέλεσμα της δημοπρασίας και το ποιος αγόρασε το εν λόγω φορτίο.

Ο δικηγόρος Στ. Σούρλας ζητεί από τον ανακριτή να «διατάξει» το τελωνείο Προμαχώνα να απαντήσει εγγράφως, «ποιοι ανακηρύχτηκαν κατά τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο του 2023 υπερθεματιστές σε δημοπρασία κατασχεθέντων από Βουλγαρία φορτίων χημικών διαλυτών και κυρίως ξυλολίουτουλολίου κλπ από το τελωνείο Προμαχώνα Σερρών».

Επίσης με το ίδιο αίτημα ζητείται από τον ανακριτή να ερευνήσει με ποιο μέσο μεταφέρθηκαν τα υλικά αυτά από τους υπερθεματιστές ώστε να διακριβωθεί εάν έγινε οδικώς ή με τη μοιραία εμπορική αμαξοστοιχία που συγκρούστηκε με την επιβατική το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου του 2023.

Ακόμη ο συνήγορος των οικογενειών ζητεί τη διενέργεια έρευνας σχετικά με το «πού μεταφέρθηκαν τα φορτία, πού αποθηκεύτηκαν, ποια είναι τα παραστατικά δελτία αποστολής τιμολογίων για ποιο σκοπό χρησιμοποιήθηκαν και εάν κατά τη μεταφορά τους τηρήθηκαν τα μέτρα ασφαλείας των συγκοινωνιών».

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι όπως έχει δηλώσει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Β. Κόκκαλης «από το 2020εισέρχεται λαθραία στη χώρα μας ξυλόλιο και τολουόλιο. Εισέρχονται χημικοί διαλύτες από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, εκατοντάδες τόνοι από το 2020-2022, μέχρι και 15 ημέρες πριν το έγκλημα των Τεμπών, 25 τόνοι. Το τελωνείο, ως όφειλε και επειδή είναι δυσχερής –επακριβώς το διαβάζω- η φύλαξη και υπόκειται σε φθορά, το έβγαλε σε δημοπρασία. Ως διά μαγείας, όμως, στη Διαύγεια δεν υπάρχει τίποτα για το ποιος υπερθεμάτισε».