3 Απρ 2024

Γήπεδο Παναθηναϊκού: Γιατί βρίσκεται κυριολεκτικά “στον αέρα” – Όλο το παρασκήνιο

 Στις 30 Μαρτίου 2022, σχεδόν πριν δύο χρόνια, η Γενική Συνέλευση του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, με οριακή πλειοψηφία άναψε το «πράσινο» φως, για το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού και τη Διπλή Ανάπλαση σε Λεωφόρο Αλεξάνδρας και Βοτανικό. Δύο χρόνια μετά δεν έχουν γίνει ούτε οι βασικές, στοιχειώδεις εργασίες ανέγερσης. Βάσει της Σύμβασηw μέχρι το τέλος του 2024 θα πρέπει να παραδοθούν οι εγκαταστάσεις του ερασιτέχνη Παναθηναϊκού.

 Δηλαδή σε εννέα μήνες από σήμερα θα πρέπει να κατασκευαστούν 7.500 τετραγωνικά μέτρα εγκαταστάσεις!!! Αν αυτό δεν συμβεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2024 γεννά δικαίωμα καταγγελίας και στη συνέχεια θα πρέπει να υπάρξει τροποποίηση της σύμβασης, την οποία θα πρέπει να εγκρίνουν επίσης όλα τα μέρη! Της συνολικής σύμβασης που αφορά και το «Βοτανικός Arena»!

Με λίγα λόγια τα νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού είναι κυριολεκτικά στον «αέρα» με τις εμπλεκόμενες πλευρές να δίνουν έωλες υποσχέσεις περί επιτάχυνσης των διαδικασιών.

Μπροστά σε αυτό το σκηνικό μέλη του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, με ανοικτή επιστολή τους προς τον πρόεδρο του Ερασιτέχνη Παναγιώτη Μαλακατέ, ζητούν να γίνει έκτακτη συνέντευξη Τύπου προκειμένου να γίνει μια λεπτομερής ενημέρωση για τον Βοτανικού. Από την πλευρά του, ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός, με ανακοίνωση του στις 13 Μαρτίου υποστηρίζει ότι παρακολουθεί στενά την υπόθεση και τις εξελίξεις κι ότι σύντομα θα προχωρήσει σε συνέντευξη Τύπου για να ενημερώσει τον κόσμο σχετικά με την πρόοδο των εργασιών.

Η σύμβαση πάντως προβλέπει αυστηρά τα εξής:

«Oι συμβαλλόμενοι συμφωνούν και αποδέχονται ως καθοριστικά, τα ακόλουθα χρονικά ορόσημα (εφεξής: «Κρίσιμα Χρονικά Ορόσημα»), η παρέλευση δε ως απράκτου οποιουδήποτε εξ’ αυτών γεννά δικαίωμα καταγγελίας, το οποίο δύναται να ασκηθεί από οποιοδήποτε μέρος έναντι του αντισυμβαλλόμενου του με την επίδοση έγγραφης γνωστοποίησης του εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριών μηνών από την παρέλευση της κατά περίπτωση ημερομηνίας. Ειδικότερα τα κρίσιμα χρονικά ορόσημα είναι τα εξής:

Εγκατάσταση αναδόχου στο έργο του Γηπέδου και έναρξη εργασιών εκ μέρους του: 31.12.2023

Παράδοση του Γηπέδου από τον Δ.Α. στο Π.Α.Ο: 31.12.2026.

Παράδοση των Αθλητικών Εγκαταστάσεων Π.Α.Ο στον Π.Α.Ο: 31.12.2024».

Οι εγκαταστάσεις λοιπόν στον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό πρέπει να παραδοθούν στις 31.12.2024. Ποιες είναι αυτές; Ιδού:

– Πολυχρηστικό κτιριακό συγκρότημα του Ερασιτέχνη που θα εξυπηρετεί έξι διαφορετικές λειτουργίες και θα περιλαμβάνει δέκα διαφορετικές αίθουσες τόσο αγωνιστικού όσο και προπονητικού χαρακτήρα. Συγκεκριμένα θα διαθέτει:

– Κεντρική αίθουσα κλειστού γυμναστηρίου (αρένα) για οργάνωση αγώνων μπάσκετ, βόλεϊ, χάντμπολ, ποδοσφαίρου σάλας, γυμναστικής κ.ά., με κερκίδες για 3.100 θεατές, με χώρους υγιεινής και κυλικεία.

– Γυμναστήριο – προπονητήριο για μπάσκετ, βόλεϊ, γυμναστική και άλλες εκδηλώσεις (αίθουσα πολλαπλών χρήσεων) με πρόβλεψη θέσεων για 200 θεατές.

– Επτά προπονητήρια: Αίθουσες προπόνησης βαρέων αθλημάτων (άρση βαρών, πάλη, πυγμαχία) και αίθουσες προπόνησης λοιπών αθλημάτων (επιτραπέζια αντισφαίριση, ξιφασκία, σκοποβολή, τοξοβολία).

– Ένα προπονητήριο για ΑμεΑ.

– Δύο αίθουσες ενδυνάμωσης.

– Ανοικτό κολυμβητήριο με πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων και κερκίδα 500 θεατών.

– Γραφεία της διοίκησης.

– Μπουτίκ και πωλητήριο αναμνηστικών.

– VIP’s lounge με άμεση οπτική επαφή με την αρένα, αίθουσα Τύπου με 60 θέσεις εργασίας και δυνατότητα επέκτασης, καθώς και αναψυκτήριο με θέα την Ακρόπολη.

– Υπόγειο γκαράζ χωρητικότητας 125 θέσεων.

Δούκας: Στον «αέρα» η χρηματοδότηση του γηπέδου!!!

Μπροστά σε αυτό το σκηνικό γίνεται εύκολα αντιληπτό γιατί υπάρχουν ανησυχίες από μέλη του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού για την πορεία των έργων και αυτός προφανώς ήταν και ο λόγο που έστειλαν ανοικτή επιστολή τους προς τον πρόεδρο του Ερασιτέχνη Παναγιώτη Μαλακατέ.

Συγκεκριμένα 681 μέλη του Ερασιτέχνη προς τον Παναγιώτη Μαλακατέ ζητούν να γίνει το συντομότερο μια συνάντηση, προκειμένου να γίνει αναλυτική ενημέρωση αναφορικά με τον Βοτανικό και το έργο της διπλής ανάπλασης.

Μάλιστα τονίζεται μέσα στην ανακοίνωση πως ήδη έχουν καθυστερήσει ορισμένα κομβικά έργα.  Θυμίζουμε ότι το πράσινο φως για το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού και τη Διπλή Ανάπλαση στο Βοτανικό, είχε δώσει οριακά η Γενική Συνέλευση του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού στις 30/03/2022.

Στην ψηφοφορία ψήφισαν 2994 άτομα και έγκυρα ήταν τα 2985 ψηφοδέλτια. Από αυτά τα 2051 ήταν υπέρ της Διπλής Ανάπλασης που αντιστοιχεί σε ποσοστό περίπου 68,5%, 934 ήταν κατά, 5 ήταν λευκά και 4 άκυρα. Για να περάσει η Διπλή Ανάπλαση έπρεπε το “ναι” να συγκεντρώσει τα 2/3 (σ.σ. δηλαδή 1991 ψήφους) όσων πήγαν να πάρουν μέρος στην ψηφοφορία, κάτι που τελικά συνέβη. Και αυτό συνέβη για λίγες (σ.σ. για την ακρίβεια 55) μόνο ψήφους.

«ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΕΛΩΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ Α.Ο.

Κύριε Πρόεδρε,

Στις 30 Μαρτίου συμπληρώνονται δύο χρόνια από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας για το γηπεδικό. Όπως όλοι θυμόμαστε, αυτή η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε με την αίσθηση του «κατεπείγοντος» και μέσα σε κλίμα «μιντιακής ασφυξίας» ότι η υπερψήφιση των συμβάσεων αποτελεί μονόδρομο για τη διασφάλιση της μελλοντικής πορείας του Συλλόγου.

Το αποτέλεσμα της κάλπης ήταν αυτό, που επεδίωξε ποικιλοτρόπως η διοίκησή σας…

Τώρα, δύο χρόνια αργότερα, έχει διαμορφωθεί η ακόλουθη ζοφερή κατάσταση (αναφερόμαστε αποκλειστικά στις εγκαταστάσεις που προορίζονται προς χρήση από τα τμήματα Α.Ο.):

1. Από τις 31 Μαρτίου 2022 μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει ούτε οι βασικές, στοιχειώδεις εργασίες ανέγερσης. Ο καιρός κυλάει, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή επίσημη ενημέρωση εκ μέρους της διοίκησής σας προς τα μέλη του Α.Ο., κι ευρύτερα προς τον κόσμο του Παναθηναϊκού, για τις όποιες εξελίξεις ή διεργασίες. Η παντελής απουσία επίσημης ενημέρωσης «εκτρέφει» ένα όργιο φημών, βάσιμων ή αβάσιμων πληροφοριών, διαδόσεων και εικασιών. Κανένας, πλην ενός πολύ μικρού κύκλου ανθρώπων, δεν γνωρίζει πραγματικά σε ποιο σημείο βρισκόμαστε και τι μέλλει γενέσθαι.

2. Την ίδια ώρα παρακολουθούμε την έναρξη (γιατί είναι βέβαιο ότι είμαστε ακόμα στην αρχή…) μίας απίστευτης διελκυστίνδας δημόσιων αντιπαραθέσεων για το θέμα μεταξύ του νυν και του πρώην δημάρχου Αθηναίων. Η δική μας θέση είναι ξεκάθαρη κ. Μαλακατέ: Δεν μας ενδιαφέρουν τα πολιτικά παιχνίδια κανενός νυν και κανενός πρώην δημάρχου.

Δεν μας ενδιαφέρουν οι επιδιώξεις οποιουδήποτε πολιτικού κόμματος. Δεν μας ενδιαφέρουν τα οικονομικο-επιχειρηματικά συμφέροντα που έχουν μαζευτεί στον Βοτανικό, παίζοντας ένα πρωτοφανές παιχνίδι κερδοσκοπίας στην πλάτη του Συλλόγου υπό την πλήρη ανοχή της διοίκησής σας.

Εμάς, ως μέλη του Παναθηναϊκού Α.Ο., μας ενδιαφέρει:

– Ότι προσπαθήσατε να παραδώσετε άνευ ανταλλαγμάτων στο δήμο Αθηναίων το μοναδικό και τεράστιας αξίας περιουσιακό στοιχείο του Συλλόγου μας στο πιο κεντρικό σημείο της Αθήνας. Το γήπεδο της Λεωφόρου.

– Ότι δεν επιδιώξατε να μπει καμία ασφαλιστική δικλείδα στις συμβάσεις που υπογράψατε.

– Και ότι το αποτέλεσμα των, μέχρι στιγμής, χειρισμών της διοίκησής σας συνοψίζεται στη φράση: «έχετε κάνει μία τρύπα στο νερό», με συνέπεια ο Σύλλογος για ακόμα μία φορά να είναι μετέωρος.

Περίπου από τα μέσα της άνοιξης του 2022 έως σήμερα, παρατηρούμε ότι ο κ. Παυλόπουλος έχει αλλάξει άρδην τακτική και τηρεί μία στάση σιωπής έως πλήρους εξαφάνισης, γεγονός που προκαλεί πολύ άσχημη εντύπωση από τη στιγμή που τα έργα έχουν κολλήσει ενώ αυτός μας διαβεβαίωνε πως ο Σύλλογος είναι απολύτως εξασφαλισμένος.

4. Στο ζήτημα της χρηματοδότησης των εγκαταστάσεων τα πράγματα είναι απολύτως ξεκάθαρα κ. Μαλακατέ. Οι συμβάσεις προβλέπουν ρητά ότι η ΑΕΠ Ελαιώνα (τράπεζες) θα είναι η μοναδική πηγή χρηματοδότησης για την κατασκευή των εγκαταστάσεων.

Κύριε Μαλακατέ, οι εμπλεκόμενες τράπεζες δεν κάνουν κάποια χάρη στον Παναθηναϊκό Α.Ο.

Οι εμπλεκόμενες τράπεζες έχουν ήδη αποκομίσει τεράστια κέρδη από τη Διπλή Ανάπλαση και εάν υλοποιηθεί το συνολικό project, θα βγάλουν ακόμη περισσότερα. Εάν τυχόν (πράγμα που απευχόμαστε…) εσείς κινείστε παρασκηνιακά με στόχο να εξευρεθούν κονδύλια για τις εγκαταστάσεις από οποιονδήποτε άλλον -δημόσιο ή ιδιωτικό- φορέα, τότε οφείλετε να ενημερώσετε τα μέλη.

5. Ως προς το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης υπήρξε μόλις πριν από λίγους μήνες ένα πρωτοφανές γεγονός. Εσείς προσωπικά, μαζί με τον κύριο αντιπρόεδρο του Α.Ο., συμμετείχατε στις 6 Ιουνίου 2023 σε μία συνέντευξη Τύπου-παρωδία στο δημαρχείο της Αθήνας παρόντος του τότε δημάρχου Αθηναίων. Σε αυτή τη συνέντευξή Τύπου σας είδαμε να αναγγέλλετε -ενώπιον καμερών και μικροφώνων- ότι οι εγκαταστάσεις για τα τμήματα του Α.Ο. θα είναι έτοιμες το 2026.

Σε αυτό το θέμα η διμερής σύμβαση δήμου Αθηναίων-Παναθηναϊκού Α.Ο. είναι απολύτως σαφής (άρθρο 10/χρονοδιάγραμμα υλοποίησης) και δεν επιδέχεται αμφισβήτησης.

Ο δήμος Αθηναίων θα πρέπει να παραδώσει στον Α.Ο. ολοκληρωμένες τις αθλητικές εγκαταστάσεις προς χρήση στις 31 Δεκεμβρίου 2024. Θα έπρεπε κ. Μαλακατέ να γνωρίζετε ότι οι προβλέψεις των συμβάσεων είναι δεσμευτικές για όλα τα μέρη και δεν τροποποιούνται με «λόγια του αέρα» σε συνεντεύξεις Τύπου.

Συνεπώς, εάν σημειωθεί έστω μία ημέρα καθυστέρηση από την προαναφερθείσα ημερομηνία, θα πρέπει να υπάρξει τροποποίηση της σύμβασης. Κι αυτή η τροποποίηση να γίνει εγγράφως και με συγκεκριμένη, διαφανή διαδικασία και οπωσδήποτε με τη σύμφωνη γνώμη της Γενικής Συνέλευσης του Ομίλου. Όχι υπογείως, όχι στα κρυφά.

Συνοψίζοντας…

Κύριε Πρόεδρε, τα χρονικά περιθώρια εξαντλήθηκαν. Είχατε στη διάθεσή σας δύο ολόκληρα χρόνια από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, ώστε εντελώς ανενόχλητος να υλοποιήσετε τις δεσμεύσεις και το «όραμά» σας για το γηπεδικό. «Όραμα» τρόπος του λέγειν βέβαια…

Σας ζητούμε, όχι ως κάποια παράκληση αλλά ως αυτονόητη υποχρέωσή σας προς τα μέλη του Συλλόγου, να διοργανώσετε χωρίς χρονοτριβή: μία ανοικτή, διαλογική και διά ζώσης συζήτηση στον «Τάφο του Ινδού» με αποκλειστικό θέμα το γηπεδικό. Που να έχει ζωντανή διαδικτυακή μετάδοση, ώστε κάθε ενδιαφερόμενος φίλαθλος του Παναθηναϊκού, ευρισκόμενος εντός ή εκτός Αττικής, να έχει τη δυνατότητα να την παρακολουθήσει.

Σε μία τέτοια συζήτηση είναι απαραίτητο να παραστεί κι ο νυν δήμαρχος Αθηναίων, καθώς φορέας υλοποίησης της Διπλής Ανάπλασης είναι ο δήμος. Και επίσης, θα πρέπει υποχρεωτικά να παραστούν ώστε να δώσουν απαντήσεις σε καίρια ζητήματα που αφορούν τους χειρισμούς τους, οι κύριοι Βασίλειος Παυλόπουλος και Χρόνης Ακριτίδης. Χωρίς δικαιολογίες και χωρίς προφάσεις. Με σεβασμό στο αξίωμά σας, αλλά και με την ελπίδα ότι θα επιδείξετε ευθιξία και τη δέουσα σοβαρότητα,

Την επιστολή έχουν υπογράψει 681 μέλη του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου».

«Κατενάτσιο» από την ηγεσία του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού

Ανακοίνωση για το θέμα της «Διπλής Ανάπλασης» εξέδωσε  στις 13/03/2024, ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός, στην οποία αναφέρει παίζοντας «κατενάτσιο», αφού δεν έχει απαντήσεις αναφέρει ότι παρακολουθεί στενά την υπόθεση και τις εξελίξεις κι ότι σύντομα θα προχωρήσει σε συνέντευξη Τύπου για να ενημερώσει τον κόσμο σχετικά με την πρόοδο των εργασιών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Ο Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος ενημερώνει τα μέλη και του φιλάθλους του “τριφυλλιού” σχετικά με το ζήτημα της Διπλής Ανάπλασης. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο θέμα που απασχολεί τα εκατομμύρια των οπαδών του “τριφυλλιού” και δεν είναι άλλο από το ζήτημα της Διπλής Ανάπλασης.

Η καθημερινότητα του Παναθηναϊκού Α.Ο. είναι άμεσα επηρεασμένη από την εξέλιξη του συγκεκριμένου project και ασφαλώς παίζει καθοριστικό ρόλο για τις αποφάσεις που παίρνονται στον Σύλλογο. Κατά συνέπεια το ενδιαφέρον είναι τεράστιο πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα και αφουγκραζόμενοι την καθημερινή αγωνία και των φιλάθλων του Συλλόγου, ο Παναθηναϊκός Α.Ο. θα παραχωρήσει Συνέντευξη Τύπου.

Με αφορμή και την επιστολή που απευθύνθηκε στο Σύλλογο στις 11 Μαρτίου σχετικά με την πρόοδο των διαδικασιών και εργασιών για τις εγκαταστάσεις στην περιοχή του Βοτανικού και με δεδομένο ότι επίκειται σειρά συναντήσεων και επαφών σε τεχνικό επίπεδο (μελετητές, μηχανικοί κ.ο.κ.), καθώς και σύσκεψη στο Δήμο Αθηναίων, ο Παναθηναϊκός Α.Ο. θα ανακοινώσει σύντομα τις λεπτομέρειες της συνέντευξης Τύπου».

Νίκος Σοφιανός: Τι θα γίνει με την σύμβαση της «Διπλής Ανάπλασης» του γκαζόν και του μπετόν!

Τα προβλήματα με την Σύμβαση του έργου αλλά και τα τεράστια ποσά που καλείται να πληρώσει ο δήμος Αθηναίων για το έργο, ανέδειξε και ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Νίκος Σοφιανός.

«Δεν υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές από την προηγούμενη δημοτική Αρχή. Δεν μπορεί οι παρατάξεις του Δημάρχου και του κ. Μπακογιάννη να συμφωνούν, να ψηφίζουν τρείς Συμβάσεις για 255 εκατ. ευρώ μέχρι τώρα (τα οποία ήδη έχουν γίνει 266 εκατ. ευρώ και δεν ξέρουμε που θα σταματήσει…) και μετά να τσακώνονται χωρίς λόγο, ενώ υπάρχει πλήρης συνεργασία με την κυβέρνηση της ΝΔ.» τόνισε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος, στην εντός ημερήσιας διάταξης συζήτηση για το θέμα της «Διπλής Ανάπλασης» που πραγματοποιήθηκε στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024, έπειτα από αίτημα και της Λαϊκής Συσπείρωσης. Στην τοποθέτησή του επισήμανε τα εξής:

« Δεν εκφράζει τον λαό της Αθήνας η συμφωνία της “Διπλής Ανάπλασης”, και επίσης δεν ξέρει ο λαός της Αθήνας τι ακριβώς προβλέπουν οι τρείς συμβάσεις που υπογράφτηκαν, η μία με την ανώνυμη εταιρεία ΠΑΕ Παναθηναϊκός, η δεύτερη με τον ερασιτέχνη Παναθηναϊκό και η τρίτη με τις συστημικές τράπεζες Πειραιώς και Alpha Bank.

Είναι άραγε για το «καλό» του λαού της Αθήνας η Διπλή Ανάπλαση; Δεν γνωρίζει η δημοτική Αρχή ότι στην περιοχή των 2.100 στρεμμάτων που βρίσκονται στα όρι ατου δήμου της Αθήνας τα 660 είναι χαρακτηρισμένα κοινόχρηστα και από αυτά πάνω από τα μισά προορίζονται για το γήπεδο και τους όμορους χώρους. Για τα υπόλοιπα δεν ασχολείται κανένας, την ίδια ώρα όμως το real estate «τα έχει αγοράσει όλα». Η περίφημη PRODEA που έληξε η σύμβαση της από τον λόφο του Στρέφη έχει αγοράσει εκτάσεις, ενώ η DEMAND έχει ήδη ανακοινώσει 70 χιλιάδες τετραγωνικά για δημιουργία επιχειρηματικού πάρκου γύρω από το γήπεδο και άλλες εταιρείες έχουν αγοράσει τα οικόπεδα των πρώην εγκαταστάσεων «ΣΟΥΛΗ» και «ΛΙΒΑΝΗ». Το real estate αγόρασε φτηνά και τώρα αναβαθμίζεται γι’ αυτούς η περιοχή.  Γι’ αυτούς δουλεύετε!

Για ποιους αναβαθμίζεται η περιοχή;
  • Η Σύμβαση με τις τράπεζες λέει ότι αυτές θα φτιάξουν ένα επιχειρηματικό κέντρο 51.800 τετραγωνικών. Όλα τσιμέντο, όπως και η REDS στην Ακαδημία Πλάτωνος.
  • Θα φτιαχτεί γήπεδο 40.000 θέσεων προϋπολογισμού 123 εκατ. ευρώ και θα δοθεί για έναν αιώνα στον ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, που δεν θα βάλει ούτε ένα ευρώ για να φτιαχτεί το γήπεδο. Τα παίρνει όλα (σουίτες, καντίνες, μπουτίκ, χρήση του γηπέδου).
  • Συμφωνία με τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό, για 99 χρόνια, θα φτιαχτούν 7,5 χιλιάδες τετραγωνικά. Έχουν δεσμευτεί οι τράπεζες για 13 εκατ. ευρώ, ήδη όμως μιλάνε ότι το κόστος θα φτάσει τα 25 εκατ. ευρώ. Ποιος θα πληρώσει τα παραπάνω;  Είμαστε ακόμα στο ξεκίνημα, στην απορρύπανση και  έχουν προστεθεί 6,9 εκατ. ευρώ και άλλα 4 εκατ. για τους όμορους χώρους, δηλαδή σχεδόν 11 εκατ. καπέλο στα 255 εκατ. ευρώ.

Όπως καταγγέλλουν 700 φίλαθλοι-μέλη του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, σύμφωνα με τη Σύμβαση θα παραδοθούν οι εγκαταστάσεις του ερασιτέχνη μέχρι το τέλος του 2024. Ακόμα όμως δεν έχουν ξεκινήσει. Τι θα γίνει με αυτή την Σύμβαση; Οι φίλαθλοι καταγγέλλουν ότι θα πρέπει να γίνει νέα Σύμβαση και να περάσει από τη νέα Γενική Συνέλευση του Συλλόγου. Θυμίζουμε ότι αυτή η Σύμβαση είχε περάσει με οριακή πλειοψηφία στην ΓΣ του Ερασιτέχνη, γιατί ήταν ισχυρή η φωνή των παλαιότερων να μείνει «η ιστορική ομάδα στην ιστορική της έδρα». Και είναι και δική μας αυτή η φωνή.

Τρέχει το πρόγραμμα, είναι πολλά τα λεφτά, υπάρχει συνεργασία με την κυβέρνηση, είναι πολλές οι επενδύσεις που έχουν γίνει εκεί, αλλά αυτές οι επενδύσεις δεν αφορούν ούτε την καθημερινότητα, ούτε την αλλαγή της εικόνας της Αθήνας. Είναι χαρακτηριστικό ότι αναφορικά με τις νομοθετικές παρεμβάσεις που απαιτούνται, όποτε χρειάστηκε κάποια παρέμβαση από την κυβέρνηση για το γήπεδο, είναι στην διάθεση του Δήμου. Για τα σχολεία δεν υπάρχουν τέτοιες προτεραιότητες.

Τα τελευταία δύο χρόνια, οι μόνες απαλλοτριώσεις που τρέχουν είναι για το γήπεδο του Παναθηναϊκού. Στη σημερινή συνεδρίαση έχουμε άλλες δύο απαλλοτριώσεις. Καμια άλλη απαλλοτρίωση δεν έχει γίνει και ούτε πρόκειται να γίνει γιατί γι’ αυτές δεν υπάρχουν λεφτά…

Αυτό το σχέδιο, αυτό το πλάνο, δεν αφορά τους κατοίκους της Αθήνας, αφορά τους επιχειρηματικούς κύκλους, την ανώνυμη εταιρεία, τις τράπεζες, τους επιχειρηματίες που ήδη σχεδιάζουν να χτίσουν. Η αναβαθμισμένη περιοχή για την οποία μιλάτε θα χωρίζεται από την υπόλοιπη Αθήνα με ένα διπλό χαντάκι, λόγω των διπλών γραμμών του ΟΣΕ, αφού οι υπόγειες γραμμές θα σταματούν στον Σταθμό Λαρίσης.

Ένα μεγάλο κομμάτι του λαού της Αθήνας δεν γνωρίζει για παράδειγμα ότι για το γήπεδο της Λεωφόρου προβλέπεται ότι ο Δήμος με δικά του λεφτά θα γκρεμίσει το γήπεδο, θα φτιάξει Μουσείο της ομάδας, εντευκτήριο της ομάδας, υπόγειο πάρκινγκ 700 θέσεων που θα παραχωρήσει σημαντικό μέρος στην ομάδα και έναν πολυτελή χώρο εστίασης. Στον χώρο αυτό, πάνω από το γκαράζ, δεν θα φυτευτούν χιλιάδες δέντρα αλλά γκαζόν και θάμνοι. Αυτή είναι η «Διπλή Ανάπλαση» του γκαζόν και του μπετόν.

Συνεχίζουμε να εκφράζουμε την αντίθεση μας προτάσσοντας τις ανάγκες του λαού της Αθήνας και όχι των επιχειρηματικών ομίλων. »

Ο δήμος της Αθήνας θα πληρώσει και την συντήρηση!!

Εμείς τέλος να σημειώσουμε ότι, όταν και αν κατασκευαστούν οι εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη, μέρος της συντήρησης του θα πληρώνουν οι δημότες τις Αθήνας! Συγκεκριμένα βάσει της σύμβασης, ο δήμος θα καλύπτει το 50% των ετήσιων εξόδων συντήρησης των νέων εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού στην περιοχή του Βοτανικού. Το σύνολο συντήρησης προσεγγίζει τις 600.000 ευρώ ετησίως!

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για τα 99 χρόνια που έχει παραχωρήσει ο δήμος της εγκαταστάσεις στην Ερασιτέχνη θα καταβάλλει συνολικά από τα δημοτικά ταμεία 29.700.000 ευρώ (99 χ 300.000)!!! Βέβαια το ποσό σε βάθος χρόνου θα είναι πολύ μεγαλύτερο αφού  τα έξοδα συντήρησης χρόνο με τον χρόνο θα αυξάνονται!!! Και όλα αυτά θα φορτωθούν στις πλάτες των δημοτών της Αθήνας!

https://www.aftodioikisi.gr/