13 Ιουν 2024

Χάος στην Αργεντινή: Άγριες συγκρούσεις για το «αλυσοπρίονο» του Μιλέι στην οικονομία (Βίντεο και Εικόνες)

 

Η Γερουσία της Αργεντινής ενέκρινε με οριακή πλειοψηφία το αμφιλεγόμενο πακέτο οικονομικών μεταρρυθμίσεων του προέδρου Χαβιέ Μιλέι. Η ψηφοφορία διεξήχθη ενώ η περιοχή έξω από το.. κοινοβούλιο μετετράπη σε πεδίο μάχης με οργισμένους διαδηλωτές να συγκρούονται με ισχυρές οικονομικές δυνάμεις.

Μεγάλο ποσοστό στην Αργεντινή αποδοκιμάζει την πολιτική του Μιλέι που θυμίζει τα πιο ακραία προγράμματα «προσαρμογής» του ΔΝΤ, με μεγάλες περικοπές επιδομάτων και δημοσίων δαπανών, μειώσεις συντάξεων, υποβάθμιση εργασιακών δικαιωμάτων, ιδιωτικοποιήσεις, δολαροποίηση και υποτίμηση του νομίσματος.

Ο ακροδεξιός οπαδός του νεοφιλελευθερισμού υποσχόταν, ήδη πριν από την εκλογή του, πως θα απαλλάξει την Αργεντινή από τα οικονομικά προβλήματα με μια «θεραπεία» σοκ. Το αλυσοπρίονο, που συχνά κράδαινε σε ομιλίες του, είχε γίνει σύμβολο των προθέσεών του.

Επί του παρόντος πάντως - και με τον ίδιο να βρίσκεται στην εξουσία από τον Δεκέμβρη του 2023 – ο πληθωρισμός βρίσκεται κοντά στο 300%, ενώ περισσότεροι από τους μισούς Αργεντίνους ζουν πλέον κάτω από τα όρια της φτώχειας. Στο εξάμηνο που βρίσκεται στην προεδρία έχει επίσης κλείσει υπουργεία, έχει κόψει δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίες στο δημοσία – εκτιμώνται σε περίπου 50.000, έχει αναστείλει συμβάσεις δημοσίων έργων και έχει καταργήσει τα επιδόματα στα καύσιμα και στα εισιτήρια στα ΜΜΜ.

Οι διαδηλωτές ανέφεραν πως τα μέτρα που προωθεί ο Μιλέι θα βλάψουν ακόμη περισσότερο εκατομμύρια Αργεντίνους. Οι συγκρούσεις έξω από το Κογκρέσο αντανακλούν και την απόγνωση των πολιτών. «Η χώρα δεν πωλείται, η χώρα υπερασπίζεται», φώναζαν οι διαδηλωτές, ενώ ένα πανό έγραφε: «πώς μπορεί ένας αρχηγός κράτους να μισεί το κράτος;».

«Δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι στην Αργεντινή συζητάμε έναν νόμο που θα μας φέρει πίσω 100 χρόνια», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Φάμπιο Νούνεθ, ένας 55χρονος διαμαρτυρόμενος δικηγόρος.

Τα επεισόδια ήταν άγρια. Οι αστυνομικοί απάντησαν στους συγκεντρωμένους με άγρια καταστολή, δακρυγόνα και αύρες, όταν ομάδα εξ αυτών προσπάθησε να «σπάσει» τις ζώνες ασφαλείας που είχαν δημιουργηθεί περιμετρικά του Κογκρέσου. Από την πλευρά των διαδηλωτών εκτοξεύτηκαν βόμβες μολότοφ και πέτρες. Αυτοκίνητα τυλίχτηκαν στις φλόγες και πλήθος ανθρώπων τραυματίστηκαν, ενώ σημειώθηκαν και πολλές συλλήψεις.

Τα εγχώρια μέσα περιέγραψαν την κατάσταση ως «εμπόλεμη» και την περιοχή ως «πεδίο μάχης». Το γραφείο του προέδρου Μιλέι εξέδωσε δήλωση ευχαριστώντας τις δυνάμεις ασφαλείας για την καταστολή των «τρομοκράτων», όπως είπε, κάνοντας λόγο για «απόπειρα πραξικοπήματος». «Θα αλλάξουμε την Αργεντινή, θα την κάνουμε την πιο φιλελεύθερη χώρα στον κόσμο», είπε ο Μιλέι σε διάσκεψη στο Μπουένος Άιρες.

Ενδεικτικό του διχασμού που επικρατεί στην Αργεντινή είναι πως οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί ο Μιλέι εγκρίθηκαν με 37 έναντι 36 και μάλιστα χρειάστηκε η ψήφος της αντιπροέδρου της Γερουσίας, η οποία ήταν επικεφαλής της αίθουσας κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας. Στα μέτρα σοκ του Μιλέι αντιτίθενται αριστερά πολιτικά κόμματα, εργατικά συνδικάτα και κοινωνικές οργανώσεις.

«Για αυτούς τους Αργεντινούς που υποφέρουν, που περιμένουν, που δεν θέλουν να δουν τα παιδιά τους να φεύγουν από τη χώρα... η ψήφος μου είναι θετική», ισχυρίστηκε η Βιγιαρουέλ για να σπάσει την ισοπαλία στην ψηφοφορία της Γερουσίας. Τώρα το νομοσχέδιο των 328 άρθρων θα πρέπει να εξεταστεί, σημείο προς σημείο, για την πλήρη έγκρισή του και ακολούθως θα επιστρέψει στην Κάτω Βουλή για να λάβει το τελικό «πράσινο φως».

argentina_IV_9895c.jpg

AP24164490664763_8f327.jpgAP24164523427017_0bc05.jpgAP24164528118979_16129.jpgAP24164557020635_4eb09.jpgAP24164558293782_c7793.jpg