Στους 22.600 ανέρχονται οι εκατομμυριούχοι (περιουσία άνω του 1 εκατ. δολαρίων) που ζουν αυτή τη στιγμή στην.. περιοχή των Αθηνών, με αποτέλεσμα η ελληνική πρωτεύουσα να χαρακτηρίζεται ως ανερχόμενο κέντρο πλούτου στην έρευνα «World’s Wealthiest Cities» της Henley & Partners.Ο εν λόγω πληθυσμός έχει αυξηθεί κατά 15% την τελευταία 10ετία -τα στοιχεία της αφορούν την Αθήνα και τις κοντινές παραθαλάσσιες περιοχές, όπως η Γλυφάδα και ο Πειραιάς.
Την ίδια στιγμή, στην ελληνική πρωτεύουσα ζουν 42 άτομα με περιουσία άνω των 100 εκατ. δολαρίων καθώς και 3 δισεκατομμυριούχοι.
«Η Αθήνα είναι μία από τις παλαιότερες πόλεις του κόσμου, με την καταγεγραμμένη ιστορία της να ξεπερνά τα 3.000 χρόνια».
«Παρά το δύσκολο ξεκίνημα της δεκαετίας, έπειτα από την ελληνική οικονομική κρίση, η Αθήνα έχει ανακάμψει δυναμικά, με τις τιμές των ακινήτων και τους αριθμούς των ατόμων υψηλής εισοδηματικής στάθμης στην πόλη να αυξάνονται σημαντικά τα τελευταία χρόνια ειδικά, σε μεγάλο βαθμό λόγω του προγράμματος της Χρυσής Βίζας», σχολιάζει η Henley & Partners.
Ωστόσο, η Ελλάδα σημειώνει χαμηλά σκορ στον δείκτη των ευκαιριών, ο οποίος μετρά το κατά πόσο οι καλές σπουδές και μια άδεια διαμονής σε κάποια πόλη μπορεί να βοηθήσει έναν εύπορο μετανάστη να προωθήσει την καριέρα του, να αυξήσει την περιουσία του και να διασφαλίσει την κληρονομιά που θα αφήσει πίσω του. Στον σχετικό δείκτη, η Ελλάδα κατατάσσεται τελευταία ανάμεσα στις χώρες που εξετάστηκαν, με συνολική βαθμολογία ευκαιρίας 48%, έναντι 88% που πέτυχε η πρώτη στη λίστα Ελβετία.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι ΗΠΑ παραμένουν η βασική χώρα πλούτου, καθώς οι 11 από τις 50 πλουσιότερες πόλεις του κόσμου είναι αμερικανικές. Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η πόλη της Νέας Υόρκης, η οποία μετά 349.500 εκατομμυριούχους και ακολουθούν το Bay Area της Καλιφόρνια με 305.700 εκατομμυριούχους και το Λος Άντζελες με 212.100 εκατομμυριούχους.
Σημαντική είναι και η παρουσία και των κινεζικών πόλεων στη λίστα, καθώς την τελευταία δεκαετία εμφανίζουν ισχυρή αύξηση του πλήθους των εκατομμυριούχων τους, με την ταχεία αστικοποίηση και την όλο και αυξανόμενη τεχνολογική δύναμη της Κίνας να ευθύνονται για τη δημιουργία πλούτου.
Η Ευρώπη, παρά τις πιο πρόσφατες προκλήσεις της, παραμένει μια σταθερή αξία στον πλούτο και την πολυτέλεια. Με 15 πόλεις στο top 50 των πλουσιότερων (όπως το Λονδίνο με 227.000 εκατομμυριούχους, το Παρίσι με 165.000 εκατομμυριούχους και η Γενεύη με 79.800 εκατομμυριούχους), η ήπειρος εξακολουθεί να προσελκύει την παγκόσμια ελίτ, καθώς προσφέρει έναν συνδυασμό ιστορίας, πολιτισμού και χρηματοοικονομικής εξειδίκευσης.
Η Ελβετία θεωρείται ένα «καταφύγιο» για τους πλούσιους του κόσμου, λόγω του ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος, της πολιτικής σταθερότητας και της φήμης της ως διακριτικού προορισμού. Η Γενεύη και η Ζυρίχη είδαν τον πληθυσμό των εκατομμυριούχων τους να αυξάνεται κατά 36% και 20% αντίστοιχα, την τελευταία δεκαετία.
www.bankingnews.gr