Άρθρο στο neostrategy
Ξεκίνησε το «μασάζ» στην ελληνική κοινή γνώμη για τα μεγάλα κεφάλαια των ελληνοτουρκικών ζητημάτων. Ευθέως, χτες, ο υπουργός..
Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, και εκ των ιδιαίτερα εμπίστων του πρωθυπουργού, δήλωσε ότι, σε μια από τις επόμενες συναντήσεις τους, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν, θα δώσουν εντολή να ξεκινήσουν οι συνομιλίες για την Υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομικη Ζώνη (ΑΟΖ).Βεβαίως, παραμένει άγνωστο εάν θα μείνουν μόνο σε αυτά τα θέματα, όπως ήταν διαχρονικά η πάγια ελληνική θέση, ή θα επεκταθούν και στην «τουρκική ατζέντα», η οποία, ως γνωστόν προσθέτει στη ζυγαριά πλειάδα άλλων θεμάτων, όπως μειονοτικά, αποστρατιωτικοποίηση νησιών, κ.ο.κ. Εξίσου αδιευκρίνιστο είναι εάν το θέμα θα «λυθεί» σε διμερές επίπεδο, και άρα «Χάγη γιόκ».
Αλλού τα κακαρίσματα, λοιπόν, κι’ αλλού γεννάν οι κότες. Τη στιγμή που η κυβέρνηση παρασκηνιακά βρίσκεται στην τελική ευθεία για την «διευθέτηση» των ελληνοτουρκικών, και μάλιστα αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες εμφανίζονται έμπλεοι ενθουσιασμού, στο πρόβλημα με τα Σκόπια εμφανίζεται ως άλλος «Μεγαλέξαντρος».
Κοντολογίς, η κυβέρνηση είναι ακριβή στα πίτουρα (σχέσεις Αθήνας – Σκοπίων) και φτηνή στο αλεύρι (ελληνοτουρκικά). Φτηνές προεκλογικές, ρητορικές φούσκες και παλικαρισμοί απέναντι στον «μικρό», και συμφιλιωτική – κατευναστική απέναντι στον «μεγάλο».
Ξεκίνησε το «μασάζ»
Νταής «Μακεδονομάχος» έναντι των Σκοπίων, όπως εμφανίστηκε χτες ο Κ. Μητσοτάκης, στην ομιλία του στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), «επίθεση αγάπης» προς την Αγκυρα, την ίδια ημέρα, ο Γ. Γεραπετρίτης, στη συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «98.9».
Ο υπουργός Εξωτερικών, αφού είπε ότι η «λογική μας είναι ότι θα πιάσουμε το νήμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων βήμα – βήμα, ξεκινώντας από τα λιγότερο σύνθετα και βαδίζοντας προς τα πιο δύσκολα», ανέφερε για τα επόμενα βήματα σχετικά με την Υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ:
-«Είναι φιλοδοξία μας να πιάσουμε το ζήτημα αυτό. Θα δώσουν, εκτιμώ, την εντολή σε μία από τις επόμενες συναντήσεις τους οι δύο ηγέτες (σ.σ. Μητσοτάκης – Ερντογάν), έτσι ώστε οι δύο υπουργοί Εξωτερικών (σ.σ. Γεραπετρίτης και Φιντάν) να ξεκινήσουν τις συζητήσεις για το θέμα της οριοθέτησης».
-«Δουλεύουμε ενεργά έτσι ώστε να μπορέσουμε να συζητήσουμε και για το θέμα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ. Η ελπίδα μας είναι ότι θα μπορέσουμε να ξεκινήσουμε τις συζητήσεις αυτές. Θέλω να πιστεύω ότι είναι μία κατάλληλη ιστορική στιγμή για να μπορέσουμε να συζητήσουμε με νηφαλιότητα το δύσκολο αυτό κεφάλαιο».
-«Παραμένει το μεγάλο ζήτημα (σ.σ. Υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ) και όσο παραμένει, είναι προφανές ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να έχουμε μία παλινδρόμηση (σ.σ. στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες τώρα διάγουν περίοδο «ηρεμίας»). Η πραγματικά ήρεμη γειτονιά, η μακρά ευημερία θα έλθει όταν θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε το μεγάλο μας ζήτημα, που είναι η οριοθέτηση».
«Μακεδονομάχοι» της συμφοράς
Σε αντίθεση με την άκρως «ήπια» γραμμή στα ελληνοτουρκικά, όπου είπε μάλιστα πως «οι Έλληνες πολίτες θέλουν τη συζήτηση με την Τουρκία», στο θέμα που έχει προκύψει με τις προκλητικές κινήσεις της νέας εθνικίστριας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, ο Γ. Γεραπετρίτης εμφανίστηκε με … χλαμύδα Μεγαλέξαντρου.
Οταν ερωτήθη εάν η Αθήνα σκοπεύει να καταργήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, απάντησε πως «δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα προς ώρας». Και πρόσθεσε πως, «ανεξάρτητα από τις διαφορές που μπορεί να έχει -τις ιδεολογικές, τις πολιτικές διαφορές- η νέα πολιτική ηγεσία (σ.σ. στα Σκόπια) απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών, αυτή είναι μία διεθνής συνθήκη, η οποία έχει κυρωθεί, δεν τροποποιείται ούτε αναθεωρείται μονομερώς από τα μέρη».
Απορίας άξιον. Πως από τη μια μεριά ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών –όχι ο θυρωρός του υπουργείου– λέγει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών «είναι διεθνής συνθήκη, δεν τροποποιείται ούτε αναθεωρείται μονομερώς», και από την άλλη λέγει ότι προς το παρόν («προς ώρας») η ελληνική κυβέρνηση δεν σκοπεύει να την καταγγείλει; Φάσκει και αντιφάσκει. Τέτοιου είδους πομφόλυγες και λεκτικοί ακροβατισμοί, πάντως, με καθαρά προεκλογικό πρόσημο, δεν παύουν να είναι άκρως επικίνδυνοι στην διπλωματία και στις βαλκανικές σχέσεις της χώρας μας.