Οι δυτικές χώρες προετοιμάζουν συντονισμένα διπλωματικά μέτρα για να πείσουν τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να συμφωνήσει σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.
Αυτή η εξέλιξη έρχεται σε μια στιγμή που η στρατιωτική κατάσταση στο πεδίο μάχης γίνεται όλο και πιο δύσκολη για την Ουκρανία.
Οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να έχουν επιτύχει να οδηγήσουν την Ουκρανία σε αδιέξοδο, αναγκάζοντάς την να μετακινήσει στρατεύματα προς τα βόρεια, ανοίγοντας έτσι κενά στα νότια, τα οποία η Ρωσία μπορεί να εκμεταλλευτεί για να εδραιώσει τον έλεγχό της στο Ντονμπάς.
Ταυτόχρονα, η πιθανότητα για μία νέα ρωσική επίθεση στο Σούμι αυξάνεται.
Η επιλογή του Σούμι για αυτή την επιχείρηση έχει στρατηγική σημασία για τη Ρωσία. Η περιοχή βρίσκεται κοντά στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα και αποτελεί κρίσιμο σημείο για τον έλεγχο των οδών ανεφοδιασμού και επικοινωνίας.
Στρατηγικά, η επιτυχία στο Σούμι θα μπορούσε να επιτρέψει στη Ρωσία να ασκήσει ακόμη μεγαλύτερη πίεση στις ουκρανικές δυνάμεις στα βόρεια μέτωπα, διαταράσσοντας τις αμυντικές τους γραμμές και αποσπώντας προσοχή και πόρους από τα υπόλοιπα κρίσιμα μέτωπα.
Οι ελλείψεις προσωπικού στον ουκρανικό στρατό είναι κρίσιμες, με περίπου 40% των θέσεων να παραμένουν κενές σε όλες τις ταξιαρχίες.
Αυτές οι ελλείψεις, σε συνδυασμό με την αύξηση της λιποταξίας μεταξύ των νέων στρατιωτών, έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις προσπάθειες της Ουκρανίας να αντεπεξέλθει στις ρωσικές επιθέσεις.
Οι δυτικές χώρες φαίνεται να αναγνωρίζουν την ανάγκη για διαπραγματεύσεις, πιέζοντας την Ουκρανία να επιδιώξει μια ειρηνική λύση.
Αυτή η προσέγγιση εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια αποφυγής περαιτέρω κλιμάκωσης της σύγκρουσης, η οποία θα παρασύρει πιθανώς το ΝΑΤΟ σε μία σύρραξη πολύ μεγαλύτερης κλίμακας.
Η Ρωσία δείχνει αποφασισμένη να διατηρήσει τα κεκτημένα της, ενώ η Δύση προσπαθεί να πείσει την Ουκρανία να διαπραγματευτεί, αναγνωρίζοντας ίσως σιωπηρά τη νέα πραγματικότητα στο πεδίο της μάχης.