Χωρίς αέριο… έμειναν οι εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας τον Απρίλιο με τους μεγάλους παίκτες της αγοράς να ακυρώνουν το ένα μετά το άλλο τα προγραμματισμένα φορτία και η χώρα μας.. να πλημμυρίζει ρωσικό αέριο μέσω του Σιδηρόκαστρου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της S&P Global, η Ελλάδα δεν εισήγε LNG μετά από 5 χρόνια συνεχών εισαγωγών που εκτινάχθηκαν κατά την ενεργειακή κρίση εξυπηρετώντας και γειτονικές χώρες όπως η Βουλγαρία.
Οι ποσότητες LNG για τον Φεβρουάριο αναθεωρήθηκαν από 5 φορτία σε 2 φορτία ενώ η ψαλίδα έπεσε και στα φορτία του Μαρτίου, τα οποία υποχώρησαν σε 2 από 4. Σύμφωνα με το S&P Global, το πρώτο τρίμηνο του 2024, η Ελλάδα εισήγε περίπου 522.000 μετρικούς τόνους LNG, σημειώνοντας πτώση 18% σε ετήσια βάση.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η φθίνουσα πορεία του LNG αποδίδεται στη χαμηλή ζήτηση, δεδομένων και των ήπιων καιρικών συνθηκών, η οποία καλύπτεται από τις φθηνότερες εισαγωγές φυσικού αερίου. «Δεν έχει νόημα να εισάγουμε LNG, όταν υπάρχει πολύ φθηνό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία στην περιοχή», αναφέρουν πηγές του S&P Global και προσθέτουν: Το αέριο στο Balkan Gas Hub εμπορεύεται από 21 έως 23 ευρώ/MWh και τα περισσότερα συμβόλαια χονδρικής έχουν τιμή χαμηλότερη κατά 4-5% σε σχέση με το TTF.
Η Mytilineos είχε προγραμματίσει να εισάγει 1 TWh LNG στις 6 Απριλίου, 0,5 TWh η Kolmar στις 12 Απριλίου και 1 TWh η MET στις 22 Απριλίου. Στην πορεία τα δύο πρώτα φορτία αναθεωρήθηκαν και μεταβλήθηκαν σε 0,02 TWh έκαστο και στο τέλος ακυρώθηκαν όπως ακυρώθηκε και το τρίτο φορτίο.
Με βάση τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ, στο πρώτο τρίμηνο του 2024, το Σιδηρόκαστρο κάλυψε το 43,8% των εισαγωγών ήτοι 7,25 TWh, σημειώνοντας σημαντική αύξηση κατά 113,86% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023. Για την ίδια περίοδο, το LNG της Ρεβυθούσας (Σημείο Εισόδου Αγίας Τριάδας) κάλυψε περίπου το 39% των συνολικών εισαγωγών. Συγκεκριμένα, την περίοδο Ιανουάριος-Μάρτιος 2024 εκφορτώθηκαν περίπου 6,93 TWh από 9 δεξαμενόπλοια έναντι περίπου 9,51 TWh από 13 δεξαμενόπλοια στο αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.
Πάνω από 65% των εν λόγω ποσοτήτων LNG προήλθαν από τις ΗΠΑ, αγγίζοντας τις 4,54 TWh, έναντι 3,98 TWh την ίδια περίοδο πέρυσι, ενώ ακολούθησαν οι εισαγωγές από την Ρωσία (1,91 TWh) και την Αλγερία (0,48 TWh).
Οι ακυρώσεις φορτίων και η μείωση των ονομαστικών ποσοτήτων στην Ελλάδα εκτιμάται από το S&P Global ότι συνεπάγεται κόστος. Όπως αναφέρεται, το μηνιαίο πρόγραμμα εκφόρτωσης ανακοινώνεται 45 ημέρες πριν την έναρξη του μήνα. Εάν η ακύρωση γίνει πριν από αυτό, δεν υπάρχει πέναλτι.
Ωστόσο, επισημαίνεται ότι οι ακυρώσεις για την περίοδο από 45 ημέρες έως την ημερομηνία παράδοσης ενδέχεται να συνεπάγονται χρέωση που κυμαίνεται μεταξύ 5%-20% του μεγέθους του φορτίου.