4 Ιουλ 2024

Η CISCO ήρθε στη Θεσσαλονίκη για επενδύσεις και θέσεις εργασίας - 4 χρόνια μετά αποχωρεί άπρακτη

 

Μια πολυδιαφημιζόμενη επένδυση από την κυβέρνηση, αυτή της CISCO στη Θεσσαλονίκη, εξελίσσεται σε φιάσκο, καθώς η αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας κουνάει… μαντήλι στην πόλη, έπειτα από 4 χρόνια.

Έτσι, το κτίριο των παλιών δημοτικών σφαγείων της Θεσσαλονίκης επιστρέφει στον Δήμο, καθώς ο Στέλιος Αγγελούδης, ανακοίνωσε ότι «ολοκληρώνεται η παρουσία της εταιρείας που είχε τη χρήση του Labattoir», κατηγορώντας την εταιρεία ότι επί τέσσερα χρόνια δεν κατέβαλε τις δέουσες οφειλές για τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου», οι οποίες μεταφέρονταν στους δημότες. Υπολογίζεται ότι οι οφειλές ανέρχονταν σε 147.300 ευρώ.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, πάντως, πριν από δέκα ημέρες αποπληρώθηκε μετά από πολλές οχλήσεις -όπως σημείωσε- και το τελευταίο ποσό που οφειλόταν.

Η σχετική ανακοίνωση έγινε το απόγευμα της Δευτέρας (1/7) από το βήμα του Δημοτικού Συμβουλίου, με τον κ. Αγγελούδη να αναφέρει ότι «αυτά τα 4 χρόνια, δεν είχε τη χρήση για την οποία όλοι προσδοκούσαμε».

Η CISCO αποτελούσε μια από τις πλέον διαφημιζόμενες επενδύσεις στην Ελλάδα από πλευράς κυβέρνησης, ωστόσο το ερώτημα είναι κατά πόσο υλοποιήθηκαν αυτοί οι στόχοι και κατά πόσο τηρήθηκαν τα μνημόνια με την εταιρεία. Εάν, δηλαδή, η καλλιέργεια των ψηφιακών δεξιοτήτων σε άνεργους και εργαζόμενους και τα ψηφιακά μαθήματα που οργάνωσε η εταιρεία, συνέβαλαν στη δημιουργία υπεραξίας στην πόλη και την τοπική κοινωνία.

Σύμφωνα με τα πλάνα, το κτίριο των παλιών δημοτικών σφαγείων θα ήταν η έδρα του «Διεθνούς Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού», το οποίο θα απασχολούσε εκατοντάδες εργαζόμενους υψηλής κατάρτισης. Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, μάλιστα, υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, καθώς και με την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Ψηφιακός Μετασχηματισμός και Ψηφιακές Δεξιότητες».

Το μνημόνιο προέβλεπε να αναληφθούν πρωτοβουλίες σε τέσσερις βασικούς άξονες: στην υλοποίηση προγραμμάτων καινοτομίας, στην ανάπτυξη ερευνητικών προγραμμάτων, στην προώθηση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας και στην δια βίου εκπαίδευση σε θέματα τεχνολογίας.

CISCO: «Πετύχαμε τους στόχους μας, ο δήμος ζήτησε το κτίριο για τις ανάγκες του»

Πάντως, η ίδια η CISCO κάνει λόγο «για επίτευξη των στόχων και με το παραπάνω». Στην ιστοσελίδα του Κέντρου είχε αναφερθεί ότι ότι την τετραετία της λειτουργίας του πραγματοποιήθηκαν 16 χιλιάδες επισκέψεις, 295 εκδηλώσεις, ενώ εκπαιδεύτηκαν σε προγράμματα ψηφιακών δεξιοτήτων (που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με προϊόντα της εταιρείας) συνολικά 379 άτομα και υλοποιήθηκαν 20 καινοτόμα έργα.

Ειδικότερα, η εταιρεία αναφέρει ότι «αυτά τα 4 χρόνια είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από την συνεργασία μας με τον δήμο και τους στόχους που θέσαμε, πετύχαμε περισσότερα από τους στόχους μας και όσα περιγράφονταν στα μνημόνια που υπογράψαμε με τα υπουργεία Ανάπτυξης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, προσδώσαμε προστιθέμενη αξία στην πόλη και την τοπική επιχειρηματικότητα, φτιάξαμε ένα πολύ μεγάλο οικοσύστημα γύρω από το Κέντρο και βελτιώσαμε τις ψηφιακές δεξιότητες πολλών ατόμων που επισκέφθηκαν το Κέντρο, ο χώρος είναι αυτή την στιγμή ένας φάρος τεχνολογίας στην πόλη. Μεταδώσαμε γνώσεις και εμπειρίες, ενισχύοντας την εξωστρέφεια, μας επισκέφθηκαν από όλα τα Βαλκάνια, την Κύπρο, είδαν τι σημαίνει ψηφιακός μετασχηματισμός στην καθημερινότητα.

»Τα τελευταία 4 χρόνια είχαμε 17.000 επισκέψεις από 20 διαφορετικές χώρες, κάναμε 27 εκπαιδευτικούς κύκλους από τους οποίους πέρασαν 400 εκπαιδευόμενοι (άνεργοι, φοιτητές, γυναίκες, εργαζόμενοι σε αστυνομία, δήμους, πανεπιστήμια, νοσοκομεία). 2.000 μαθητές πέρασαν από το Κέντρο (τους προσφέραμε και μαθήματα ρομποτικής), οργανώσαμε πάνω από 300 εκδηλώσεις και σεμινάρια. Παράλληλα, υλοποιήσαμε 20 καινοτόμα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού σε όλη την Ελλάδα σε εκπαίδευση, υγεία, πολιτισμό, αγροτικό τομέα, μεταφορές και έξυπνες πόλεις», επισημαίνει.

Αναφορικά με τις οφειλές ρεύματος και αερίου της εταιρείας, αποδόθηκαν σε τεχνικό πρόβλημα.

Όταν ο Κ. Μητσοτάκης αναφερόταν στη σημασία που έχει η επένδυση της CISCO

Η επένδυση της CISCO είχε διαφημιστεί και από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την τεχνολογία τον Σεπτέμβριο του 2022.

Μάλιστα, είχε κάνει λόγο για έναν «κρίκο στην αλυσίδα σημαντικών επιχειρηματικών σχεδίων «που δεν έμειναν στα λόγια, αλλά έγιναν πράξη τα τελευταία χρόνια».

«Πρόκειται για διαρκή μεταρρυθμιστική διαδικασία στον ψηφιακό μετασχηματισμό όχι μόνο των μεγάλων αλλά και των μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων, όπως αυτές του τουρισμού που χρησιμοποιούν εργαλεία ψηφιακού μάρκετιγκ για να προωθήσουν το προϊόν τους», είχε αναφέρει -μεταξύ άλλων- ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι θα διοχετευθούν πάνω από 10 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ σε όλους τους τομείς παραγωγής από τον πρωτογενή τομέα μέχρι την βιομηχανία και τις υπηρεσίες.

Είχε προηγηθεί άρθρο του πρωθυπουργού το φθινόπωρο του 2021, με το οποίο ανέφερε ότι «η Ελλάδα αλλάζει και είναι έτοιμη να κάνει ένα μεγάλο άλμα προόδου. Το 2022 η ανάπτυξη θα είναι ισχυρή, με διάρκεια σε βάθος χρόνου και ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό: τα οφέλη της, θα αφορούν το κράτος, τις επιχειρήσεις και, κυρίως, τους πολίτες. Με άλλα λόγια, θα είναι ανάπτυξη για όλους».

«Η Ελλάδα προσανατολίζεται, πλέον, στην εξωστρέφεια, στην τεχνολογία και τις εξαγωγές. Και εταιρείες παγκόσμιας εμβέλειας, όπως η Microsoft, η Cisco, η Digital Realty, η Pfizer την επιλέγουν για να κάνουν επενδύσεις», είχε επισημάνει χαρακτηριστικά.

Γεωργιάδης: «Ένα μεγάλο γεγονός για τη Θεσσαλονίκη»

Όταν είχε υπογραφεί η σχετική σύμβαση, ο τοτε υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, είχε δηλώσει πως «η απόφαση της CISCO να έρθει και να ιδρύσει αυτό το Κέντρο Ψηφιακής Επιτάχυνσης, ένα από τα 15 κέντρα στον κόσμο, στη Θεσσαλονίκη αποτελεί ένα εξαιρετικά χαρμόσυνο γεγονός».

Είχε δώσει, μάλιστα, συγχαρητήρια στον τότε δήμαρχο, Κωνσταντίνο Ζέρβα, διότι «κινηθήκατε με πολύ μεγάλη ταχύτητα».

«Και περιττό να πω ότι το να έρχεται μία εταιρεία του μεγέθους, του κύρους και των δυνατοτήτων της CISCO στη Θεσσαλονίκη είναι ένα μεγάλο γεγονός για την πόλη. Δεν ξέρω πόσοι στην πόλη μπορούν να συνειδητοποιήσουν το μέγεθος του γεγονότος του να είναι η CISCO εδώ», είχε επισημάνει -μεταξύ άλλων.

ieidiseis.gr