24 Ιουλ 2024

Ιταλία: Ένας στους τρεις Ιταλούς πρόθυμος να μεταναστεύσει – «Οι εργαζόμενοι κερδίζουν λιγότερα από το 1990»

 

Σύμφωνα με έρευνα της «Ipsos», οι νεαροί Ιταλοί πιστεύουν ότι η πιο ευτυχισμένη γενιά της χώρας είναι αυτή των γονιών τους. Στην Ιταλία, οι άνθρωποι κερδίζουν λιγότερα από το.. 1990 – και είναι η μόνη χώρα της ΕΕ όπου οι πραγματικοί μισθοί έχουν μειωθεί. Αυτός είναι ο λόγος που θέλουν να φύγουν – το 85% των νέων είναι έτοιμοι να φύγουν από το σπίτι για μια καλύτερη δουλειά, σύμφωνα με την Corriere Della Sera.

Η τελευταία έκθεση του ινστιτούτου στατιστικών Istat, ανέφερε ότι η Ιταλία γερνάει γρήγορα, αλλά ότι ο κόσμος της εργασίας γερνάει ακόμη πιο γρήγορα από την ίδια την Ιταλία.

Αν και το 74% των νέων θεωρεί τον εαυτό του ευτυχισμένο με τη ζωή του, μόνο δύο στους πέντε έχουν θετικό όραμα για το μέλλον – και το 71% κρίνει ότι η ζωή τους απέχει αρκετά ή πολύ από το ιδανικό τους.

Από αυτή την απογοήτευση προέρχεται μια υποχώρηση προς την ιδιωτική ζωή, που αποδεικνύεται από την ιεραρχία των παραγόντων που έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην προσωπική ολοκλήρωση: υγεία (34%), οικογένεια (32%) και συναισθηματική ζωή (27%), ακολουθούμενη από τα χρήματα (22%) και εργασία (21%).

Το 2040 θα υπάρχουν 3,1 εκατομμύρια λιγότεροι εργαζόμενοι και το εύλογο ερώτημα είναι ποιοι θα στηρίξουν τους άνω των 80.

Αυτός είναι ο λόγος που ένας στους τρεις ανθρώπους, ή το 35%, δήλωσε ότι θα έφευγε από την Ιταλία για καλύτερες ευκαιρίες εργασίας και υψηλότερους μισθούς.

Για μια πιο ικανοποιητική δουλειά, έως και το 85% των νέων σκέφτεται να φύγει από το σπίτι, ενώ μόνο το 15% δεν σκοπεύει να μετακομίσει.

Αναπόφευκτα αυτό μαρτυρεί την ολοκληρωτική αποτυχία των αξιοκρατικών πολιτικών, των ανταμοιβών πρόνοιας και των «εφάπαξ» κινήτρων που έχουν πραγματοποιήσει μέχρι τώρα οι τελευταίες κυβερνήσεις.

Στην Ιταλία υπάρχουν όλο και περισσότεροι ηλικιωμένοι, που καταλαμβάνουν όλο και περισσότερες επαγγελματικές θέσεις με ρυθμό που ξεπερνά την -ήδη ραγδαία- ανάπτυξή τους μεταξύ των κατοίκων της χώρας.

Η Ιταλία γερνάει, αλλά ο κόσμος της εργασίας γερνάει περισσότερο από αυτήν, επισημαίνεται στο δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας.

Παρά την αύξηση των θέσεων εργασίας, οι νέοι μεταναστεύουν από την Ιταλία με ακόμη μεγαλύτερους ρυθμούς από ό,τι τα σκοτεινά χρόνια της οικονομικής κρίσης.

Η μέση ηλικία των εργαζομένων σε μία από τις χώρες με τη μεγαλύτερη δημογραφική πτώση στον κόσμο αυξάνεται περισσότερο από τη μέση ηλικία συνολικά.