22 Μαΐ 2024

«Ζήσε Μάη μου...» - Η απάντηση της Κομισιόν στην επιστολή Μητσοτάκη για την ακρίβεια


 Ένα κείμενο με γενικές επισημάνσεις αποτελεί την απάντηση της Κομισιόν στον Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά την επιστολή του Έλληνα πρωθυπουργό προς.. την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την ακρίβεια που ταλανίζει την ελληνική κοινωνία.

Υπενθυμίζεται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε αποστείλει επιστολή στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σχετικά με τα υπερκέρδη των πολυεθνικών εταιρειών, για τα οποία οι Έλληνες πολιτες καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι τους στην τσέπη, πολύ περισσότερο από άλλους στην ΕΕ και την Ευρωζώνη.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν απάντησε στον κ. Μητσοτάκη, λέγοντας -μεταξύ άλλων- ότι «η Επιτροπή δεν θα διστάσει να προστατεύσει τους καταναλωτές». Ακόμα, τονίζεται «αρκετά κράτη μέλη ζήτησαν από την Επιτροπή να εξετάσει αυτό το ζήτημα και να εντοπίσει μια λύση για την ενιαία αγορά πέρα από τους κανόνες ανταγωνισμού».

Ωστόσο, το βασικό ζήτημα με την απάντηση της ΕΕ στον Έλληνα πρωθυπουργό, έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν τονίζεται με σαφήνεια τι μέτρα πρόκειται να ληφθούν για να «χτυπηθεί» το πρόβλημα στον βασικό του πυρήνα. Άλλωστε, σε μια αποστροφή της ευρωπαϊκής θέσης αναφέρεται ότι «ενώ η επιβολή του ανταγωνισμού ως τέτοια δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στη ρίζα, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο».

Ακόμη, δεν αναφέρεται πουθενά στην απάντηση της Κομισιόν η λέξη «πληθωρισμός», καθώς στον τομέα των τροφίμων η χώρα μας βρίσκεται στη 2η χειρότερη θέση, πίσω από τη Μάλτα. Στον γενικό δείκτη κατατάσσεται 7η από το τέλος.

Η απάντηση της Κομισιόν στον Κυριάκο Μητσοτάκη

«Λάβαμε την επιστολή του Πρωθυπουργού της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, που απευθύνεται στην Πρόεδρο της Επιτροπής Ursula von der Leyen. Σύμφωνα με τη συνήθη πρακτική μας, θα απαντήσουμε στην επιστολή σε εύθετο χρόνο. Χαιρετίζουμε επίσης την επιστολή, η οποία θα υποστηριχθεί από την έκθεση του Mario Draghi για το μέλλον της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας και την έκθεση του Enrico Letta για το μέλλον της ενιαίας αγοράς.

Η Κομισιόν παραμένει διαρκώς προσηλωμένη στην κατάργηση των αδικαιολόγητων ρυθμιστικών και μη φραγμών για να διασφαλίσει την καλύτερη λειτουργία της ενιαίας αγοράς. Οι εδαφικοί περιορισμοί προσφοράς (TSCs) ισοδυναμούν με μη ρυθμιστικούς φραγμούς για την καλύτερη λειτουργία της ενιαίας αγοράς.

Η Eυρωπαϊκή Επιτροπή διεξήγαγε μια μελέτη το 2020, η οποία επιβεβαίωσε την ύπαρξη αυτών των μη ρυθμιστικών περιορισμών που επιβάλλονται από τους προμηθευτές στους πωλητές λιανικής, εμποδίζοντάς τους να προμηθεύονται στη χώρα της επιλογής τους. Σύμφωνα με τη νομοθεσία περί ανταγωνισμού, αυτές οι συμφωνίες είναι παράνομες και οι μονομερείς αυτές πρακτικές απαγορεύονται, εάν ο κατασκευαστής κατέχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά εισαγωγής.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει μια σειρά από τέτοιες υποθέσεις. Η Επιτροπή δεν θα διστάσει να προστατεύσει τους καταναλωτές διερευνώντας αυτές τις περιπτώσεις κατά προτεραιότητα. Ενώ η επιβολή του ανταγωνισμού ως τέτοια δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στη ρίζα του, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο.

Αρκετά κράτη μέλη ζήτησαν από την Επιτροπή να εξετάσει αυτό το ζήτημα και να εντοπίσει μια λύση για την ενιαία αγορά πέρα από τους κανόνες ανταγωνισμού. Η κρίση κόστους ζωής καθιστά ακόμη πιο ευαίσθητο το θέμα των τιμών για τους καταναλωτές.

Στην «πορεία μετάβασης προς το οικοσύστημα λιανικής» που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο του 2024, η Επιτροπή πρότεινε την έναρξη διαλόγου μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών, δηλαδή των διεθνών προμηθευτών επώνυμων προϊόντων, λιανοπωλητών και καταναλωτών, για να προσπαθήσουν να βρουν λύσεις. Κατά τον ίδιο τρόπο, θα πρέπει να γίνει περαιτέρω συζήτηση με τα κράτη μέλη».