19 Απρ 2024

O Erdogan θέτει casus belli για τα θαλάσσια πάρκα κι ο Μητσοτάκης βλέπει… προσέγγιση - Η συνάντηση με Τούρκους τουρίστες

 

Σε... άλλο μήκος κύματος φαίνεται πως εκπέμπει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επιμένει στα περί βελτίωσης του κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, παρά το γεγονός ότι οι συζητήσεις των δύο πλευρών δεν αγγίξει σοβαρά θέματα, όπως οι θαλάσσιες ζώνες.

Ο πρωθυπουργός -παραβλέποντας το ανεπίσημο casus belli της Τουρκίας για τα θαλάσσια πάρκα σε Ιόνιο και Αιγαίο- μετέβη στη Λέσβο, συναντήθηκε -όλως τυχαίως- με Τούρκους τουρίστες και έκανε λόγο για «απτά πραγματικά αποτελέσματα» στην προσέγγιση Ελλάδας και Τουρκίας.
Ήταν μόλις ένα 24ωρο πριν, όμως, όταν πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας διεμήνυαν ότι είναι σε επιφυλακή για να «προστατεύσει τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τα οφέλη της στο Αιγαίο και να αποτρέψει τις προσπάθειες της Ελλάδας να επιβάλει μονομερές καθεστώς». Όπως γίνεται κατανοητό πρόκειται για δηλώσεις, που μόνο σε θετικό κλίμα δεν παραπέμπουν... Αντιθέτως, ξυπνούν μνήμες από τις ημέρες που η τουρκική προκλητικότητα είχε χτυπήσει «κόκκινο». Είναι εμφανές πως -σε αντίθεση με το αφήγημα της ελληνικής κυβέρνησης- η Τουρκία δεν έχει υποχωρήσει από τις πάγιες διεκδικήσεις της (casus belli, τουρκολιβυκό μνημόνιο, «γκρίζες ζώνες», αποστρατικοποίηση των νησιών κλπ), ούτε έχει εγκαταλείψει τις θέσεις της περί διαφορών που προσκρούουν στις επίσης πάγιες ελληνικές θέσεις.

Η συνάντηση Μητσοτάκη με Τούρκους τουρίστες

Κατά την περιοδεία του στη Λέσβο, λοιπόν, ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με Τούρκους τουρίστες που είχαν φτάσει λίγο νωρίτερα στο λιμάνι και ξεναγήθηκε στις αναβαθμισμένες εγκαταστάσεις όπου γίνεται η διαδικασία έκδοσης Visa Express.
Αρχικά, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα διευκόλυνσης βίζας για τους Τούρκους τουρίστες. «Βλέπετε ένα πρόγραμμα, το οποίο λειτουργεί και λειτουργεί πολύ αποτελεσματικά. Είναι το πρόγραμμα διευκόλυνσης βίζας, που δίνει τη δυνατότητα σε Τούρκους επισκέπτες οι οποίοι δεν διαθέτουν βίζα, ουσιαστικά να την αποκτήσουν εντός λίγων λεπτών. Αυτό το οποίο φαίνεται σήμερα τόσο εύκολο και αυτονόητο χρειάστηκε πάρα πολλή δουλειά για να υλοποιηθεί και μεγάλη προσπάθεια από τον υπουργό, καθώς είναι το μόνο τέτοιο πρόγραμμα διευκόλυνσης βίζας το οποίο σήμερα "τρέχει" σε όλη τη ζώνη του Σένγκεν.
Προφανώς δεν θα ήταν εφικτό να δρομολογήσουμε ένα τέτοιο πρόγραμμα, εάν η χώρα μας δεν είχε ανακτήσει την αξιοπιστία την οποία είχε απωλέσει τα τελευταία χρόνια, έτσι ώστε και οι ευρωπαϊκές αρχές να γνωρίζουν ότι έχουν να κάνουν με μία σοβαρή χώρα, η οποία μπορεί -και με μεγάλη ταχύτητα- να επεξεργάζεται αιτήσεις βίζα για είσοδο εντός της ζώνης του Σένγκεν, με ταχύτητα και απόλυτη ασφάλεια. Οπότε, προσβλέπουμε σε πολλούς περισσότερους επισκέπτες.
Να θυμίσω ότι το πρόγραμμα αφορά 10 νησιά τελικά και 14 λιμάνια -τα υπόλοιπα νησιά θα ενταχθούν μέχρι το τέλος του μήνα Απριλίου- και προσβλέπουμε, ειδικά εδώ για τη Λέσβο, αγαπητέ κύριε περιφερειάρχα και κύριε δήμαρχε, σε πολλούς περισσότερους επισκέπτες. Δεν χρειάζεται να μιλήσω εγώ για το πόσο σημαντικό είναι αυτό για την τοπική οικονομία του νησιού. Νομίζω το πιστοποιούν τα χαμόγελα όλων των εμπλεκόμενων φορέων, οι οποίοι βλέπουν μία σημαντική πρόσθετη τουριστική κίνηση από την Τουρκία» είπε χαρακτηριστικά.

Τα «απτά πραγματικά αποτελέσματα» στην προσέγγιση Ελλάδας και Τουρκίας

Και μετά τα θερμά λόγια για το πρόγραμμα Visa Express, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην... ελληνοτουρκική προσέγγιση. «Να πω και κάτι τελευταίο, το πρόγραμμα αυτό είναι και η έμπρακτη επιβεβαίωση ότι η προσέγγιση Ελλάδας και Τουρκίας έχει απτά πραγματικά αποτελέσματα, πρώτα και πάνω απ' όλα για τους νησιώτες μας, οι οποίοι είναι και οι πρώτοι οι οποίοι θέλουν να ζούμε σε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας με τον γείτονά μας και να έχουμε προφανώς και τα οικονομικά οφέλη από αυτήν την τακτική επικοινωνία, η οποία δρομολογείται τις τελευταίες εβδομάδες και θα ενισχυθεί από δω και στο εξής» είπε χαρακτηριστικά.

Η συνάντηση της 13ης Μαΐου

Πάντως, συνάντηση στην Άγκυρα, του Τούρκου προέδρου, Recep Tayyip Erdogan, με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, έχει κλειδώσει για τη 13η Μαΐου.
«Οριστικοποιήθηκε για τις 13 Μαΐου η μέρα που θα βρεθώ στην Άγκυρα ανταποδίδοντας την επίσκεψη Erdogan. Η Ελλάδα ασκεί κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα με βάση το διεθνές δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας και μου προκαλεί εντύπωση η παντελώς αδικαιολόγητη αντίδραση της Τουρκίας για μια κίνηση με περιβαλλοντικό περιεχόμενο. Θα προχωρήσουμε στην δημιουργία των πάρκων, όπως δεσμευτήκαμε στο πρόσφατο συνέδριο στην Αθήνα» δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός, μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
«Δεν θεωρώ ότι η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, η οποία είναι αδιαμφισβήτητη και μετρήσιμη, οδηγεί στην υπόθεση εργασίας ότι οι θέσεις της Τουρκίας για την ΑΟΖ έχουν αλλάξει και παραμένουν βαθιά προβληματικές για την πατρίδα μας, αλλά αυτό δεν μας εμποδίζει από το να χτίσουμε μια θετική ατζέντα. Αύριο για παράδειγμα θα βρεθώ στη Μυτιλήνη και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Υπάρχει ικανοποίηση καθώς Τούρκοι πολίτες μπορούν να ταξιδεύουν στα νησιά αυτά χωρίς βίζα», συμπλήρωσε.

www.bankingnews.gr