28 Ιουλ 2024

Αντίποινα Ισραήλ κατά Χεζμπολάχ – Προσπάθεια να αποφευχθεί ο γενικευμένος πόλεμος στη Μ. Ανατολή

 

Η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ δήλωσε, την Κυριακή (28/7), ότι έπληξε στόχους της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, μετά τον θάνατο 12 παιδιών και εφήβων ύστερα από επίθεση με ρουκέτα ενώ έπαιζαν ποδόσφαιρο στα – κατεχόμενα από το Ισραήλ – Υψίπεδα του Γκολάν.

Το Ισραήλ, σύμφωνα με το BBC, κατηγόρησε τη λιβανέζικη μαχητική οργάνωση για την επίθεση του Σαββάτου (27/7) στην πόλη Ματζντάλ Σαμς, αλλά η Χεζμπολάχ αρνήθηκε σθεναρά οποιαδήποτε ανάμειξη. Πάντως, την Κυριακή (28/7), οι IDF δήλωσαν ότι πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές εναντίον επτά στόχων της Χεζμπολάχ «βαθιά μέσα στο λιβανέζικο έδαφος». Δεν είναι σαφές αν υπήρξαν θύματα. Οι αυξανόμενες εντάσεις έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν έναν ολοκληρωτικό πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, οι δυνάμεις της οποίας ανταλλάσσουν τακτικά πυρά από το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ – Γάζας, δηλαδή από τον Οκτώβριο.

Η επίθεση του Σαββάτου (27/7) στο γήπεδο ποδοσφαίρου της πόλης ήταν η φονικότερη στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, είχε ορκιστεί αμέσως αντίποινα κατά της Χεζμπολάχ, λέγοντας ότι η οργάνωση θα «πληρώσει βαρύ τίμημα». Ώρες αργότερα, η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία δήλωσε ότι, κατά τη διάρκεια της νύχτας, έπληξε «τρομοκρατικούς στόχους», συμπεριλαμβανομένων «κρυπτών όπλων και τρομοκρατικών υποδομών». Σε ανακοίνωση του ΟΗΕ αναφέρεται ότι η «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» είναι ζωτικής σημασίας από όλα τα μέρη, με τον κίνδυνο μιας ευρύτερης σύγκρουσης που θα «βύθιζε ολόκληρη την περιοχή σε μια απίστευτη καταστροφή».

Ο εκπρόσωπος της Χεζμπολάχ, Μοχάμαντ Αφίφ, αρνήθηκε την ευθύνη για την επίθεση. Βέβαια, οι ισραηλινές Αρχές δήλωσαν ότι όλοι οι νεκροί ήταν ηλικίας μεταξύ 10 και 20 ετών, αν και τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ορισμένοι ήταν νεότεροι. Το επαληθευμένο βίντεο δείχνει πλήθος ανθρώπων σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου και φορεία. Το Ματζντάλ Σαμς είναι ένα από τα τέσσερα χωριά στα Υψίπεδα του Γκολάν, όπου ζουν περίπου 25.000 μέλη της αραβόφωνης θρησκευτικής και εθνοτικής ομάδας των Δρούζων.

Ισραήλ, Λίβανος, Υψίπεδα του Γκολάν, Χεζμπολάχ

Ισραήλ: «Η Χεζμπολάχ υπεύθυνη για τη δολοφονία αθώων παιδιών»

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF), Ντάνιελ Χάγκαρι, ο οποίος επισκέφθηκε τον τόπο της επίθεσης, κατηγόρησε τη Χεζμπολάχ ότι «λέει ψέματα και αρνείται την ευθύνη για το περιστατικό». Είπε, μάλιστα, ότι ο πύραυλος ήταν ένας ιρανικής κατασκευής Falaq-1, που ανήκει αποκλειστικά στη Χεζμπολάχ. «Οι πληροφορίες μας είναι σαφείς, η Χεζμπολάχ είναι υπεύθυνη για τη δολοφονία αθώων παιδιών», τόνισε ο ίδιος χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ ετοιμάζεται για αντίποινα.

Αν και το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ ανταλλάσσουν τακτικά πυρά και αμφότερες έχουν υποστεί απώλειες, από τον Οκτώβριο και οι δύο πλευρές απέχουν από ενέργειες που θα μπορούσαν να κλιμακωθούν σε έναν ευρύτερο πόλεμο στον νότιο Λίβανο.

Επισημαίνεται ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος βρισκόταν σε επίσκεψη στις ΗΠΑ, επιστρέφει νωρίτερα στην πατρίδα του. Σε μια οργισμένη δήλωση, ο Σεΐχης Μοουφάκ Τάριφ, ο ηγέτης της κοινότητας των Δρούζων στο Ισραήλ, δήλωσε ότι η «φρικτή σφαγή ξεπέρασε κάθε δυνατή κόκκινη γραμμή», σημειώνοντας: «Ένα σωστό κράτος δεν μπορεί να επιτρέπει τη συνεχή βλάβη των πολιτών και των κατοίκων του. Αυτή είναι η συνεχιζόμενη πραγματικότητα στις βόρειες κοινότητες τους τελευταίους εννέα μήνες».

Οι εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση στη Μ. Ανατολή

Ενώ οι IDF επέρριψαν την ευθύνη για την επίθεση στη Χεζμπολάχ, η μαχητική οργάνωση αρνήθηκε την εμπλοκή της σε δήλωσή της στο Telegram το Σάββατο (27/7). «Η Ισλαμική Αντίσταση στον Λίβανο αρνείται σθεναρά τους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν από ορισμένα εχθρικά μέσα ενημέρωσης και διάφορες πλατφόρμες μέσων ενημέρωσης σχετικά με τη στοχοποίηση του Ματζντάλ Σαμς», ανέφερε, σημειώνοντας: «Επιβεβαιώνουμε ότι η Ισλαμική Αντίσταση δεν έχει καμία σχέση με το περιστατικό και αρνείται κατηγορηματικά όλους τους ψευδείς ισχυρισμούς σχετικά με αυτό».

Νωρίτερα, το Σάββατο (27/7), η Χεζμπολάχ είχε δηλώσει ότι στοχοθέτησε μια ισραηλινή στρατιωτική τοποθεσία σε διαφορετικό τμήμα των κατεχόμενων Υψιπέδων του Γκολάν. Παρ' όλα αυτά, οι IDF υποστήριξαν ότι η ανάλυσή τους έδειξε πως ο πύραυλος που εκτοξεύτηκε στο Ματζτάλ Σαμς «πραγματοποιήθηκε από μια περιοχή που βρίσκεται βόρεια του χωριού Τσεμπάα στον νότιο Λίβανο».

Ο Ντανιέλ Χαγκάρι, εκπρόσωπος των IDF, δήλωσε ότι η Χεζμπολάχ λέει ψέματα όταν αρνείται ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση. «Οι πληροφορίες μας είναι σαφείς – η Χεζμπολάχ είναι υπεύθυνη για τη δολοφονία αθώων παιδιών, δέκα ετών παιδιά και για άλλη μια φορά, η κτηνωδία της Χεζμπολάχ ως τρομοκρατική οργάνωση αποκαλύφθηκε», είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε, το Σάββατο (27/7), την επίθεση και επανέλαβε την «ατσάλινη» υποστήριξή του προς το Ισραήλ. Από την πλευρά του, τέλος, ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, ζήτησε τη διεξαγωγή ανεξάρτητης διεθνούς έρευνας για τις επιθέσεις και προέτρεψε σε αυτοσυγκράτηση.

https://www.ieidiseis.gr/