Στον αέρα τινάζει τη Συμφωνία των Πρεσπών και ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός των Σκοπίων Κρίστιαν Μιτσκόσκι μετά την νέα πρόεδρο της χώρας καθώς και αυτός δηλώνει ότι... θα αποκαλεί τα Σκόπια όπως θέλει αλλά η κυβέρνηση Κ.Μητσοτάκη προσπαθεί να τους επαναφέρει σε αυτή, καθώς δείχνουν ότι την θέλει αυτή την συμφωνία.
Μάλιστα την “είπε” στην Ελλάδα καθώς ζήτησε να σταματήσει τις επιθέσεις προς τη χώρα του και εάν έχει πρόβλημα να πάει στο Δικαστήριο της Χάγης λέγοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να ξεκινήσει διαδικασία και εκεί θα δούμε τα επιχειρήματα της μιας και της άλλης πλευράς!
Μετά την αφωνία για τις εξίσου προκλητικές δηλώσεις της νέας προέδρου, σήμερα πήρε θέση για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Υπογραμμίζει πως είναι συνταγματικό του δικαίωμα να αποκαλεί τη χώρα του όπως θέλει και κανένας δεν θα του επιβάλλει κάτι διαφορετικό.
«Ο αναθεωρητισμός δεν έχει θέση στον σύγχρονο κόσμο μας και δεν πρέπει να γίνεται ανεκτός», είναι η απάντηση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη σε κοινές δηλώσεις του με τον Τσέχο ομόλογό του Γιαν Λιπάφσκι από την Πράγα όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.
Όσον αφορά τη Βόρεια Μακεδονία, τόνισε, γνωρίζουμε ότι ένα από τα προαπαιτούμενα για την προώθηση της διαδικασίας ευρωπαϊκής πορείας είναι πράγματι η τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας, στην οποία προβλέπεται το ακριβές όνομα της χώρας.
«Η ελληνική κυβέρνηση θέλει με κάθε τρόπο να συνεχιστεί η εφαρμογή της Συμφωνίας, παρόλα αυτά πρέπει να γνωρίζουμε ότι δεν μπορεί να υπάρξουν υποχωρήσεις όταν μιλάμε για την εφαρμογή μιας διεθνούς συμφωνίας, η οποία εξ ορισμού υπερβαίνει τους εσωτερικούς νόμους, άρα δεν υπάρχει χώρος για οποιαδήποτε υποχώρηση», επισήμανε χαρακτηριστικά σε μια ακόμα “αγχωτική” δήλωση που δείχνει ότι η κυβέρνηση του Κ.Μητσοτάκη κάνει κάθε προσπάθεια να μην διαταραχθεί η Συμφωνία των Πρεσπών την οποία έκαναν προεκλογικά ότι δεν ήθελαν.
«Η Ελλάδα θα παρακολουθεί στενά την κατάσταση στη Βόρεια Μακεδονία. Ζητούμε από την κυβέρνηση και την Πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας να εφαρμόσουν πλήρως τη Συμφωνία των Πρεσπών. Είμαστε ανοικτοί να συζητήσουμε περαιτέρω, αλλά όπως είπα υποχωρήσεις στα προαπαιτούμενα δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές», κατέληξε.