5 Ιουν 2024

Ο Βούλγαρος πρόεδρος Ρ.Ράντεφ σε ΗΠΑ-ΝΑΤΟ: Διαβήκατε τις κόκκινες γραμμές με την Ρωσία-Που πάτε να μας μπλέξετε;


Ο Ράντεφ θέλει να εκπροσωπήσει τη Βουλγαρία στο ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον αυτό το καλοκαίρι και θέλει να τα πει χύμα ενώπιον όλων των χωρών της συμμαχίας

ΟΒούλγαρος πρόεδρος Ρ.Ράντεφ επιτέθηκε στις... ευρωατλαντικές πολιτικές δυνάμεις, καθώς καθώς και στην κυβέρνηση του Ντίμιταρ Γκλάβτσεφ στην Βουλγαρία, σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία.


Ο Ράντεφ θέλει να εκπροσωπήσει τη Βουλγαρία στο ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον αυτό το καλοκαίρι, αναφέρει βουλγαρικό ΜΜΕ.

«Μέχρι τώρα υπήρχαν δύο κόκκινες γραμμές που περιόριζαν την ανεξέλεγκτη κλιμάκωση αυτού του πολέμου.


Η πρώτη είναι ο περιορισμός της γεωγραφικής εμβέλειας του πολέμου μόνο στο έδαφος της Ουκρανίας, και η δεύτερη είναι η μη επιτρεπόμενη άμεση σύγκρουση μεταξύ με δυτικά όπλα βαθιά μέσα στη Ρωσία, με την επισημοποίηση της αποστολής συμβούλων και εκπαιδευτών.



Αυτές οι κόκκινες γραμμές έχουν ήδη ξεπεραστεί και, δυστυχώς, οι πολιτικοί μας γίνονται μέρος μιας τέτοιας ανεπαρκούς προσπάθειας με όλες τις πολιτικές συνέπειες», δήλωσε ο ίδιος.

Οι δηλώσεις του σχετίζονται με την άδεια από τις ΗΠΑ, την Γερμανία και άλλους βασικούς συμμάχους του Κιέβου στον ουκρανικό στρατό να χρησιμοποιήσει δυτικά όπλα για να χτυπήσει στόχους σε ρωσικό έδαφος.
Οι δηλώσεις του αναφέρθηκαν από την κρατική Τηλεόραση της Βουλγαρίας

Ο ίδιος χαρακτήρισε την επικείμενη σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον υπαρξιακή και σε αντίθεση με άλλες συναντήσεις.

Ο Ράντεφ ξεκαθάρισε ότι αν πάει τελικά να εκπροσωπήσει τη Βουλγαρία στη σύνοδο κορυφής της συμμαχίας, θα εκφράσει σίγουρα την θέση του για την κατάσταση στην Ουκρανία.

Η επόμενη σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον από τις 9 έως τις 11 Ιουλίου 2024.
Πώς κλιμακώνει η Δύση τη σύγκρουση και ποια αντίδραση να περιμένουν από τη Μόσχα

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Μόσχα θα λάβει όλα τα μέτρα για να εξουδετερώσει τις απειλές σε σχέση με τις προσπάθειες κλιμάκωσης της σύγκρουσης που αναλαμβάνουν οι δυτικές χώρες, οι οποίες υποστηρίζουν την Ουκρανία στην πρόθεσή της να χτυπήσει με πυραύλους Κρουζ σε ρωσικό έδαφος.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ, με τη σειρά του, προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες για λάθος υπολογισμούς σε αυτόν τον τομέα, που θα μπορούσαν να έχουν μοιραίες συνέπειες.

Πριν από αυτό, στις 30 Μαΐου, το περιοδικό Politico ανέφερε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έδωσε κρυφά την άδεια στο Κίεβο να πραγματοποιήσει αντίποινα στις περιοχές της Ρωσίας που συνορεύουν με την περιοχή του Χαρκόβου.

Αυτή η πληροφορία επιβεβαιώθηκε αργότερα από εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο επίσημος εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Χεμπεστρέιν, δήλωσε τότε ότι οι αρχές της χώρας ενέκριναν τη χρήση των όπλων της από την Ουκρανία για να επιτεθεί στις θέσεις των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή του Χαρκόβου.

Την ίδια μέρα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι "οι χώρες της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας έχουν εισέλθει σε νέο γύρο κλιμάκωσης της έντασης τις τελευταίες εβδομάδες".

Σύμφωνα με τον ίδιο, "σκόπιμα σκοπεύουν να συνεχίσουν τη σύγκρουση με τη Ρωσία, αλλά αυτό θα βλάψει τα συμφέροντα εκείνων των κρατών που έχουν πάρει τον δρόμο της κλιμάκωσης".


Στις 28 Μαΐου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σχολίασε τις προτάσεις που έγιναν στη Δύση να επιτραπεί στην Ουκρανία να χτυπήσει τη Ρωσία, καλώντας τις χώρες του ΝΑΤΟ "να σκεφτούν «με τι παίζουν» στη σύγκρουση με τη Ρωσία".

Ο ίδιος σημείωσε δε ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ πρέπει να θυμούνται τα μικρά τους όριο και τις πόλεις με πυκνό πληθυσμό.

Όλα δείχνουν ότι οδεύουμε σε κλιμάκωση μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας στο έδαφος της ΕΕ, αναβιώνοντας έναν πόλεμο, που όμοιο του δεν θα έχει ξαναδεί η ανθρωπότητα, αν δεν συμβεί κάτι αιφνιδιαστικό.

pentapostagma.gr