Αναταραχή επικρατεί στον κλάδο του τουρισμού μετά την πτώχευση του γερμανικού τουριστικού κολοσσού FTI, του τρίτου μεγαλύτερου tour operator στην Ευρώπη. Σημαντικές είναι οι επιπτώσεις και... για τη χώρα μας, καθώς η FTI είχε έντονη παρουσία στην Ελλάδα οργανώνοντας τις διακοπές περισσότερων από 200.000 τουριστών και όχι μόνο Γερμανών.
Εκφράζονται φόβοι πως η κατάρρευση του γερμανικού τμήματος, θα μπορούσε να συμπαρασύρει στη χρεοκοπία όλα τα γραφεία του ομίλου, όπως για παράδειγμα το You Travel με έδρα το Λονδίνο, μέσω του οποίου έχουν κλείσει τις διακοπές τους, χιλιάδες Βρετανοί.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ήδη το γραφείο του ΕΟΤ στη Γερμανία βρίσκεται σε συνεχείς συσκέψεις, ενώ στην Αθήνα το υπουργείο Τουρισμού και η αρμόδια υπουργός Όλγα Κεφαλογιάννη έχει επαφές με όλους τους εμπλεκόμενους.
Σε πρώτη φάση, το βασικό μέλημα είναι η επιστροφή των ταξιδιωτών που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα. Αυτοί υπολογίζονται σε 7.500 (κυρίως Γερμανοί, Αυστριακοί και Ελβετοί) και οι εμπλεκόμενοι φορείς δεσμεύονται πως θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν χωρίς προβλήματα τις διακοπές τους και να επιστρέψουν στις χώρες τους με ασφάλεια.
Οι πληροφορίες είναι ακόμη συγκεχυμένες, το παρόν συγκεχυμένες. Κάποιες πηγές αναφέρουν πως θα επιστρέψουν με κόστος των ασφαλιστικών εταιρειών, την ώρα που άλλες πηγές έλεγαν ότι θα συμβάλλουν στον επαναπατρισμό των Γερμανών η Tui ή θα τους αναλάβει η DER Touristik.
«Φέσι» 2 εκατ. ευρώ σε εκατοντάδες ξενοδοχεία στην Ελλάδα
Σχετικά με την οικονομική ζημιά από την πτώχευση της FTI, φαίνεται πως τα περισσότερα ξενοδοχεία έχουν προπληρωθεί για τις μέχρι τώρα αφίξεις των πελατών. Ωστόσο, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, υπάρχουν περίπου 300 ξενοδοχεία στην Ελλάδα, στα οποία ο FTI οφείλει συνολικά περί τα 2 εκατ. ευρώ, από την προηγούμενη χρονιά.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της FTI τα τουριστικά πακέτα τα οποία προσέφερε, είναι κυρίως στην Κρήτη (εκτιμώνται πως οι τουρίστες ανέρχονταν σε περίπου 150.000), αλλά και στη Ρόδο, την Κω και την Κέρκυρα.
«Λυπηρές και καταστροφικές για την αγορά αυτές οι εξελίξεις»
Οι ξενοδόχοι της Κρήτης ακόμη προσπαθούν να αξιολογήσουν τη ζημιά από το κανόνι της FTI. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κρήτης, Νίκος Χαλκιαδιάκης, ανέφερε στον Σκάι ότι ακόμα δεν έχει γίνει γνωστός o αριθμός των Γερμανών - κυρίως - τουριστών που είχαν κλείσει τις διακοπές τους στο νησί. «Περιμένουμε τα στοιχεία από το αρμόδιο δικηγορικό γραφείο» τόνισε. Πάντως ο ίδιος εμφανίστηκε καθησυχαστικός, καθώς όπως είπε δεν υπάρχει θέμα με τα ξενοδοχεία, υπογραμμίζοντας πως «οι κρατήσεις είναι προπληρωμένες ενώ το ταξίδι των τουριστών είναι ασφαλισμένο».
Από την πλευρά του Πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης, Μιχάλης Βλατάκης, δεν έκρυψε την ανησυχία του για τις εξελίξεις με τον γερμανικό κολοσσό στην τουριστική αγορά. Το Cretalive, επικαλούμενο πληροφορίες της αγοράς αναφέρει πως αρκετοί επιχειρηματίες της Κρήτης έχουν να λάβουν υπόλοιπα από πέρυσι από το συγκεκριμένο τουριστικό πρακτορείο ενώ ακόμα και τώρα υπάρχουν επισκέπτες στο νησί που έρχονται στην Κρήτη μέσω αυτού του τουριστικού «κολοσσού» της Ευρώπης.
«Υπάρχουν αρκετοί ξένοι επισκέπτες στο νησί αυτή την ώρα και πρώτο μας μέλημα είναι να επιστρέψουν πίσω με ασφάλεια. Δυστυχώς τέτοιες εξελίξεις είναι άσχημες για όλη την αγορά, καθώς πτωχεύει ο τρίτος τουριστικός οργανισμός στην Ευρώπη. Ένας tour operator με πολλούς προμηθευτές στην Κρήτη ενώ υπάρχουν και υπόλοιπα από την περσινή χρονιά», επιβεβαίωσε και ο κ. Μιχάλης Βλατάκης μιλώντας στο Cretalive και πρόσθεσε:
«Δυστυχώς είναι λυπηρές και καταστροφικές για την αγορά αυτές οι εξελίξεις, καθώς κλονίζουν την εμπιστοσύνη στην ευαίσθητη τουριστική αγορά. Μέλημα είναι να υπάρξουν τα μικρότερα δυνατόν προβλήματα στους επαγγελματίες του νησιού και πώς θα επιστρέψουν στις χώρες τους όσοι ξένοι επισκέπτες βρίσκονται στην Κρήτη από το συγκεκριμένο πρακτορείο».
Η ανακοίνωση της εταιρείας
Σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της FTI για τους αναφέρονται τα εξής: «Η υποστήριξη των ταξιδιωτών που πλήττονται από τις συνέπειες της αφερεγγυότητας αποτελεί πλέον ύψιστη προτεραιότητα. Έχει ήδη δημιουργηθεί ένας δικτυακός τόπος υποστήριξης στη διεύθυνση www.fti-group.com/en/insolvency καθώς και μια τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης στον αριθμό +49 (0) 89 / 710 45 14 98.
Όλες οι σχετικές πληροφορίες είναι προσβάσιμες εδώ, ενώ υπάρχουν γερμανο- και αγγλόφωνοι υπεύθυνοι επικοινωνίας για μεμονωμένες ερωτήσεις. Εκτός από την πλήρη εστίαση στην υποστήριξη των πελατών, η FTI GROUP θα ενημερώνει επίσης τακτικά τους επισκέπτες της μαζί με το Γερμανικό Ταμείο Ταξιδιωτικής Ασφάλειας (DRSF).
Προς το παρόν εργαζόμαστε σκληρά για να διασφαλίσουμε ότι τα ταξίδια που έχουν ήδη ξεκινήσει μπορούν να ολοκληρωθούν όπως είχαν προγραμματιστεί. Τα ταξίδια που δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει θα είναι πιθανόν να μην είναι πλέον εφικτά ή θα είναι μόνο εν μέρει εφικτά από την Τρίτη, 4 Ιουνίου 2024.
Σε συνεργασία με τον (προσωρινό) διαχειριστή αφερεγγυότητας που δεν έχει ακόμη διοριστεί, θα αναπτυχθεί τις επόμενες ημέρες μια ιδέα για τη συνεχή ενημέρωση των πληγέντων ταξιδιωτών και την επιχειρησιακή εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων».
Το χρονικό της κατάρρευσης
Η αίτησης πτώχευσης από τον τρίτο μεγαλύτερο ταξιδιωτικό πάροχο της Ευρώπης, κατατέθηκε Δευτέρα (3/6) μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων που είχε η διοίκησή του με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας.
Η χρεοκοπία του τουριστικού ομίλου FTI επηρεάζει 11.000 εργαζόμενους, αλλά και δεκάδες χιλιάδες ταξιδιώτες, οι οποίοι είτε βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε διακοπές είτε είχαν ήδη κλείσει πακέτα για το προσεχές διάστημα.
Οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν το πρωί της Δευτέρας για την εξέλιξη μέσω τηλεδιάσκεψης, αλλά τα συστήματα κρατήσεων βρίσκονταν ήδη εκτός λειτουργίας, υποτίθεται λόγω τεχνικού προβλήματος. Απενεργοποιημένη ήταν από το πρωί και η ιστοσελίδα της αλυσίδας ξενοδοχείων Labranda, η οποία ανήκει στην FTI.
Η διοίκηση της FTI βρισκόταν καθ' όλο το Σαββατοκύριακο σε διαπραγματεύσεις με τα υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών, με στόχο την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού ύψους διψήφιου αριθμού εκατομμυρίων, προκειμένου να περάσει το καλοκαίρι. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση απέρριψε τελικά χθες, Κυριακή, το βράδυ το αίτημα της εταιρίας.
H FTI, με έδρα το Μόναχο, αντιμετώπιζε προβλήματα ήδη πριν από την πανδημία του κορονοϊού και είχε καταφέρει να επιβιώσει με μόνο 595 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Οικονομικής Σταθεροποίησης (WSF) της κυβέρνησης και επιπλέον 280 εκατομμύρια ευρώ που έλαβε από την UniCredit, ενώπιον της οποίας εγγυήθηκαν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και το κρατίδιο της Βαυαρίας.
Τον Απρίλιο η διάσωση της εταιρίας φαινόταν ακόμη εφικτή, καθώς η αμερικανική εταιρία επενδύσεων Centares είχε ανακοινώσει ότι θα την αγόραζε, αναλαμβάνοντας το χρέος της, ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ και διαθέτοντας επιπλέον 125 εκατομμύρια ευρώ σε νέα κεφάλαια. Η διαδικασία καθυστέρησε, επειδή η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για τα Καρτέλ επρόκειτο να εγκρίνει την αγορά το νωρίτερο τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο και έτσι η FTI χρειαζόταν κεφάλαια προκειμένου να περάσει το καλοκαίρι.
Από την εταιρία ανακοινώθηκε ότι καταβάλλονται προσπάθειες ώστε όσοι βρίσκονται ήδη σε διακοπές να μπορέσουν να τις ολοκληρώσουν κανονικά και να επιστρέψουν χωρίς πρόβλημα, ενώ το Ταμείο Ταξιδιωτικής Ασφάλισης θα αναλάβει να επιστρέψει προκαταβολές για πακέτα που τελικά θα ακυρωθούν. Το Ταμείο ιδρύθηκε το 2019, μετά την χρεοκοπία του Ομίλου Thomas Cook.
https://www.ieidiseis.gr/