Αρκούσαν 5 βουλευτές της ΝΔ για να οδηγηθεί το Μαξίμου και ο Μητσοτάκης στην πρώτη του κοινοβουλευτική ήττα μετά τις ευρωεκλογές και την συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ. Το Μαξίμου παρά τις παρασκηνιακές.. παρεμβάσεις Μυλωνάκη (ο οποίος απέτυχε σε άλλη μία ειδική αποστολή που είχε αναλάβει…) αποφάσισε χθες μετά τα μεσάνυχτα ότι δεν μπορεί να περάσει από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο διορισμός της καθηγήτριας Κατερίνας Φουντεδάκη στη θέση της προέδρου της Επιτροπής Ιατρικής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. Η Κ. Φουντεδάκη ήταν υπέρ της δυνατότητας ζευγαριού ανδρών να αποκτούν παιδί μέσω παρένθετης μητέρας, έχει αρθρογραφήσει υπέρ αυτού και έχει κάνει και δημόσιες τοποθετήσεις.
Η καθηγήτρια της Νομικής ήταν αυτή που είχε συντάξει το νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια, ενώ βρισκόταν στα θεωρεία της Ολομέλειας της Βουλής και πανηγύριζε για την ψήφιση του νόμου που δεν είχε ψηφίσει πάνω από το 1/3 των βουλευτών της ΝΔ. Μέχρι και ότι ήταν στην παρέα Σκέρτσου – Σακελλαροπούλου που διασκέδαζε στο wine bar με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ακούστηκε. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, η Κ. Φουντεδάκη συμμετείχε και στις συναντήσεις που οργάνωσε το Μαξίμου για να ηρεμήσουν τότε οι βουλευτές που διαφωνούσαν. Είναι προφανές ότι ο διορισμός Φουντεδάκη είναι το αντίτιμο του νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια…
Οι συσχετισμοί
Ο διορισμός Φουντεδάκη προκάλεσε αντίδραση στους βουλευτές της ΝΔ που συμμετέχουν στην Θεσμών καθώς 7 από αυτούς δεν είχαν ψηφίσει το νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Συνολικά η Επιτροπή έχει 27 μέλη και 14 μέλη της Επιτροπής Θεσμών (ανεξαρτήτως κομμάτων) δεν το έχουν ψηφίσει! Το Μαξίμου φοβήθηκε ότι δεν θα πέρναγε ο διορισμός Φουντεδάκη, αλλά το κατάλαβε αργά το βράδυ μετά τη συνέντευξη Μητσοτάκη στον ΣΚΑΪ!
Συγκεκριμένα η ΝΔ έχει 14 βουλευτές. Από αυτούς οι 7 δεν έχουν ψηφίσει το νόμο για τα ομόφυλα, ενώ το νόμο δεν έχουν ψηφίσει ούτε ο Παύλος Πολάκης από τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε η Ευαγγελία Λιακούλη από το ΠΑΣΟΚ, που είναι μέλη της Θεσμών. Επίσης δεν τον ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Νίκη και Σπαρτιάτες, άσε που ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μπορεί να μην ψήφιζαν θετικά για να προκαλέσουν πολιτική ήττα της κυβέρνησης. Έτσι το Μαξίμου υπό τον φόβο της απόρριψης υποχρεώθηκε να πάει σε αναβολή της συνεδρίασης.
Η δήλωση που δεν αρκούσε
Η αντίδραση των βουλευτών της ΝΔ είχε ξεκινήσει από την Παρασκευή όταν έφτασαν οι προσκλήσεις στους βουλευτές. Τη Δευτέρα το Μαξίμου για να κάμψει τις αντιδράσεις είχε σκεφτεί να κάνει μία δήλωση η καθηγήτρια ότι η θέση της υπέρ της τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια ήταν προσωπική επιστημονική θέση που δεν θα υπηρετούσε ως πρόεδρος της Επιτροπής Βιοηθικής.
Θα δήλωνε ότι δεσμεύεται από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο στο οποίο δεν προβλέπεται η δυνατότητα τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια αλλά και από τη θέση της κυβέρνησης. Όμως ούτε αυτό δεν έκαμψε τις αντιδράσεις.
Το αντάρτικο
Χθες το πρωί 5 βουλευτές της ΝΔ ζήτησαν την αντικατάστασή τους από την Επιτροπή αρνούμενοι να ψηφίσουν υπέρ του διορισμού της Κ. Φουντεδάκη. Επίσης οι άλλοι δύο, οι οποίοι δεν είχαν ψηφίσει το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα δεν απαντούσαν τι θα κάνουν. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Γιάννης Οικονόμου επικοινώνησε με τον Γιώργο Μυλωνάκη λέγοντας ότι θα πρέπει η Κ. Φουντεδάκη να δηλώσει ότι θα σεβαστεί το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει για την παρένθετη μητρότητα και ότι οι απόψεις της δεν επηρεάζουν την άσκηση των καθηκόντων. Επίσης ο Θάνος Πλεύρης είπε στο Μαξίμου ότι η επιλογή στέλνει λάθος μήνυμα.
Ο Μητσοτάκης προκαλεί τη βάση της Νέας Δημοκρατίας
Όπως σημειώνει στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα «Εστία» σήμερα, Τετάρτη 17 Ιουλίου, σε νέα πρόκληση προς την παραδοσιακή βάση των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, προέβη ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτείνοντας ως πρόεδρο της Ανεξάρτητης Αρχής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Αικατερίνη Φουντεδάκη, η οποία υπήρξε συντάκτις του νόμου για τον γάμο των ομοφύλων ζευγαριών, αλλά έχει κατ’ επανάληψιν εκφράσει ακραίες θέσεις τοποθετούμενη υπέρ της υιοθεσίας παιδιών από τα ζευγάρια ομοφυλοφίλων, αλλά υπέρ της παρένθετης μητρότητος προκειμένου τα ζευγάρια αυτά να «αποκτήσουν» παιδιά.
Το ζήτημα προεκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφανείας στην οποία ετέθη η πρότασις για την κ. Φουνταδάκη. Ήδη πολλοί βουλευτές που μετέχουν στην Επιτροπή έχουν ασκήσει έντονη κριτική, ενώ ήδη απεχώρησαν από την συνεδρίασή της οι κ.κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης Γιάννης Αδριανός και Ξενοφών Μπαρολιάκος.
Η κ. Φουντεδάκη, είχε προκαλέσει αντιδράσεις και κατά το παρελθόν, όταν σχετικώς προς το θέμα της υιοθεσίας από ομοφυλοφίλους είχε υποστηρίξει: «Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έχει πει ότι δεν επιτρέπεται να τεθεί ως κριτήριο για την υιοθεσία ο σεξουαλικός προσανατολισμός του υποψήφιου θετού γονέα και επίσης το βασικό κριτήριο στην υιοθεσία, που είναι και αρχή που διέπει όλο το οικογενειακό δίκαιο, είναι το συμφέρον του παιδιού. Επομένως, για να επιλέξει, η Κοινωνική υπηρεσία ποιο ζευγάρι θα προτιμήσει, θα πρέπει να δει συνολικά το προφίλ του και να δει στη συγκεκριμένη περίπτωση ποιο ζευγάρι είναι πιο κατάλληλο για το παιδί»!
Ακόμη είχε υποστηρίξει ότι για την σύνταξη της προτάσεως νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια «μας δόθηκαν καθώς μελετούσαμε το σχέδιο νόμου, πολλά από τα πορίσματα μελετών από το εξωτερικό που αναφέρουν ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα ψυχολογικής φύσεως ή ανάπτυξης στα παιδιά που μεγαλώνουν σε ομόφυλες οικογένειες. Δεν το ξέρω επιστημονικά να σας το τεκμηριώσω. Υπάρχει όμως το επιχείρημα ότι τα παιδιά χρειάζονται αγάπη και κανόνες και αυτό μπορεί να δοθεί και σε μια οικογένεια, από γονείς του ίδιου φύλου».
Πάλι καλά που η κ. Φουντεδάκη παραδέχεται ότι δεν μπορεί να τεκμηριώσει επιστημονικά την άποψη που διατυπώνει. Επιμένει όμως σε αυτήν!
Τώρα ο Πρωθυπουργός την τοποθετεί σε μιαν Ανεξάρτητη Αρχή που έχει να κάνει με την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Με την παρένθετη μητρότητα επί της οποίας έχει ήδη τοποθετηθεί υποστηρίζοντας: «Παρατηρείται μια αντίφαση ως προς την απόκτηση παιδιού μέσω παρένθετης μητέρας. Δεν αναγνωρίζουμε την παρένθετη μητρότητα στο εσωτερικό και αναγνωρίζουμε το παιδί ομόφυλων ζευγαριών που το απέκτησαν μέσω παρένθετης μητέρας στο εξωτερικό».
Προφανώς δεν αντιλαμβάνεται ότι η Ελλάς δεν θέλησε να δημιουργήσει κοινωνικό πρόβλημα.