Στο μικροσκόπιο των ευρωπαϊκών αρχών βρίσκεται η Ελλάδα καθώς ερευνάται όλη η διαδικασία δημοσίων διαγωνισμών που αφορά το μεγάλο πακέτο ανάκαμψης..
στην μετά-covid εποχή αφού υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις και καταγγελίες για στημένους διαγωνισμούς που αφορούν τη διάθεση 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ...Όπως αναφέρεται στις περισσότερες περιπτώσεις δεν λειτούργησε ο ανταγωνισμός και διαγωνίστηκε μόνον μία εταιρεία και μάλιστα με υπερτιμολογημένη προσφορά.
Η έρευνα αποτελεί το τελευταίο πλήγμα στη φήμη της μεταπανδημικής στήριξης της ΕΕ, μετά τη σύλληψη περισσότερων από 20 υπόπτων που συνδέονται με φερόμενη συνωμοσία απάτης 600 εκατ. ευρώ στην Ιταλία, όπως αναφέρει η ευρωπαϊκή ιστοσελίδα Politico με άρθρο της Νεκταρίας Σταμούλη.
Υπενθυμίζεται ότι και το Documento έχει δημοσιεύσει εκτενές ρεπορτάζ για το πώς το Ταμείο Ανάκαμψης της οικονομίας καταλήγει ταμείο ενίσχυσης μεγαλοεπιχειρηματιών με εγγυήσεις του δημοσίου.
Το άρθρο του Politico για το Ταμείο Ανάκαμψης
ΑΘΗΝΑ – Οι αρχές ερευνούν καταγγελίες για απάτη που συνδέονται με τον τρόπο με τον οποίο 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ από κονδύλια της ΕΕ έχουν χορηγηθεί σε μόλις 10 εταιρείες στην Ελλάδα.
Στα γραφεία των τριών εταιρειών τηλεπικοινωνιών της χώρας – Cosmote, Vodafone και Nova – καθώς και σε πέντε εταιρείες πληροφορικής και δύο εταιρείες παροχής συμβουλών έκαναν έφοδο ερευνητές της ελληνικής επιτροπής ανταγωνισμού τον περασμένο μήνα. Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) έχει επίσης ξεκινήσει έρευνα όπως επιβεβαιώνεται.
Η έρευνα αποτελεί το τελευταίο πλήγμα στην αξιοπιστία του ταμείου οικονομικής ανάκαμψης της ΕΕ μετά την πανδημία, αρχικής αξίας 723 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο χορηγεί δάνεια και επιχορηγήσεις στις 27 χώρες του μπλοκ. Την περασμένη εβδομάδα, η αστυνομία συνέλαβε περισσότερους από 20 υπόπτους στην Ιταλία, την Αυστρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία που συνδέονταν με μια φερόμενη συνωμοσία για την εξαπάτηση 600 εκατομμυρίων ευρώ από το ταμείο στην Ιταλία.
Η ελληνική έρευνα επικεντρώνεται σε διαδικασίες δημόσιων διαγωνισμών όπου οι εταιρείες φέρονται να συνεννοήθηκαν για να αποφύγουν περισσότερες από μία από αυτές να διαγωνιστούν για την ίδια σύμβαση – περιορίζοντας τον αριθμό των εταιρειών που επωφελήθηκαν. Αυτό μπορεί να οδήγησε σε αύξηση των αμοιβών που μπορούσαν να χρεώσουν, εμποδίζοντας τελικά τους Έλληνες φορολογούμενους να αποκομίσουν όλα τα οφέλη από τα χρήματα της ΕΕ.
Σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου το 2021, περίπου το 42,4% των δημόσιων συμβάσεων στην Ελλάδα ανατέθηκαν όταν υπήρχε μόνο μία προσφορά. Το 2011, το 15 τοις εκατό των συμβάσεων έλαβε μόνο μία προσφορά.