23 Ιουν 2024

Υπό διάλυση (και) η Επιθεώρηση Εργασίας!

 

Το ΣΕΠΕ παραβιάζει εργασιακό νόμο! 

Η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας δεν έχει γιατρό και τεχνικό Ασφαλείας για τους υπαλλήλους της, οι οποίοι διεκδικούν την

άμεση στελέχωση των υπηρεσιών με επαρκές προσωπικό για την κάλυψη του ελεγκτικού της έργου σε όλη την επικράτεια και αύξηση των οργανικών θέσεων

Στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας ήρθε να προστεθεί η απίστευτη καταγγελία από τους εργαζομένους στην Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας ότι στην υπηρεσία τους δεν υπάρχουν ούτε γιατρός Εργασίας ούτε τεχνικός Ασφαλείας! Δηλαδή, στο πάλαι ποτέ ΣΕΠΕ (Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας), που είναι πλέον Ανεξάρτητη Αρχή επιφορτισμένη με την τήρηση της νομοθεσίας, παραβιάζεται ο νόμος που αφορά την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων.

Αυτός είναι ένας μόνο από τους λόγους για τους οποίους ο Σύλλογος Εργαζομένων Επιθεώρησης Εργασίας προχωρά την Τρίτη 25 Ιουνίου σε τετράωρη στάση εργασίας από τις 9 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι και σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, με στόχο να συναντηθούν με τη νέα υπουργό Νίκη Κεραμέως και να αναζητήσουν λύσεις στα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Συνολικά, οι εργαζόμενοι διεκδικούν: 

– Την άμεση στελέχωση των υπηρεσιών με επαρκές προσωπικό για την κάλυψη του ελεγκτικού της έργου σε όλη την επικράτεια και αύξηση των οργανικών θέσεων, για να καλυφθούν οι λειτουργικές ανάγκες της Κ.Υ.

– Τη μεταστέγαση όλων των κεντρικών υπηρεσιών σε μια ενιαία κτιριακή δομή για την πιο εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία της, αλλά και τη μετεγκατάσταση πολλών περιφερειακών υπηρεσιών σε χώρους επαρκείς και λειτουργικούς με την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή, ώστε να μην παρακωλύεται το έργο των επιθεωρητών εργασίας (π.χ., συζήτηση εργατικών διαφορών ή καταγγελιών).

– Την καταβολή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας που σχετίζεται άμεσα με τις συνθήκες εκτέλεσης του έργου τους.

– Την υποστήριξη της υπηρεσίας με γιατρό Εργασίας και τεχνικό Ασφαλείας, καθώς είναι τουλάχιστον οξύμωρο να ελέγχουν την ύπαρξή τους στις ιδιωτικές επιχειρήσεις και να προβαίνουν σε κυρώσεις, αλλά να ελλείπουν από τη δική τους υπηρεσία.

– Τον εκσυγχρονισμό του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος, του οποίου η δυσλειτουργία προφανώς δεν καλύπτεται από την πολυδιαφημισμένη χρήση tablet στους ελέγχους.

– Την αντιμετώπιση της έλλειψης νομικής υποστήριξης των υπηρεσιών της Επιθεώρησης Εργασίας και νομικής προστασίας των εργαζομένων σε αυτήν, που καθημερινά βρίσκονται εκτεθειμένοι σε απειλές και σε κίνδυνο της ζωής τους κατά τους ελέγχους, ειδικά στους πιο παραβατικούς κλάδους.

– Την κατάργηση των αυθαίρετων μετακινήσεων των εργαζομένων από τμήμα σε τμήμα και από διεύθυνση σε διεύθυνση, με αποτέλεσμα τη δημιουργία κλίματος τρομοκρατίας.

– Τη λειτουργία υπηρεσιακού και πειθαρχικού συμβουλίου για τους εργαζομένους της Επιθεώρησης Εργασίας.

https://www.newsbreak.gr/