10 Ιουν 2024

Politico: Οι νικητές και οι ηττημένοι των ευρωεκλογών...


Το μόνο βέβαιο από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών είναι ότι δεν χωρούν πανηγυρισμοί. Τουλάχιστον όχι για όλους.

Τα κόμματα της Δεξιάς βγήκαν κερδισμένα, της Ακροδεξιάς ακόμα περισσότερο, ενώ οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι πέρασαν μία “δύσκολη νύχτα”...

Παρακάτω η ανάλυση του Politico παραθέτει τους νικητές και τους ηττημένους των ευρωεκλογών.

Οι νικητές

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναδείχθηκε από την ψηφοφορία της Κυριακής με έναν πιθανό συνασπισμό Σοσιαλιστών, Φιλελευθέρων και του ‘δικού της’ κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ). Aυτές οι τρεις πολιτικές ομάδες -που την υποστήριξαν κατά τη διάρκεια της τρέχουσας θητείας της- αναμένεται να έχουν περίπου 407 ψήφους στο ευρωκοινοβούλιο.



Αν και χρειάζεται μόλις 361 ψήφους στο Κοινοβούλιο για να εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο ορισμένοι να αποστατήσουν, με αποτέλεσμα η επανεκλογή της φον ντερ Λάιεν να μην είναι μία “τελειωμένη υπόθεση”. Άλλωστε για την επανεκλογή της στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα χρειαστεί την υποστήριξη των ηγετών των εκάστοτε χωρών της ΕΕ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Παρόλα αυτά, το ΕΛΚ είναι σε θέση να την προωθήσει. Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ο ηγέτης του ΕΛΚ, κάλεσε τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς και τον Γάλλο, Εμάνουελ Μακρόν, να στηρίξουν τη φον ντερ Λάιεν για πέντε ακόμη χρόνια. Σημειώνεται πως το ΕΛΚ κέρδισε στη Γερμανία, την Ισπανία, την Πολωνία, τη Βουλγαρία, τη Σλοβενία, τη Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, την Κύπρο, τη Λετονία, την Εσθονία, τη Φινλανδία, την Κροατία και την Ελλάδα ενώ πήρε έξι έδρες στις Κάτω Χώρες, ξεπερνώντας τις προσδοκίες.


Τζόρτζια Μελόνι

Η ηγέτιδα της ιταλικής ακροδεξιάς κέρδισε τις εκλογές στην Ιταλία, με ισχυρό προβάδισμα από τους αντιπάλους της. Αυτό την καθιστά, μαζί με τον Πολωνό, Ντόναλντ Τουσκ, έναν από τους λίγους ηγέτες μεγάλης χώρας της ΕΕ που “επέστρεψαν με νίκη στην πατρίδα τους”. Επίσης η Μελόνι φαίνεται να έχει βελτιώσει το ποσοστό της σε σχέση με τις εκλογές του 2022.

Πέτερ Μαγιάρ

Σύμμαχος, που μετατράπηκε σε αντίπαλο του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, ο Μαγιάρ έχει αναδειχθεί στο αδιαμφισβήτητο πρόσωπο της ουγγρικής αντιπολίτευσης, κερδίζοντας περίπου το 30% των ψήφων.

Ρομπέρτα Μέτσολα

Η Μαλτέζα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κέρδισε μια επιπλέον έδρα, με τα μέσα ενημέρωσης της χώρας να αναφέρουν πως πρόκειται για την υποψήφια ευρωβουλεύτρια της χώρας με τις περισσότερες ψήφους από τότε που η χώρα εντάχθηκε στην ΕΕ.

Τα κόμματα της ακροδεξιάς συνολικά
Η νίκη του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λεπέν ήταν η μεγάλη είδηση της 9ης Ιουνίου, καθώς είχε σαν αποτέλεσμα ο Μακρόν να προχωρήσει στη διάλυση του γαλλικού κοινοβουλίου και να προκηρύξει εκλογές.

Εκτός, όμως από τη Γαλλία, ακροδεξιά κόμματα κέρδισαν επίσης στην Αυστρία, ισοψήφησαν στην πρώτη θέση στις Κάτω Χώρες ενώ ήρθαν δεύτερα στη Γερμανία και τη Ρουμανία.

Οι Σοσιαλιστές
Κατά κάποιο τρόπο οι Σοσιαλιστές συγκαταλέγονται επίσης στους νικητές. Αν και δεν σημείωσαν κάποια θεαματική άνοδο, τα κεντροαριστερά κόμματα της Ευρώπης κατάφεραν σε μεγάλο βαθμό να διατηρήσουν τα ποσοστά τους, ερχόμενα δεύτερα σε μεγάλες χώρες, όπως η Ισπανία και η Ιταλία και τρίτα στη Γαλλία, όπου ο Ραφαέλ Γκλουκσμάν φαίνεται να έχει αναστήσει την κεντροαριστερά.

Βέβαια δεν ισχύει το ίδιο για τη Γερμανία, όπου οι Σοσιαλιστές και ο Σολτς καταβαραθρώθηκαν, ερχόμενοι τρίτη, πίσω από το ακροδεξιό κόμμα “Εναλλακτική για τη Γερμανία” (AfD).

Οι ηττημένοι

Εμανουέλ Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος υπέστη σοβαρό πλήγμα αφού το κόμμα του ήρθε δεύτερο με ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό (14,6%), ελάχιστες μονάδες πάνω από τους Σοσιαλιστές (13,8%), η υποψήφια των οποίων θα επιστρέψει “κουτσαίνοντας” στις Βρυξέλλες.

Το επόμενο διάστημα είναι εξαιρετικά δύσκολο για τον Γάλλο ηγέτη, ο οποίος έχει ήδη χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία παρά την ανανέωση της θητείας του στην προεδρία, πριν από δύο χρόνια. Η συμμαχία του θα μπορούσε να συντριβεί, ανοίγοντας δυνητικά τον δρόμο για μια πιθανή «συγκατοίκηση» με την ακροδεξιά, εάν οι τελευταίοι κερδίσουν την πλειοψηφία των εδρών. Ο Μακρόν εξέφρασε την άποψη ότι οι εκλογές είναι απαραίτητες προκειμένου, μεταξύ άλλων, να υπάρχει σαφήνεια ως προς την κατεύθυνση της χώρας. Αξιωματούχοι των Ηλυσίων δήλωσαν, δε, ότι εξέταζε εδώ και καιρό την επιλογή αυτή.

Όλαφ Σολτς

Οι Σοσιαλδημοκράτες, το κόμμα του Όλαφ Σολτς, συνετρίβησαν επίσης από τους Χριστιανοδημοκράτες και το ακροδεξιό κόμμα “Εναλλακτική για τη Γερμανία”, συγκεντρώνοντας μόλις το 14% των ψήφων.

Το SPD έλαβε το χειρότερο αποτέλεσμα σε εθνικές εκλογές εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει πιέσεις στο εσωτερικό της χώρας για πρόωρες εκλογές.

Οι Πράσινοι
Μετά από μια ισχυρή επίδοση το 2019, οι Πράσινοι υπέστησαν πλήγμα στη Γερμανία, διολισθαίνοντας από 21 έδρες σε 12, ενώ “κρατήθηκαν με το ζόρι” στη Γαλλία. Συνολικά έχασαν περίπου 20 έδρες σε μια ζοφερή νύχτα για τους ακτιβιστές του κλίματος.

Βέβαια, ένας από τους επικεφαλής υποψηφίους του κόμματος, ο Ολλανδός ευρωβουλευτής Bas Eickhout, δήλωσε ότι οι Πράσινοι θα επιδιώξουν να διαδραματίσουν «εποικοδομητικό» ρόλο στις συνομιλίες για τον συνασπισμό – αν η φον ντερ Λάιεν ενδιαφέρεται να συνομιλήσει μαζί τους.

Βίκτορ Όρμπαν

Ο Ούγγρος εθνικιστής ηγέτης τα πήγε χειρότερα απ’ ό,τι αναμενόταν, αφού αντιμετώπισε μια σφοδρή πρόκληση από τον Πέτερ Μαγιάς. Αν και το κόμμα του έλαβε το 43,8% των ψήφων, ήταν το χειρότερο αποτέλεσμα που είχε ποτέ σε εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 

Ματέο Σαλβίνι

Το κόμμα της Λέγκας του Ιταλού αντιπροέδρου της κυβέρνησης, το οποίο έλαβε το 34% των ψήφων το 2019 και σήμερα προεδρεύει της ακροδεξιάς ομάδας «Ταυτότητα και Δημοκρατία», έλαβε λιγότερο από 9% αυτή τη φορά, γεγονός που το φέρνει στο ίδιο επίπεδο με το Forza Italia (το οποίο κατέβηκε με το όνομα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στο ψηφοδέλτιο).

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Μία φράση περιγράφει τη βραδιά των ευρωεκλογών στις Βρυξέλλες: “They had one job”. Και αυτό, γιατί το βράδυ της 9ης Ιουνίου, κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διάβασε λάθος τα αποτελέσματα, ενώ αυτά προβάλλονταν σωστά στην οθόνη που βρισκόταν ακριβώς από πίσω του, με αποτέλεσμα να δεχτεί αρκετούς χλευασμούς από τους παρευρισκόμενους.