19 Απρ 2024

Ρεύμα: Αύξηση 40 ευρώ μέσα σε 6 ημέρες για την τιμή στη χονδρική

 Το κλίμα νευρικότητας και ανησυχίας που πυροδοτήθηκε από τις τελευταίες εξελίξεις στη Μ. Ανατολή και ειδικότερα με την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ εξακολουθεί να... αποτυπώνεται στην ενεργειακή αγορά.

Ένα κλίμα μάλιστα που, όπως όλα δείχνουν, θα συνεχίσει για άγνωστο ακόμη διάστημα να επηρεάζει τις τιμές της ενέργειας, ιδιαίτερα υπό το πρίσμα της αναμενόμενης «απάντησης» του Ισραήλ με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη συνέχεια.

Με παραστατικό τρόπο έχει μεταφερθεί το περιβάλλον αβεβαιότητας και ανησυχίας και στην ελληνική ενεργειακή αγορά, με τις τιμές στη χονδρική ρεύματος να έχουν πάρει την ανιούσα.

40 ευρώ πάνω σε 6 ημέρες

Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν λίγες ημέρες, στις 13 Απριλίου, η τιμή της μεγαβατώρας στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας είχε διολισθήσει στα 33,80 ευρώ, θυμίζοντας άλλες μακρινές εποχές…

Ωστόσο, οι αρνητικές τιμές που έφτασαν να καταγράφονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα μέσα στον Απρίλιο αποτελούν πλέον «ανάμνηση», καθώς για σήμερα Παρασκευή 19 Απριλίου στην εγχώρια χονδρεμπορική αγορά η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας έχει σκαρφαλώσει στα 73,17 ευρώ/MWh, μειωμένη κατά 6,61% σε σχέση με χθες που ήταν στα 78,34 ευρώ/MWh.

Με άλλα λόγια, έχουμε ένα άλμα 40 ευρώ στην τιμή μέσα σε μόλις 6 ημέρες.

Όσον αφορά το ενεργειακό μίγμα της ηλεκτροπαραγωγής εμφανίζεται ισορροπημένο, με τις ΑΠΕ να διατηρούν τα πρωτεία με ποσοστό 41,64%, αλλά και με το φυσικό αέριο να βρίσκεται στη δεύτερη θέση και πολύ κοντά πλέον, με ποσοστό 36,02%. Από εκεί και πέρα, ακολουθούν οι εισαγωγές με ποσοστό 15,26%, τα υδροηλεκτρικά με 3,60% και ο λιγνίτης με σχεδόν μηδενική συμμετοχή (της τάξης του 0,12%).

Ανοδικά το φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά

Την ίδια ώρα, το φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά παραμένει σταθερά πάνω από τα 30 ευρώ. Συγκεκριμένα, χθες στο σημείο αναφοράς του TTF, η τιμή του καυσίμου για τα συμβόλαια παράδοσης τον Μάιο έκλεισε στα 32,14 ευρώ/MWh, καταγράφοντας ημερήσια αύξηση κατά 2,7% και με την τάση για τους επόμενους μήνες να είναι ανοδική.

Υπενθυμίζεται ότι τους προηγούμενους μήνες και παρά τα ανοιχτά γεωπολιτικά μέτωπα (Ουκρανία, Μ.Ανατολή, Ερυθρά Θάλασσα) η τιμή του φυσικού αερίου βρισκόταν κάτω από το όριο των 30 ευρώ, διολισθαίνοντας μάλιστα στις 23 Φεβρουαρίου μέχρι τα 23,18 ευρώ/MWh.

Προφανώς, η τωρινή γεωπολιτική «έκρηξη» αξιολογείται από τις αγορές με «κόκκινο χρώμα», επαναφέροντας στο τραπέζι ακόμη και σενάρια για εκτίναξη των τιμών σε ύψη που θέλουμε όλοι να ξεχάσουμε. Όλα βέβαια θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις το αμέσως επόμενο διάστημα…

https://www.newmoney.gr/