Δύο εγκληματικές οργανώσεις εξαρθρώθηκαν από την Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. Τα μέλη τους ήταν.. επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι σε ΕΦΚΑ, ΔΟΥ και νοσοκομεία καθώς και ιδιώτες. Αρχηγός φέρεται μια 66χρονη, η οποία εμφανίζονταν ως λογίστρια και έκανε ηλεκτρονικές αιτήσεις για χορήγηση άδειας διαμονής σε αλλοδαπούς.
Διενεργήθηκε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση το πρωί της περασμένης Πέμπτης και συνελήφθησαν συνολικά 12 άτομα, μεταξύ των οποίων τα δύο αρχηγικά. Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 9 ακόμη μελών, τα στοιχεία των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί.
Τα κέρδη του κυκλώματος υπολογίζονται στο 1 εκατομμύριο ευρώ και πλέον.
Ο τιμοκατάλογος:
- Έως 5.000 ευρώ για την ίδρυση «εικονικής» εταιρείας,
- 500 – 4.000 ευρώ για άδεια διαμονής σε αλλοδαπό που δεν πληροί τις προϋποθέσεις,
- 500 ευρώ για σύνταξη αναληθούς υπεύθυνης δήλωσης φιλοξενίας αλλοδαπού,
- 2.000 ευρώ για «εικονικό» γάμο,
- 500 ευρώ για κατάθεση αίτησης χορήγησης άδειας κατηγορίας «ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑ»,
- 300 – 400 ευρώ για χορήγηση ψευδούς βεβαίωσης ιατρού για προγενέστερα έτη,
- 250 – 300 ευρώ για «εικονική» πρόσληψη σε εργοδότη,
- 230 – 250 ευρώ, πλήρες πακέτο έκδοσης φορολογικών και ασφαλιστικών στοιχείων (Α.Φ.Μ., Α.Μ.Κ.Α., Α.Μ.Α.),
- 150 ευρώ για έκδοση Α.Φ.Μ. και κλειδάριθμου και
- 100 ευρώ για έκδοση Α.Μ.Α..
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ, οι εμπλεκόμενοι είχαν διακριτούς ρόλους:
- 60χρονος, βασικός συνεργάτης της αρχηγού, συναλλάσσονταν απευθείας με τους αλλοδαπούς ή μεσάζοντές τους. Είχε αναλάβει την προώθηση των παρεχόμενων υπηρεσιών της οργάνωσης, διαπραγματευόταν τις τιμές και εισέπραττε τα αντίτιμα,
- Δύο 62χρονοι υπάλληλοι δημοσίων φορέων παρείχαν άμεση συνδρομή εκδίδοντας τα απαραίτητα έγγραφα και πιστοποιητικά για λογαριασμό της οργάνωσης σε σύντομο χρονικό διάστημα έναντι αμοιβής,
- 66χρονος γιατρός δημόσιου νοσοκομείου χορηγούσε τις απαραίτητες ιατρικές βεβαιώσεις για προγενέστερα έτη έναντι χρηματικής αμοιβής, χωρίς την αυτοπρόσωπη παρουσία τους,
- 62χρονος, 59χρονος και 49χρονος «μεσάζοντες» της οργάνωσης, προσέλκυαν τους ενδιαφερόμενους αλλοδαπούς, συγκέντρωναν και φίλτραραν τα αιτήματα και εισέπρατταν τα αντίτιμα, αποκομίζοντας την προμήθειά τους, ενώ σε συνεννόηση με τα αρχηγικά μέλη διαπραγματεύονταν τις τιμές.
Η πρώτη εγκληματική οργάνωση δρούσε τουλάχιστον από τον Ιούνιο 2022 με την συμμετοχή ιδιωτών και υπαλλήλων δημόσιων υπηρεσιών (Ιατρών Δημόσιων Νοσοκομείων, Δ.Ο.Υ., Ε.Φ.Κ.Α. κ.λπ). Τα μέλη της δραστηριοποιούνταν σε ολόκληρη την επικράτεια στην έκδοση πλαστών εγγράφων, τα οποία χρησιμοποιούσαν για την έκδοση φορολογικών και ασφαλιστικών στοιχείων και τραπεζικών λογαριασμών, με σκοπό την διευκόλυνση της παράνομης διαμονής αλλοδαπών στην χώρα μας.
Η μπίζνα με τα ακίνητα
Στην δεύτερη εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της τουλάχιστον από το Σεπτέμβριο 2023, προέβαιναν σε παράνομες μεταβιβάσεις ακινήτων που ήταν εγκαταλελειμμένα, χωρίς ξεκάθαρο ιδιοκτησιακό καθεστώς ή των οποίων οι ιδιοκτήτες ήταν εξαφανισμένοι.
Ένας 68χρονος είχε αναλάβει την αναζήτηση των οικιών σε περιοχές της Αττικής. Εξακρίβωνε με συχνές κατοπτεύσεις εάν οι οικίες που έβρισκε κατοικούνται και τοποθετούσε καινούργιες κλειδαριές και αλυσίδες στις πόρτες, για να τις ασφαλίσει. Σε περίπτωση που εντόπιζε οικίες που δεν κατοικούνται, εισέρχονταν και αφαιρούσε αντικείμενα και τιμαλφή, ενώ αναζητούσε οτιδήποτε σχετικό (π.χ έγγραφα) με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των οικιών.
Αναζητούσε πληροφορίες για τους ιδιοκτήτες και επικοινωνούσε με αυτούς για να διαπιστώσει εάν οι οικίες κατοικούνται ή αξιοποιούνται από κάποιον τρίτο. Σε περίπτωση που δεν ήταν γνωστός ο ιδιοκτήτης, 60χρονος μέλος και της πρώτης οργάνωσης που παρουσιάζονταν ως δικηγόρος συγκέντρωνε τα έγγραφα των ακινήτων μέσω αρμόδιου υποθηκοφυλακείου και κτηματολογίου, προκειμένου να αντλήσουν πληροφορίες για το ιδιοκτησιακό καθεστώς.
Προέβαινε στην σύνταξη πλαστών δικαιολογητικών και παραχωρητηρίων, ώστε να φαίνεται ψευδώς ότι ο εκάστοτε ιδιοκτήτης είχε παραχωρήσει το ακίνητο στον ίδιο ή σε έτερο μέλος για χρήση επ’ αόριστον.
Έκανε τις απαραίτητες ενέργειες για την απόκτηση της κυριότητας του ακινήτου, προκειμένου να το ιδιοποιηθούν παράνομα, ενώ 62χρονος, μέλος της οργάνωσης, έβρισκε αρμόδιο μηχανικό για να βεβαιώσει την κανονικότητα της κατάστασης του ακινήτου, ώστε να πραγματοποιηθεί η μεταβίβασή του.
Σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις ακινήτων, σε Νέα Σμύρνη, Ψυχικό και Παπάγου, η εγκληματική οργάνωση είχε προβεί σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου να πουλήσει τα ακίνητα σε υποψήφιους αγοραστές.
Σε οικίες, οχήματα και στην κατοχή των δραστών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
- πλήθος πλαστών εξουσιοδοτήσεων – υπεύθυνων δηλώσεων,
- σφραγίδα με το εντύπωμα «Βεβαιώνεται το γνήσιο της υπογραφής»,
- σφραγίδα με εντύπωμα ημερομηνίες,
- στρογγυλή σφραγίδα Δήμου,
- σφραγίδα βεβαίωσης γνησίου υπογραφής Δήμου,
- πλήθος εγγράφων που αφορούν αλλοδαπούς (βεβαιώσεις απόδοσης ΑΦΜ, βεβαιώσεις ΑΜΚΑ – Υπεύθυνες δηλώσεις, αποδεικτικά υποβολής αίτησης άδειας διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, αποδεικτικά υποβολής αίτησης άδειας διαμονής για εξαρτημένη εργασία κ.λπ.),
- πλήθος ταξιδιωτικών εγγράφων αλλοδαπών υπηκόων (γνήσια και φωτοαντίγραφα),
- πλήθος αποφάσεων Αποκεντρωμένης Διοίκησης,
- πλήθος πλαστών εγγράφων σχετικά με ακίνητα (ιδιωτικά συμφωνητικά, παραχωρητήρια, μισθωτήρια κατοικίας, έγγραφα αγοραπωλησίας οριζόντιας ιδιοκτησίας κλπ),
- πλήθος ιατρικών γνωματεύσεων που αφορούν αλλοδαπούς υπηκόους,
- πλήθος εγγράφων και σφραγίδες εταιρειών,
- πλήθος ηλεκτρονικών παραβόλων,
- πλήθος αποδεικτικών μεταφοράς χρημάτων,
- το χρηματικό ποσό των -32.035- ευρώ,
- πλήθος ψηφιακών πειστηρίων (τηλεφωνικές συσκευές, tablet, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, συσκευές αποθήκευσης usb),
- πλήθος χειρόγραφων σημειώσεων και
- δίκαννο κυνηγετικό όπλο, για το οποίο δεν υπήρχε άδεια κατοχής.
Φωτό αρχείου