20 Μαΐ 2024

Βρέθηκαν τα συντρίμμια του ελικοπτέρου του Ιρανού προέδρου Ραϊσί

 


Συνεχίζεται το θρίλερ με το ελικόπτερο του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί, το οποίο συνετρίβη σε περιοχή, όπου επικρατούσε ομίχλη. Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, τα σωστικά συνεργεία που επιχειρούσαν από το απόγευμα της Κυριακής στην περιοχή, όπου έγινε η συντριβή, εντόπισαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας το ελικόπτερο και κατάφεραν να το προσεγγίσουν λίγο πριν τις 6:00 (ώρα Ελλάδος).

Τα νέα όμως δεν είναι καλά. Όπως μεταδίδει, το πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν IRINN στον τόπο της συντριβής του ελικοπτέρου Bell 212, δεν εντοπίζονται επιζώντες. Λίγο αργότερα ο επικεφαλής της ιρανικής Ερυθράς Ημισελήνου Πιρχουσέιν Κουλιβάντ επιβεβαίωσε ότι δεν εντοπίστηκε καμιά ένδειξη ζωής.

Στο ελικόπτερο, εκτός από τον πρόεδρο του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί, επέβαινε και ο υπουργός Εξωτερικών Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν και άλλοι αξιωματούχοι.

Αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι «δυστυχώς» φαίνεται πως όλοι οι επιβαίνοντες είναι νεκροί, προσθέτοντας ότι το ελικόπτερο απανθρακώθηκε εντελώς.

Νωρίτερα, τουρκικό drone τύπου Akıncı εντόπισε «πηγή θερμότητας» που υπήρχαν υποψίες πως είναι τα συντρίμμια ελικοπτέρου ανέφερε το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu μέσω X, μεταφορτώνοντας βίντεο θερμικής κάμερας.

Πριν γίνει γνωστό πως βρέθηκε το ελικόπτερο, η ιρανική κυβέρνηση συνεδρίασε εκτάκτως υπό τον πρώτο αντιπρόεδρο Μουχάμαντ Μουχμπάρ.

Η κυβέρνηση ενέκρινε περαιτέρω κινητοποίηση στο πλαίσιο της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης, την οποία περιέπλεκαν οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Περίπου 65 ομάδες συμμετέχουν σ’ αυτές, συμπεριλαμβανομένου προσωπικού των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Βάσει του ισχύοντος πρωτοκόλλου ο κ. Μουχμπάρ, 69 ετών, θα αναλάβει πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας σε περίπτωση θανάτου του κ. Ραϊσί.

Την εξέλιξη της κατάστασης παρακολουθεί με προσοχή η διεθνής κοινότητα, κυρίως οι Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς το Ιράν είναι μεγάλος παράγοντας στη Μέση Ανατολή, περιοχή που συγκλονίζεται από τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

«Παρακολουθούμε στενά τις αναφορές για πιθανή απότομη προσγείωση ενός ελικοπτέρου που μετέφερε τον πρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν», δήλωσε ο εκπρόσωπος της διπλωματίας στην Ουάσινγκτον.