Ένα από τα πολυσυζητημένα προγράμματα στα οποία είχε αναφερθεί σε δηλώσεις του ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας, αποτελεί ο λεγόμενος... «anti-drone θόλος». Τόσο το υπουργείο, τα επιτελεία, όσο και άλλοι φορείς, εργάζονται ώστε να έρθει ένα πλεονέκτημα που απουσιάζει στην χώρα μας η οποία στηρίζεται αποκλειστικά στ’ αντιαεροπορικά συστήματα .
Η πολιτική ηγεσία εισήγαγε την λέξη καινοτομία, που αναζητείται στις Ένοπλες Δυνάμεις, κάτι δηλαδή που λάμπει διά της απουσίας. Η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία μπορεί να είναι συνυφασμένη με την συντήρηση των μεταφορικών αεροσκαφών C-130, των ελικοπτέρων Super Puma, των πυροσβεστικών Canadair, κ.ο.κ., όμως η ΕΑΒ δεν είναι μόνο το «συνεργείο» ή ο χώρος στον οποίο πραγματοποιείται το Εθνικής σημασίας πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 στο επίπεδο Viper.
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ
ΠΗΓΗ HELLAS JOURNAL
Υπάρχει και το τμήμα ερευνών και καινοτομίας που στόχο έχει την ανάπτυξη νεοφυών προγραμμάτων, τα οποία στόχο έχουν την μετεξέλιξη στις Ένοπλες Δυνάμεις. Ανάμεσα σε αυτά τα προγράμματα τοποθετούνται ραντάρ εντοπισμού μικρών drone, όπως είναι το πρόγραμμα «Τηλέμαχος», συστήματα anti-drone ή και τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη, που αναμένει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να εξετάσει. Είναι γνωστό και η ιστοσελίδα μας πρώτη είχε αναφερθεί στο πρόγραμμα του UCAV «Γρύπας», πως η ΕΑΒ σε συνεργασία με ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα, αναπτύσσει το οπλισμένο Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος. Σύμφωνα με τους ερευνητές τοποθετείται με αξιώσεις στο πλέγμα των απαιτήσεων που είχαν θέσει οι κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεων.
Το πρώτο Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος με το όνομα «Αρχύτας» πρόκειται να κάνει την πρώτη του πτήση το επόμενο διάστημα και εκεί να καταγραφούν τυχόν παρατηρήσεις που υπάρχουν.
Πάντως οι πρώτες παρατηρήσεις, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, λένε ότι τα Επιτελεία θέλουν και τον «Αρχύτα» να είναι οπλισμένος. Στρατιωτικές πηγές εξηγούσαν ότι ήδη οι Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν UAV’s για την άκρως απαραίτητη επιτήρηση. Τόσο το HERON, όσο και τα νέα Μη Επανδρωμένα που προμηθεύεται ο Στρατός Ξηράς από την Γαλλία, δίνουν την επιτήρηση που χρειάζεται για να υπάρχει εικόνα στα επιχειρησιακά κέντρα. Εκείνο που λείπει είναι το Μη Επανδρωμένο, οπλισμένο Αεροσκάφος και στα Επιτελεία δείχνουν ότι στόχος είναι να καλυφθεί το χαμένο έδαφος. Οπότε η επερχόμενη δοκιμή του «Αρχύτα», αν δεν απαιτεί μεγάλη και επιπλέον μελέτη, δεν αποκλείεται να είναι μια δοκιμαστική πτήση για το UAV και μάλιστα με όπλα. Για τα δυο αυτά προγράμματα, εκτός της χρηματοδότησης που είχαν λάβει από το υπουργείο οικονομικών, τέθηκαν χρονοδιαγράμματα που αφορούν την έρευνα, την ανάπτυξη, τις δοκιμές και το τελικό βήμα.
Ο «απόρρητος» θόλος της ΕΑΒ
Παράλληλα οι ερευνητές που εργάζονται στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία εδώ και καιρό δοκιμάζουν το δικό τους σύστημα που ίσως είναι ικανό να λειτουργήσει μέσα σε αυτό τον «θόλο», όπως είχε ονομαστεί από τον κο. Δένδια. Και μπορεί σε πολλούς γνώστες το μυαλό τους να πηγαίνει στο πρόγραμμα «Τηλέμαχος», όμως δεν είναι αυτό. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το έργο που αναπτύσσεται αρκετό καιρό, αφορά μια δημιουργία ηλεκτρονικού πολέμου κατά της Μη Επανδρωμένης απειλής από αέρος που έχει αναπτύξει η γείτονα. Το σύστημα της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας είναι ικανό να αποσυντονίζει το GPS των Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών.
Οι δοκιμές δε, εκτός από πάρα πολλές, έγιναν σ’ ένα αεροπορικό περιβάλλον ασφάλειας, μακριά από οποιοδήποτε «αδιάκριτο» βλέμμα. Οι ίδιες πηγές ομιλούν για ένα «μάτι» που βλέπει ιδιαίτερα μακριά και παρεμβάλει σε αποστάσεις ασφαλείας, πριν καν δηλαδή πλησιάσει σε «hot» περιοχές ένα εχθρικό Μη Επανδρωμένο Αερόχημα. Το όνομα του προγράμματος αυτού παραπέμπει στη αρχαιοελληνική παράδοση που στο πέρασμα των χρόνων έδωσε πολλά ερεθίσματα στην τέχνη, τη λαογραφία και την λογοτεχνία. Ήταν πλάσματα- φρουροί και αποτρεπτική δύναμη που απαγόρευαν εισβολές στον κόσμο των Ελλήνων.
Στρατιωτικές πηγές έλεγαν ότι έγινε στο ελληνικό επιτελείο μια σημαντική αξιολόγηση των προγραμμάτων αυτών. Ιδίως στον ηλεκτρονικό πόλεμο η ΕΑΒ αναπτύσσει περίπου 4 διαφορετικά project, από τα οποία 2 είναι ώριμα. Και συνεχίζουν οι ίδιες πηγές επισημαίνοντας ότι βεβαίως τα προγράμματα αυτά θα συγκριθούν με συστήματα της διεθνούς αγοράς ακόμη και στις τιμές, καθώς ένα project μπορεί να είναι ασύμφορο από την προμήθεια ενός νέου συστήματος από κάποια εταιρεία. Για όλα τα παραπάνω ενημερώθηκαν αρμοδίως η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, ενώ τις αμέσως επόμενες ημέρες θα γίνουν νέες συσκέψεις ανά επιτελείο.
Αναπόφευκτα το ενδιαφέρον θα στραφεί στην ενημέρωση της Πολεμικής Αεροπορίας, αναφορικά με το πρόγραμμα των F-16 Viper καθώς όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο γεγονός ότι παρουσιάζονται αποκλίσεις από το αρχικό χρονοδιάγραμμα. Πάντως έως τον Μάιο ακόμη ένα F-16 Viper, ετοιμάζεται στην ΕΑΒ και θ’ αποδοθεί στην 340 Μοίρα «Αλεπού», καθώς είναι η μονάδα που γεμίζει την περίοδο αυτή με τα νέα μαχητικά.