16 Ιουλ 2024

Το ψευδές δημοσίευμα της ιστοσελίδας iefimerida και η δικαίωση της π. προέδρου του Α.Π. Βασιλικής Θάνου! Η επίμαχη ηχογραφημένη συνομιλία, τα «βιβλία» του Ανδρέα Βγενόπουλου και η δήθεν απεσταλμένη «φίλη» της προέδου για να τα βρουν με τον ελεγχόμενο μεγιστάνα και να πέσει στα μαλακά. Η αμφιλεγόμενη επιχειρηματίας Δ.Μ., ο ρόλος της πρώην εισαγγελέως Τσατσάνη, η βόμβα στο σπίτι της και ο ηθικός αυτουργός που μοίρασε το «ξανά ζεσταμένο φαγητό» στον Ράπτη

edolio5 team

Τελεσίδικα δεκτή έγινε η αγωγή που είχε καταθέσει η Βασιλική Θάνου κατά της ιστοσελίδας iefimerida που αγόρασαν πρόσφατα οι Μπακοκαϋμενάκηδες από τον Χρήστο Ράπτη αλλά ο δεύτερος συνεχίζει να έχει την δημοσιογραφική ευθύνη.

Με την 2712/2024 απόφαση του Εφετείου Αθηνών απορρίφθηκε η έφεση της ιστοσελίδας και του διευθυντή της, Χρήστου Ράπτη, και επικυρώθηκε η απόφαση του Πρωτοβάθμιου Δικαστηρίου, με την οποία είχε γίνει δεκτή η αγωγή της πρώην Προέδρου του Αρείου Πάγου και πρώην Πρωθυπουργού Βασιλικής Θάνου.

Έτσι κρίθηκε τελεσίδικα ότι ήταν ψευδές το από 23-2-2022 δημοσίευμα της δημοσιογράφου Δήμητρας Κρουστάλη, το οποίο αναρτήθηκε στην εν λόγω ιστοσελίδα.

Συγκεκριμένα, κρίθηκε αναληθές το γεγονός ότι, από την ηχητική συνομιλία, την οποία η ιστοσελίδα παρουσίασε έξι χρόνια μετά το θάνατο του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου , την οποία είχε καταγράψει ο ίδιος, χωρίς ουδέποτε να την εμφανίσει μέχρι τον θάνατό του, αποδεικνυόταν δήθεν ότι η τότε Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου είχε αποστείλει μια γνωστή της κυρία , την Δ.Μ., η οποία ακουγόταν να συνομιλεί στην ηχητική συνομιλία, με τον Α. Βγενόπουλο, για να ζητήσει ανταλλάγματα, από τον εν λόγω επιχειρηματία, ο οποίος ελεγχόταν τότε από την Δικαιοσύνη.

Κρίθηκε ανακριβές, επίσης, το γεγονός που παρουσίαζε το δημοσίευμα ότι η Εισαγγελική έρευνα, σχετικά με την κατατεθείσα το 2016 μηνυτήρια αναφορά του Ανδρέα Βγενόπουλου έκλεισε με σπουδή, μέσα σε πέντε ημέρες, όπως ανακριβές κρίθηκε και το γεγονός ότι η Εισαγγελική Διάταξη της Αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου Άννας Ζαΐρη, με την οποία τέθηκε στο αρχείο η ως άνω μηνυτήρια αναφορά, ήταν δήθεν διαβλητή και μεθοδευμένη.

Κρίθηκε, τέλος, ότι οι εναγόμενοι τελούσαν σε γνώση της αναλήθειας των ειδήσεων τις οποίες παρουσίασαν και ότι ετέλεσαν συκοφαντική δυσφήμιση σε βάρος της Προέδρου Βασιλικής Θάνου και προσέβαλαν την τιμή και την υπόληψή της.

Η υπόθεση αφορούσε τη συνομιλία μιας –κατά τους ισχυρισμούς της– «φίλης» και «απεσταλμένης» της με τον Ανδρέα Βγενόπουλο. Στην αγωγή η Β. Θάνου ζητούσε την άρση της προσβολής και την καταβολή αποζημίωσης ποσού 300.000 ευρώ, μέρος του οποίου θα προσφέρει στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος και στην Ιερά Μητρόπολη Κύμης, για το κοινωνικό τους έργο. 

Ειδικότερα, το δικαστήριο δέχθηκε:

α) ότι είναι αναληθές ότι η ενάγουσα διέπραξε δήθεν ποινικά αδικήματα σε βάρος του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου και ότι, αντίθετα, αποδείχθηκε ότι, κατά τη θητεία της, ως Πρόεδρος του Αρείου Πάγου ούτε πίεσε ούτε εκβίασε τον Ανδρέα Βγενόπουλο, ζητώντας ανταλλάγματα, είτε αυτοπροσώπως, είτε δια μέσου άλλου προσώπου.

β) ότι είναι αναληθές ότι η ενάγουσα Βασιλική Θάνου άσκησε «επιρροή» στην Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Άννα Ζαΐρη, κατά την διενέργεια, εκ μέρους της τελευταίας, της ποινικής διερεύνησης, επί της μηνυτήριας αναφοράς του Ανδρέα Βγενόπουλου, για να επιτευχθεί ευνοϊκή υπέρ της ενάγουσας έκβαση και ότι, αντίθετα, αποδείχθηκε ότι η διενεργηθείσα, κατά το 2016, ποινική έρευνα, η οποία διήρκησε έξι (6) μήνες δεν ήταν ούτε επιφανειακή, ούτε ανεπαρκής, καθώς και ότι το πόρισμα της απαλλακτικής για την ενάγουσα Εισαγγελικής Διάταξης της Αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου Άννας Ζαΐρη δεν είναι ούτε ελλειπές ούτε στοχευμένο, αλλά αξιολογεί πλήρως το συλλεγέν αποδεικτικό υλικό.

Έκρινε, επίσης , ότι οι εναγόμενοι (η αρθρογράφος του δημοσιεύματος και οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας) εγνώριζαν την αναλήθεια των ειδήσεων και ότι διέπραξαν συκοφαντική δυσφήμηση σε βάρος της εναγούσης.

Τους υποχρεώνει να αποκαταστήσουν την προσβολή της προσωπικότητάς της, παραλείποντας στο μέλλον την παρουσίαση ισχυρισμών ταυτόσημων ή παρόμοιων και δημοσιεύοντας στην ιστοσελίδα τους περίληψη της απόφασης, μετά την τελεσιδικία αυτής, με την καταβολή και της επιδικαζόμενης αποζημίωσης.

Η ιστορία αυτή είναι μεγάλη αλλά κυρίως ενδιαφέρουσα. Και για να κάνουμε τις απαραίτητες συστάσεις, το site iefimerida δημιουργήθηκε με συνέταιρους τον Κυριάκο Γριβέα και τον Χρήστο Ράπτη.

Το site δημοσίευσε μια συνομιλία (προφανώς προϊόν παράνομης καταγραφής αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας) στην οποίο ο μακαρίτης Αντρέας Βγενόπουλος συνομιλεί με κάποια κυρία Δ.Μ. - τα πλήρη στοιχεία της είναι στην διάθεση του edolio5 - που εμφανίζεται ως απεσταλμένη της Βασιλικής Θάνου. Η συγκεκριμένη κυρία, δεν το έγραφε το site αλλά το γνωρίζουμε εμείς, είναι κάποια «φερόμενη» ως επιχειρηματίας και στενή φίλη της οικογένειας Σαμαρά, με καταγωγή από την Καλαμάτα. Στη συνομιλία , η κυρία Δ.Μ. παζαρεύει με το. Βγενόπουλο κάποια «βιβλία» τα οποία δεν είναι τίποτα άλλο από το συνθηματικό του χρηματισμού, για να ευνοήσει η Θάνου δικαστικά το. Βγενόπουλο.

Η ηχογράφηση που δημοσιεύτηκε (συνοδευόταν μάλιστα από pdf απομαγνητοφώνησης σαν να ήρθε κατευθείαν από γραφείο με σημείωμα) , αφορούσε υπαρκτή υπόθεση. Το 2016, λίγο πριν ξεκινήσουν οι διώξεις εναντίον της ομάδας Βγενόπουλου και του ίδιου, ο επιχειρηματίας έδωσε διακαναλική συνέντευξη, στην οποία κατήγγειλε πως η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, τον εκβίαζε και του ζητούσε να τη δωροδοκήσει στέλνοντας μία φίλη της για να κάνει τις επαφές.

Ο Βγενόπουλος ο οποίος τότε αντιμετωπιζόταν ως ευεργέτης, επιχειρηματίας και αναμφίβολα γαλαντόμος χρηματοδότης με την μέθοδο Πέτσα, κατέθεσε μήνυση με τα στοιχεία που κατ’ αυτόν αποδείκνυαν τον εκβιασμό. Στην εισαγγελική έρευνα που έγινε, ο Βγενόπουλος μίλησε για τις συναντήσεις του με την κυρία Δ.Μ. , η οποία του έλεγε ότι είναι φίλη της Θάνου και είναι πρόθυμη να τον βοηθήσει έναντι ανταλλαγμάτων επιπέδου «βιβλιοθήκης». Στις επίσημες καταθέσεις του ο Βγενόπουλος δεν κατέθεσε κάποια συνομιλία του , αλλά αυτό δεν έχει σημασία. Ο επιχειρηματίας είπε στον εισαγγελέα, πως η εν λόγω κυρία, ήταν σίγουρα άνθρωπος και απεσταλμένη της Θάνου και είχε μάλιστα και πολλά μηνύματα που αντάλλασσε μαζί της. Όταν όμως ρωτήθηκε αν ζήτησε να δει τα μηνύματα αυτά που πιστοποιούσαν τη σχέση της με την πρώην Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, απάντησε πως δεν το έκανε για να μην την προσβάλει.

Η μήνυση Βγενόπουλου αρχειοθετήθηκε γιατί δεν υπήρχε κανένα στοιχείο που να αποδείκνυε πως υπήρξε απόπειρα εκβίασης. Ούτε η κυρία Δ.Μ. , ομολόγησε κάποια αποστολή της από τη Θάνου. Δηλαδή το συμπέρασμα ήταν πως επρόκειτο για μια προσπάθεια εξαπάτησης του Βγενόπουλου από την Δ.Μ. η οποία πούλαγε φούμαρα και προσπαθούσε να εξασφαλίσει εύνοια και ίσως χρήματα. Για την συγκεκριμένη υπόθεση, μάλιστα, ο δικηγόρος του Βγενόπουλου, Μιχάλης Δημητρακόπουλος είχε δηλώσει πως «ουδέποτε ο κύριος Βγενόπουλος μήνυσε την κυρία Θάνου αλλά μια κυρία που μιλούσε εξ ονόματος της κυρίας Θάνου, μια κυρία που την λοιδορούσε». Το εγχείρημα ματαιώθηκε μετά την απόφαση του Βγενόπουλου να πει ότι εκβιάζεται.

Χρειάστηκε να περάσουν έξι χρόνια, για να βγει μια ηχογράφηση από κάποιο συρτάρι.

Μία κυρία μιλάει με τον Βγενόπουλο για τρίτο πρόσωπο, τη Θάνου, του οποίου η σχέση δεν αποδεικνύεται με όσα λέει ο Βγενόπουλος. Η προσπάθεια του δημοσιεύματος στο iefimerida δεν ήταν μόνο ο επικοινωνιακός θόρυβος, αλλά η απόδοση αξιοπιστίας στην πρώην εισαγγελέα Εφετών Γεωργία Τσατάνη, η οποία έχει καταδικαστεί πειθαρχικά για την υπόθεση Βγενόπουλου.

Μετά από καιρό, ένας εκρηκτικός μηχανισμός ο οποίος εκρήγνυται στο πεζοδρόμιο της πολυκατοικίας στην Ιπποκράτους 112, όπου έχει σπίτι η Γεωργία Τσατάνη, θυμίζει και πάλι την υπόθεσή της, αλλά αυτή τη φορά από την πλευρά του θύματος.

Η υπόθεση πλέον αυτή περί του δημοσιεύματος της ιστοσελίδας Iefimerida έκλεισε με δικαστική βούλα αλλά ίσως δεν μάθουμε ποτέ τον ηθικό αυτουργό που έδωσε την παραγγελία για να ξανά ζεσταθεί το φαγητό αυτό στο γαλάζιο ενημερωτικό site.