17 Μαΐ 2024

Κουρουμπλής : Το βράδυ της 9ης Ιουνίου θα είναι έκπληξη για πολλούς, αλλά και αφετηρία εξελίξεων

 «Προτεραιότητα μου ήταν και θα είναι η διεύρυνση των ισοτήτων και η πρόσβαση όλων των πολιτών στα κοινωνικά αγαθά με δίκαιο τρόπο και χωρίς αποκλεισμούς» επισημαίνει στο documentonews.gr o Παναγιώτης Κουρουμπλής, δηλώνοντας αισιόδοξος πως τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών θα προκαλέσουν έκπληξη.

Ο πρώην υπουργός και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μιλά για το έγκλημα των Τεμπών, εξαπολύει πυρά στην κυβέρνηση για την εξωτερική πολιτική που υλοποιεί και τονίζει ότι ένας ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ στην ευρωβουλή «μπορεί να αναδείξει την ανάγκη μιας Ευρώπης που να αφορά και να αγγίζει την καθημερινότητα του πολίτη, όπου και εάν αυτός βρίσκεται».

Προκάλεσε αντιδράσεις τόσο εκτός, όσο και εντός ΣΥΡΙΖΑ η δήλωση Κασσελάκη για «υπουργούς που σκοτώνουν παιδιά». Εσείς στηρίξατε αυτή τη δήλωση…

Είναι συνηθισμένο φαινόμενο να παρερμηνεύονται δηλώσεις και του Προέδρου και όλων των πολιτικών που κάνουν οποιαδήποτε κριτική στην κυβέρνηση. Όταν η κυβέρνηση της ΝΔ κάνει ότι μπορεί, όχι απλά για να μην αποκαλυφθεί η αλήθεια για την τραγωδία των Τεμπών, αλλά και για να υπάρξει συγκάλυψη σε ευθύνες που βαραίνουν πολιτικά πρόσωπα, τότε η ανάγκη να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση δεν είναι ανάγκη μόνο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά του 80% του ελληνικού λαού.

Τι άλλο πρέπει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για να αποκαλυφθεί η αλήθεια για το έγκλημα των Τεμπών και να πληρώσουν οι υπεύθυνοι;

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή και με όλους τους τρόπους απαίτησε να υπάρξει αποκάλυψη όλων των πτυχών του τραγικού αυτού δυστυχήματος. Από την πρώτη στιγμή επιμέναμε ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και όχι μόνο ευθύνες που βαραίνουν έναν και μόνο εργαζόμενο που είχε βάρδια εκείνο το βράδυ. Ζητήσαμε προανακριτική επιτροπή, ψηφίσαμε την εξεταστική επιτροπή και επιμέναμε να κληθούν όλοι οι μάρτυρες, η κα Καρυστιανού αλλά και άλλοι συγγενείς των θυμάτων μετά από πιέσεις των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ καλέστηκαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και πήραν ευρωπαϊκές διαστάσεις οι καταγγελίες τους, καταγγείλαμε τα κακώς κείμενα των διαδικασιών που αφορούσαν τις δικαστικές έρευνες.

Θα συνεχίσουμε με κάθε τρόπο, εντός και εκτός κοινοβουλίου να αγωνιζόμαστε για την δικαίωση της αλήθειας.

Γιατί κατηγορείτε την κυβέρνηση για ΙΧ εξωτερική πολιτική;

Η εξωτερική πολιτική της χώρας μας δεν είναι μια ιδιωτική υπόθεση που αφορά μόνο την κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά αφορά όλο τον ελληνικό λαό. Υποχρεούται, και ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών να ενημερώνουν και να συνομιλούν με όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Είμαστε εξαρχής θετικοί στο διάλογο και σε ένα καλό κλίμα με τη γείτονα χώρα, αλλά ο κ. Μητσοτάκης έχει φτάσει στο άλλο άκρο. Τελικά τι αποκόμισε η Ελλάδα από αυτή του την επίσκεψη; Την επικαιροποίηση των διεκδικήσεων της απέναντι όχθης. Η επιλογή του κατευνασμού μάλλον εκλαμβάνεται από την απέναντι πλευρά ως αδυναμία. Η κυβέρνηση κατόρθωσε τελικά με άστοχες κινήσεις να δημιουργήσει ένταση με 4 χώρες των συνόρων μας. Την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Σερβία και την Τουρκία.

Τι έχει να προσφέρει στην ευρωβουλή ένας ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ;

Απέναντι σε ένα γενικευμένο ευρωσκεπτικισμό και σε έναν ορατό κίνδυνο επικράτησης της ακροδεξιάς σε ολόκληρη της Ευρώπη, εξαιτίας των αδυναμιών μιας Ευρώπης που φαίνεται ότι οι πολιτικές της δεν προκαλούν τη συμμετοχή και το ενδιαφέρον του Ευρωπαίου πολίτη, έχουμε τους Ευρωπαίους ηγέτες να επιδιώκουν την αύξηση πληθυσμιακά της ευρωπαϊκής αγοράς προκειμένου να πουλάνε τα προϊόντα τους, και την ίδια στιγμή να μην βάζουν το χέρι στην τσέπη, με συνέπεια ο κεντρικός προϋπολογισμός να παραμένει στάσιμος στο 4%… Για ποια οικονομική και κοινωνική σύγκλιση μπορούμε να μιλάμε; Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αναδείξει την ανάγκη μιας Ευρώπης που να αφορά και να αγγίζει την καθημερινότητα του πολίτη, όπου και εάν αυτός βρίσκεται.

Με ποιο ποσοστό θα είστε ικανοποιημένοι το βράδυ της Κυριακής των εκλογών;

Ικανοποιημένος θα είμαι όταν θα δω όλο το προοδευτικό τόξο να μπορεί να πείσει τους Έλληνες ότι η πολιτική και η λογική της κυβέρνησης της ΝΔ δεν μπορεί να τους προσφέρει τίποτα. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές είναι ένα πρόγραμμα συγκεκριμένο, στοχευμένο και νομίζω ότι το βράδυ της 9ης Ιουνίου θα είναι έκπληξη για πολλούς και αφετηρία πολιτικών εξελίξεων.

Ποια θα είναι η προτεραιότητά σας στην ευρωβουλή εφόσον ο κόσμος σας στηρίξει;

Στη διάρκεια της πορείας μου, είχα την ευκαιρία και την τιμή να υπηρετήσω την πολιτική από πολλές και διαφορετικές θέσεις, αποκομίζοντας σημαντική εμπειρία και γνώσεις σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς που σχετίζονται άμεσα με τις πολιτικές της Ευρώπης: Από την Υγεία και τη Ναυτιλία μέχρι τον Τομέα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την Οικονομία. Η διαδρομή αυτή έχει χαρακτηριστεί από στιγμές μεγάλου πολιτικού και προσωπικού ρίσκου υπερασπιζόμενος τις απόψεις μου. Προτεραιότητα μου ήταν και θα είναι η διεύρυνση των ισοτήτων και η πρόσβαση όλων των πολιτών στα κοινωνικά αγαθά με δίκαιο τρόπο και χωρίς αποκλεισμούς.