Μια προσεκτική μελέτη των αποτελεσμάτων αποκαλύπτει και κάτι ακόμα που είναι τουλάχιστον αξιοπερίεργο. Εκτός από τον καταποντισμό των βασικών αντιπάλων της ΝΔ (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ. Ελληνική Λύση), είχαμε εντυπωσιακά ποσοστά για τη Νέα Αριστερά και τους Δημοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου, ακόμα και το ΜΕΡΑ 25!
Κάνοντας μια σύγκριση επιστολικής και κάλπης σε όλη την επικράτεια διαπιστώνουμε:
*Η Νέα Δημοκρατία από το 40,17% ποσοστό ανάλογο των τελευταίων βουλευτικών εκλογών πέφτει στο 28,31%. Η διαφορά του 11,74% μοιάζει ανεξήγητη.
*Αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει το 11,14% να γίνεται 14,92% στην κάλπη.
*Ακόμα χειρότερα για το ΠΑΣΟΚ που από το 8,72% της επιστολικής απογειώνεται στην κάλπη στο 12,79%.
*Ένα ακόμα… θαύμα (ή μήπως θύμα;) αποτελεί η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου. Στην επιστολική δεν βρίσκει την… ψήφο της (με 2,37% ούτε με κιάλια δεν βλέπει το Ευρωκοινοβούλιο), αλλά στην κάλπη με 9,30% την κάνει να κερδίζει τις εντυπώσεις! Πως έγινε τόσες χιλιάδες άνθρωποι να πάνε να ψηφίσουν, αλλά να μην στείλουν την ετυμηγορία τουςμ με το ταχυδρομείο;
Τα.. θαύματα όμως συνεχίζοναι.
*Η Νέα Αριστερά αποσπά το 4,85% στην επιστολική και προσγειώνεται ανώμαλα στο 2,45% στην κάλπη!
*Ακόμα και το ΜΕΡΑ 25 του Γιάννη Βαρουφάκη θριαμβεύει με 9,22% για να περιοριστεί στο 2,54% στην κάλπη. Ο Βαρουφάκης δηλαδή θα πλησίαζε σε απόσταση αναπνοής τον Βελόπουλο εάν δεν μεσολαβούσε η κάλπη!
*Το ακριβώς αντίθετο ισχύει για τη Φωνή Λογικής που με 1,48% στην επιστολική περνά… απαρατήρητη, αλλά στην κάλπη με 3,04% στέλνει την Αφροδίτη Λατινοπούλου στην Ευρωβουλή!
Στους… χαμένους της επιστολικής και η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 2,11% και 3,4% στην κάλπη, αλλά και η Νίκη με το 2,27% να γίνεται 4,37%. Προφανώς και οι δικοί τους ψηφοφόροι δεν συμπαθούν (ή δεν εμπιστεύονται) το ταχυδρομείο, εάν δεν έχει μεσολαβήσει κάτι άλλο…
Από το ζενίθ στο ναδίρ
Τα… θαύματα όμως δεν σταματούν εδώ. Υπάρχουν τεράστιες αποκλίσεις όπως είχε αποκαλύψει το Newsbreak.gr το βράδυ των εκλογών μεταξύ της επιστολής και της ψήφου της κάλπης. Στην πρώτη θα τα ζήλευε ακόμα κι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στις εκλογές του 1974 όταν συγκέντρωσε 54%. Στην κάλπη όμως τα ποσοστά κατέρρευσαν ως χάρτινος πύργος.
*Στον Β1 του Βορείου Τομέα της Αθήνας, προφανώς, οι ψηφοφόροι της ΝΔ προτίμησαν τα… εξοχικά τους και ψήφισαν εκ των προτέρων. Είναι μια εξήγηση, από κυβερνητικής πλευράς που δικαιολογεί πως το 56,40% έγινε 34,01% στην κάλπη! Διαφορά 22,39%!
*Στην Α’ Αθηνών η διαφορά επιστολής και κάλπης… περιορίζεται στο 21,76% (52,25% με 30, 49%).
*Στην Α’ Ανατολικής Αττικής η διαφορά είναι 21,38% πάντα υπέρ της επιστολικής (53,34%% με 32,46) και πάει λέγοντας.
Δεν μιλάμε πλέον για αποκλίσεις αλλά θηριώδεις διαφορές που αναζητούν εξήγηση. Σκεφτείτε και κάτι άλλο: Μιλάμε για περιφέρειες που έχουν χιλιάδες ψηφοφόρους. Μια διαφορά της τάξης του 20% επηρεάζει σημαντικά όχι μόνο την συγκεκριμένη περιφέρεια, αλλά και όλη την επικράτεια με τα μπόνους της β’ κατανομής και τα σχετικά.
Οι μονοεδρικές
Ίδια εικόνα παντοδυναμίας και όχι απλά κυριαρχίας και στις μονοεδρικές. Στην περίπτωση των ευρωεκλογών απλά είναι αξιοσημείωτο. Στις εθνικές εκλογές όμως οι εννιά μονοεδρικές μπορούν να δώσουν κυβέρνηση. Εννιά βουλευτές από ένα κόμμα μπορούν να στείλουν ακόμα και το δεύτερο κόμμα στην κυβέρνηση ή να του δώσουν ισχυρότερη κοινοβουλευτική δύναμη!
Πρόκειται για περιοχές που, ακόμα και μερικές δεκάδες ψήφων μπορούν να κρίνουν την έδρα. Σκεφτείτε λοιπόν τη Ζάκυνθο όπου η διαφορά φτάνει το 10,22%. Στην επιστολική η ΝΔ πήρε 35,18% σε σχέση με το 24,96% της κάλπης.
Ανάλογη εικόνα και στην Κεφαλονιά (διαφορά 9,98%), στη Λευκάδα (6,9%) υπέρ πάντα της ψήφου εξ αποστάσεως.
Δεν μιλάμε για την Φωκίδα που στην επιστολική το 48,44% έγινε στην κάλπη 30,33% (διαφορά 17,51%) ή στην αγαπημένη της οικογένειας Μητσοτάκη Ευρυτανία (43,35% στην επιστολική, 25,77% στην κάλπη, διαφορά 17,48%). Εκεί η επιστολική θα παίξει αναμφισβήτητα καθοριστικό ρόλο.
Τα ίδια ισχύουν και για την Καστοριά (διαφορά 5,56% υπέρ της επιστολικής), τα Γρεβενά (4,58%) και Θεσπρωτία (διαφορά 3,01% πάντα υπερ της επιστολικής).
Αν τώρα υπολογίσουμε ότι υπάρχουν εννιά μονοεδρικές στις εθνικές εκλογές, η ΝΔ σαρώνει και οι βασικοί ανταγωνιστές της ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μένουν πίσω, οι περιφέρειες αυτές μπορούν να οδηγηθούν στην αγκαλιά της «γαλάζιας παράταξης». Στη Βόρεια Ελλάδα που η Ελληνική Λύση παρουσιάζεται με το ισχνό 2,37% στην επιστολική δεν μπορεί να διεκδικήσει τίποτα κι ας έχει στην κάλπη σχεδόν πενταπλάσια δύναμη και σε κάποιες περιοχές είναι το δεύτερο ισχυρότερο κόμμα.
Ας υπολογίσουμε και κάτι ακόμα. Στις εθνικές εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, μπορεί οι επιστολικές να αυξηθούν σημαντικά πολλαπλασιάζοντας και τα ερωτηματικά για την αξιοπιστία τους.