Στα ύψη βρίσκεται το «θερμόμετρο» στη Μέση Ανατολή, όπου ο κίνδυνος κλιμάκωσης είναι ορατός όσο ποτέ (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ), καθώς υπάρχει έντονη ανησυχία για ενδεχόμενη επίθεση.. του Ιράν κατά του Ισραήλ.
Προ ημερών, μάλιστα, το Ιράν άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να κλείσει τα Στενά του Ορμούζ εφόσον το κρίνει αναγκαίο.
Το Ιράν έχει δεσμευτεί να απαντήσει στην αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ στο προξενείο του στη Δαμασκό την περασμένη Δευτέρα, χωρίς ωστόσο να σαφής η μορφή των αντιποίνων. Ο βομβαρδισμός του ιρανικού προξενείου στοίχισε τη ζωή σε 16 ανθρώπους, ανάμεσά τους επτά μέλη των Φρουρών της Επανάστασης, επίλεκτου σώματος των ενόπλων δυνάμεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας, σύμφωνα με ΜΚΟ.
Οι επιλογές του για αντίποινα μπορεί να είναι περιορισμένες σε έκταση και αριθμό, δήλωσαν στο BBC ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο LSE Fawaz Gerges και άλλοι εμπειρογνώμονες.
«Το Ιράν δεν είναι ικανό για μια μεγάλη σύγκρουση με το Ισραήλ, δεδομένων των στρατιωτικών δυνατοτήτων του και της οικονομικής και πολιτικής του κατάστασης», δήλωσε ο Ali Sadrzadeh, συγγραφέας και αναλυτής θεμάτων της Μέσης Ανατολής. «Αλλά θα πρέπει να βρει μια απάντηση για ‘εσωτερική κατανάλωση’ και για να προστατεύσει τη φήμη του μεταξύ των περιφερειακών συμμάχων του».
Ο κ. Gerges δήλωσε επίσης ότι το Ιράν είναι απίθανο να προβεί σε άμεσα αντίποινα κατά του Ισραήλ, «παρόλο που το Ισραήλ ταπείνωσε πραγματικά το Ιράν και το αιματοκύλησε».
Αντιθέτως, το Ιράν είναι πιθανό να ασκήσει «στρατηγική υπομονή», επειδή θα δώσει προτεραιότητα σε έναν πιο σημαντικό στόχο: την κατασκευή πυρηνικής βόμβας.
«[Το Ιράν] συσσωρεύει ισχύ, εμπλουτίζει ουράνιο, σημειώνει πρόοδο. Και το μεγάλο βραβείο για το Ιράν δεν είναι πραγματικά να στείλει 50 βαλλιστικούς πυραύλους και να σκοτώσει 100 Ισραηλινούς, αλλά να δημιουργήσει στρατηγική αποτροπή, όχι μόνο εναντίον των Ισραηλινών, αλλά ακόμη και εναντίον του κράτους των ΗΠΑ».
Τι γίνεται με τη Χεζμπολάχ
Μετά τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, οι επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη από τις υποστηριζόμενες από το Ιράν πολιτοφυλακές στη Συρία, το Ιράκ, τον Λίβανο και την Υεμένη κατά των συμφερόντων του Ισραήλ έχουν κλιμακωθεί, αλλά φαίνεται να έχουν περιορίσει τις ενέργειές τους, χωρίς να προκαλέσουν το Ισραήλ σε πόλεμο πλήρους κλίμακας.
«Ακόμα και μια επίθεση εναντίον μιας ισραηλινής διπλωματικής αποστολής από τις δυνάμεις πληρεξουσίων του Ιράν φαίνεται δύσκολο να φανταστεί κανείς», δήλωσε ο Sadrzadeh, αν και προέβλεψε ότι οι τρέχουσες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν είναι «πολύ πιθανό να συνεχιστούν, ιδίως εναντίον πλοίων που συνδέονται με κάποιο τρόπο με το Ισραήλ ή τις ΗΠΑ».
Η Χεζμπολάχ είναι μία από τις πιο βαριά οπλισμένες, μη κρατικές στρατιωτικές δυνάμεις στον κόσμο - ανεξάρτητες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η ομάδα διαθέτει μεταξύ 20.000 και 50.000 μαχητές και πολλοί από αυτούς είναι καλά εκπαιδευμένοι και σκληραγωγημένοι στη μάχη μέσω της συμμετοχής τους στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας.
Η υποστηριζόμενη από το Ιράν λιβανέζικη ομάδα διαθέτει ένα οπλοστάσιο που εκτιμάται ότι αποτελείται από 130.000 ρουκέτες και πυραύλους, σύμφωνα με το think tank «Center for Strategic and International Studies».
Ωστόσο, οι εμπειρογνώμονες με τους οποίους μίλησε το BBC θεωρούν απίθανο ότι η Χεζμπολάχ θα προκαλούσε μια σημαντική κλιμάκωση κατά του Ισραήλ.
«Η Χεζμπολάχ δεν θέλει πραγματικά να πέσει στην παγίδα του Ισραήλ, επειδή αντιλαμβάνεται ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου και το πολεμικό του υπουργικό συμβούλιο προσπαθούν απεγνωσμένα να επεκτείνουν τον πόλεμο», δήλωσε ο Gerges.
«Το πολιτικό μέλλον του Μπενιαμίν Νετανιάχου εξαρτάται από τη συνέχιση του πολέμου στη Γάζα και την κλιμάκωσή του σε βόρεια μέτωπα με τη Χεζμπολάχ, ακόμη και με το ίδιο το Ιράν».
Το σενάριο για «συμβολική» αντίδραση
Ο Sadrzadeh πιστεύει ότι το Ιράν είναι πιθανότερο να προχωρήσει σε μια «συμβολική» αντίδραση παρά να διακινδυνεύσει έναν άμεσο πόλεμο με το Ισραήλ.
«Το Ιράν είναι ειδικός στην πραγματοποίηση συμβολικών επιθέσεων, όπως αυτή ως απάντηση στη δολοφονία του σημαντικότερου στρατιωτικού διοικητή του Qasem Soleimani», δήλωσε ο Sadrzadeh, αναφερόμενος σε μια επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους από το Ιράν εναντίον μιας ιρακινής αεροπορικής βάσης όπου σταθμεύουν αμερικανικά στρατεύματα - μια εβδομάδα μετά τη δολοφονία του ιρανού στρατηγού από τις ΗΠΑ στη Βαγδάτη.
Παρά την υπόσχεση του Ιράν για «σκληρή εκδίκηση», δεν σκοτώθηκε κανένα αμερικανικό στρατιωτικό προσωπικό που σταθμεύει στη βάση και υπήρξαν αναφορές ότι ο αμερικανικός στρατός είχε προειδοποιηθεί εκ των προτέρων για τους εισερχόμενους πυραύλους.
Ο Yousof Azizi από τη Σχολή Δημοσίων και Διεθνών Υποθέσεων του Virginia Tech πιστεύει ότι θα διεξαχθεί ένας αγώνας στο παρασκήνιο στην Τεχεράνη μεταξύ εκείνων που υποστηρίζουν ότι το Ιράν θα πρέπει να επιδιώξει να εδραιωθεί ως πυρηνική δύναμη για να αποτρέψει την ισραηλινή επιθετικότητα και των «γερακιών» που προτείνουν άμεσες επιθέσεις κατά του Ισραήλ και των στρατιωτικών του εγκαταστάσεων.
Ωστόσο, ο ίδιος ανέφερε ότι μια ανάλυση των συνεντεύξεων στα κρατικά μέσα ενημέρωσης και των λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υποδηλώνει ότι η πολιτική της «στρατηγικής υπομονής» είναι πιθανό να επικρατήσει.
Τα «κυβερνο-βέλη» στην ιρανική φαρέτρα
Μιλώντας στο βρετανικό δίκτυο, ο Tal Pavel από το ισραηλινό Ινστιτούτο Μελετών Κυβερνοπολιτικής σημείωσε:
«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι ίσως το Ιράν μπορεί να χρησιμοποιήσει τον κυβερνοχώρο ως μια άλλη διάσταση για να εκδικηθεί το Ισραήλ, είτε για να εκτελέσει κυβερνοεπιθέσεις στην τεχνολογία πληροφοριών και να παραλύσει, και να κλέψει, και να διαρρεύσει πληροφορίες, είτε για να προσπαθήσει να αποσπάσει τουλάχιστον την επιχειρησιακή τεχνολογία».
«Γνωρίζουμε ότι κατά την τελευταία μιάμιση δεκαετία, υπάρχει ένας συνεχιζόμενος μυστικός κυβερνοπόλεμος μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ. Έτσι, σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να είναι απλώς ένα ακόμη στάδιο», είπε.
Εναπόκειται στον ανώτατο ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ να αποφασίσει ποια μέτρα θα λάβει τελικά η Τεχεράνη.
Απειλές για μπλόκο στα στενά του Ορμούζ
Την ίδια ώρα, ο αρχηγός του στόλου των Φρουρών της Επανάστασης τόνισε ότι η ισραηλινή παρουσία στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αντιμετωπίζεται από την Τεχεράνη ως «απειλή», αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να κλείσει τα Στενά του Ορμούζ εφόσον το κρίνει αναγκαίο.
«Δεν αφήνουμε αναπάντητα τα πλήγματα που δεχόμαστε, αλλά δεν ενεργούμε βεβιασμένα στα αντίποινά μας», είπε ο Αλιρεζά Τανγκσιρί, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA.
«Μπορούμε να κλείσουμε τα Στενά του Ορμούζ, αλλά δεν το κάνουμε. Ωστόσο, αν ο εχθρός έρθει να μας αναστατώσει, θα επανεξετάσουμε την πολιτική μας», υπογράμμισε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου το 1/5 του όγκου της παγκόσμιας κατανάλωσης πετρελαίου διέρχεται καθημερινά από τα Στενά του Ορμούζ.
Κατά μέσο όρο 20,5 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου και πετρελαιοειδών περνούσαν καθημερινά από τα Στενά του Ορμούζ στο διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου του 2023, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας αναλύσεων Vortexa.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι μια από τις τρεις αραβικές χώρες που εξομάλυναν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ, στο πλαίσιο των Συμφωνιών του Αβραάμ (2020), παρότι το Αμπού Ντάμπι διατηρεί επίσης διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις με το Ιράν.
«Γνωρίζουμε ότι δεν έφεραν τους Σιωνιστές στα ΗΑΕ για οικονομικούς σκοπούς, αλλά για ζητήματα ασφαλείας και άμυνας. Είναι απειλή για εμάς», τόνισε ο αρχηγός του στόλου των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν.
https://www.ieidiseis.gr/