16 Μαΐ 2024

Kατάσταση πολιορκίας στην γαλλική αποικία της Νέας Καληδονίας – Το Παρίσι «βλέπει» Κίνα & Ρωσία από πίσω – Τέλος το TikTok!..Έκτακτη σύσκεψη υπό τον Ε.Μακρόν-

 


Βίαιες ταραχές έχουν ξεσπάσει στην γαλλική αποικία της Νέας Καληδονίας στον Ειρηνικό  ενώ έχει αναπτυχθεί ο στρατός για την ασφάλεια.. αεροδρομίων και λιμανιών, έχει απαγορευτεί το TikTok και οι αρχές «φωτογραφίζουν» Κίνα και Ρωσία πίσω από την εξέγερση, σύμφωνα με την Le Parisien.

Τέσσερις θάνατοι και εκατοντάδες τραυματίες είναι μέχρι στιγμής ο απολογισμός της εξέγερσης στην αποικία.

Η Νέα Καληδονία, μία από τις πέντε γαλλικές αποικίες στην περιοχή του Ινδικού – Ειρηνικού και είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός νικελίου στον κόσμο και βρίσκεται στο επίκεντρο των σχεδίων του Προέδρου της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, προκειμένου να αυξήσει την επιρροή της χώρας του στην περιοχή.

Το νικέλιο είναι το πιο κρίσιμο μέταλλο για την κατασκευή μπαταριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων!

«Οδεύουμε κατευθείαν σε έναν εμφύλιο πόλεμο», δήλωσε επί τόπου ο Ύπατος Αρμοστής της Δημοκρατίας, Λουί Λε Φρανκ.

Σύμφωνα με τις Αρχές, έχουν πυρποληθεί αυτοκίνητα, έχουν λεηλατηθεί καταστήματα και έχουν πέσει πυροβολισμοί εναντίον της Αστυνομίας.

Ο Γκαμπριέλ Ατάλ ανακοίνωσε την Τρίτη την ανάπτυξη στρατιωτών «για την ασφάλεια» των λιμανιών και του αεροδρομίου της Νέας Καληδονίας, καθώς και την απαγόρευση του κοινωνικού δικτύου TikTok .

 Σε λιμάνια και αεροδρόμιο ο στρατός

«Στρατιώτες από τις ένοπλες δυνάμεις αναπτύσσονται για την ασφάλεια των λιμανιών και του αεροδρομίου της Νέας Καληδονίας», είπε ο πρωθυπουργός μετά τη σύσκεψη διυπουργικής μονάδας κρίσης στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Ο ύπατος αρμοστής σε αυτό το έδαφος, Λουί Λε Φρανκ, ο οποίος είχε ζητήσει ενισχύσεις από τον στρατό για την προστασία του αεροδρομίου της Νουμέα, από την πλευρά του «ανήγγειλε απαγόρευση κυκλοφορίας και απαγόρευσε το TikTok» , διευκρίνισε ο Γκάμπριελ Ατάλ.

Στο Συμβούλιο Άμυνας ο Εμανουέλ Μακρόν αποφάσισε να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αύριο αναμένεται να προεδρεύσει σε νέα σύσκεψη.

pronews.gr