22 Μαΐ 2024

Μοιράζουν σαλμονέλα και σταφυλόκοκκο… με τα σχολικά γεύματα ....Σοκαριστικές φωτογραφίες με ωμό κοτόπουλο σε Δημοτικό σχολείο της Θεσσαλονίκης

 

Συνεχίζεται το θρίλερ με τα σχολικά γεύματα που μοιράζονται καθημερινά στα σχολεία της Ελλάδας καθώς είναι πλέον αδιαμφισβήτητο πως δεν τηρούνται τα απαραίτητα... υγειονομικά πρωτόκολλα κατά την παρασκευή τους.

Στις φωτογραφίες που φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας η «Ζούγκλα» φαίνεται σχολικό γεύμα που μοιράστηκε σε Δημοτικό σχολείο του Δήμου Θεσσαλονίκης το οποίο περιείχε κοτόπουλο που ήταν εμφανώς ωμό. Μάλιστα, η συγκεκριμένη μερίδα δόθηκε σε μαθητή στις 20/5, λίγες μόλις μέρες δηλαδή αφότου ξέσπασε σάλος με τα σχολικά γεύματα στη Λαμία που προκάλεσαν δηλητηρίαση σε δεκάδες μαθητές.

Δείτε τις σοκαριστικές εικόνες:

 

Πρόκειται για μια εγκληματική κίνηση από πλευράς της εταιρείας παραγωγής και διανομής των συγκεκριμένων γευμάτων που θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των μαθητών.

Μάλιστα, η εταιρεία catering, η οποία αναγράφεται και στην ετικέτα του γεύματος και έχει έδρα στη Σίνδο και παράρτημα στην Παλλήνη Αττικής, διαφημίζει στην επίσημη ιστοσελίδα της ότι «διαθέτει μεγάλη εμπειρία σε έργα μαζικής σίτισης» και ότι «έχει τη δυνατότητα να παραδίδει χιλιάδες μερίδες φαγητού καθημερινά σε εργαζόμενους σε εργοστασιακές μονάδες, μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, πρόσφυγες, φιλανθρωπικά ιδρύματα, εκκλησιαστικά ιδρύματα, αθλητικές διοργανώσεις».

Σημειώνεται πως οι εικόνες αυτές έρχονται να προστεθούν στις καταγγελίες για ακατάλληλα γεύματα που έχουν μοιραστεί κατά καιρούς στα σχολεία, κάποια από τα οποία περιείχαν κάμπιες, πούπουλα, ήταν άψητα ή χαλασμένα.

Τι μπορεί να προκαλέσει η κατανάλωση ωμού κοτόπουλου

Ένα κοτόπουλο έστω και ελαφρώς λιγότερο ψημένο από το προβλεπόμενο, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή δηλητηρίαση καθώς και στη χειρότερη περίπτωση, σε θάνατο. Τα συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης συνήθως είναι πυρετός, διάρροια, εμετός και κοιλιακές κράμπες, ωστόσο αναλόγως τη μόλυνση, εξαρτάται και σε πόσο χρονικό διάστημα μετά την κατανάλωση, θα εμφανιστούν. Για παράδειγμα μια μόλυνση από καμπυλοβακτηρίδιο μπορεί να εμφανιστεί σε 2-5 μέρες ενώ από Clostridium perfringens, μπορεί εμφανιστεί μέσα σε λίγες ώρες.

Κατά βάση οι πιο συχνές τροφικές δηλητηριάσεις προκαλούνται από Νορoϊό (Norovirus) ή βακτήρια όπως το Καμπυλοβακτήριο (Campylobacter), το Clostridium perfringens, η σαλμονέλα, το Escherichia coli (E. coli) και ο σταφυλόκοκκος. Το κοτόπουλο είναι εν δυνάμει φορέας για όλα αυτά τα βακτήρια και αν δεν τηρηθούν κάποιες βασικές διαδικασίες, μπορούν να μεταφερθούν στον οργανισμό μας.

Όσον αφορά τον σταφυλόκοκκο, το μαγείρεμα του φαγητού μπορεί να σκοτώσει τα βακτήριά του, αλλά δεν μπορεί να εξαφανίσει την τοξίνη που παράγουν αν έχει προλάβει ήδη να εξαπλωθεί στα τρόφιμα. Τα τρόφιμα που δεν διατηρούνται στο ψυγείο μετά το μαγείρεμα και όσα καταναλώνονται ωμά, είναι συνήθως πιο επιρρεπή στον σταφυλόκοκκο.

Όπως μάλιστα ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, με αφορμή τα ευρήματα του ΕΟΔΥ για τα τρόφιμα που κατανάλωσαν τα παιδιά δημοτικών σχολείων στη Λαμία και έπαθαν δηλητηρίαση, ο σταφυλόκοκκος μεταδίδεται κυρίως με τρόφιμα που έχουν σχέση με το γάλα, με μαγιονέζες, με συντηρημένα κρέατα ή άλλα πράγματα που έχουν μολυνθεί, ενώ χρειάζεται πολύ καλή παρασκευή των τροφίμων και διατήρησή τους στο ψυγείο.

zougla.gr/