18 Ιουν 2024

Εξέγερση στη Μαγιόρκα κατά του υπερτουρισμού: «Φύγετε, φύγετε» φωνάζουν στους τουρίστες (Βίντεο)

 

Πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες του κινήματος ενάντια στον μαζικό τουρισμό στη Μαγιόρκα, το διάσημο τουριστικό θέρετρο της Ισπανίας. Περίπου 300 κάτοικοι κατέλαβαν την παραλία Calo del Moro, τον μικρό.. γραφικό όρμο στη νότια ακτή του νησιού που αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες.

«Φύγετε, φύγετε» και «τουρίστες πηγαίντε σπίτια σας», ήταν τα κεντρικά συνθήματα των διαδηλωτών, που καταγγέλλουν τις σοβαρές επιπτώσεις στη ζωή των ντόπιων από τον μαζικό τουρισμό στο νησί, όπως η άνοδος των τιμών στα προϊόντα και τις κατοικίες, η έλλειψη σπιτιών, ο υπερπληθυσμός, η περιβαλλοντική και η κοινωνική επιβάρυνση.

Οι κάτοικοι τονίζουν επίσης πως έχουν εκδιωχθεί από τα μέρη τους, τα οποία γεμίζουν ασφυκτικά από τουρίστες. «Θέλουμε και εμείς να περάσουμε μια μέρα στην παραλία. Για να το κάνουμε πρέπει να έρθουμε στις οκτώ το πρωί, διαφορετικά είναι αδύνατο να προσεγγίσουμε την παραλία», ανέφεραν διαδηλωτές.

Η συγκεκριμένη κινητοποίηση οργανώθηκε από την ομάδα «Mallorca Platja Tour» και πρόκειται για τη δεύτερη κατάληψη παραλίας μέσα σε λίγες ημέρες. Είχε προηγηθεί η διαμαρτυρία στην παραλία Sa Rapita.

«Θα γεμίσουμε την παραλία με πολίτες της Μαγιόρκα», ανέφεραν στην ανάρτηση για τη δράση τους, συνοδεύοντας την με το hashtag «OcupemLesNostresPlatges» που μεταφράζεται «καταλαμβάνουμε τις παραλίες μας». «Για σήμερα, το Calo des Moro θα ανήκει στους Μαγιορκανούς», τόνιζαν.

Στην παραλία έκανε την εμφάνισή της και η αστυνομία, η οποία ζήτησε την απομάκρυνση των πανό και των διαδηλωτών, υποστηρίζοντας πως δεν είχαν άδεια για την κινητοποίησή τους.

Σημειώνεται πως τις τελευταίες εβδομάδες πραγματοποιούνται πολύ συχνά διαδηλώσεις κατά του μαζικού τουρισμού, όχι μόνο στη Μαγιόρκα, αλλά και στα Κανάρια νησιά και στην Ίμπιζα. Πολλές περιοχές της Ισπανίας πλήττονται από τις επιπτώσεις του μαζικού τουρισμού και πληθαίνουν οι φωνές που διεκδικούν ένα πιο βιώσιμο τουριστικό μοντέλο.

Η πρόεδρος των Βαλεαρίδων Νήσων, Marga Prohens, έχει δηλώσει νωρίτερα ότι έφτασε η ώρα για να τεθούν «όρια». Με ανάρτησή της στο X, τόνισε: «Είμαι περήφανη που είμαι πρόεδρος μιας τουριστικής κοινότητας. Ακριβώς επειδή αγαπάμε τον τουρισμό και πιστεύουμε στο οικονομικό μας μοντέλο, ήρθε η ώρα να θέσουμε όρια».

Αν και η Ισπανία αναγνωρίζεται ως η γενέτειρα του κινήματος του αντιτουρισμού και η Βαρκελώνη η «πρωτεύουσά» του, το πρόβλημα δεν περιορίζεται στην ιβηρική. Πολλές περιοχές σε όλη την Ευρώπη αντιτάσσονται πλέον στην αθρόα προσέλευση τουριστών. Πρόκειται για πόλεις και χωριά που, κατά τους ντόπιους, έχουν περάσει το κρίσιμο κατώφλι και πλέον ο τουρισμός προκαλεί περισσότερα προβλήματα παρά οφέλη.

Είναι ενδεικτικό πως σε κάποιους δημοφιλείς προορισμούς, καταγράφεται ετησίως έως και 20πλασιος αριθμός τουριστών από τον αριθμό των κατοίκων.Τοπικές αρχές έχουν αρχίσει μάλιστα να λαμβάνουν και μέτρα για τον περιορισμό του προβλήματος, ωστόσο συχνά αυτά πέφτουν στο κενό, καθώς η τουριστική βιομηχανία συνεχίζει να εστιάζει στο κέρδος, βάζοντας στο περιθώριο τις επιπτώσεις, όπως καταγγέλλει το κίνημα του αντιτουρισμού.