29 Ιουλ 2024

Χάος στη Βενεζουέλα - Νικητής ο Maduro στις εκλογές με 51,2% και τρίτη θητεία - Για νίκη με 70% μιλά η αντιπολίτευση

 


Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου (CNE) Elvis Amoroso ανακοίνωσε ότι με το 80% των ψήφων καταμετρημένο, νικητής είναι ο Maduro.

Μάλιστα ο Amoroso υπογράμμισε ότι τα αποτελέσματα καθυστέρησαν λόγω «επίθεσης» κατά του εκλογικού συστήματος μετάδοσης δεδομένων.
Το CNE ζήτησε από τον γενικό εισαγγελέα να διερευνήσει τις «τρομοκρατικές ενέργειες», τονίζοντας ότι η συμμετοχή στις εκλογές ανήλθε στο 59%.

Maduro: Θρίαμβος της ειρήνης

Από την πλευρά του ο Maduro έκανε λόγο για θρίαμβο της ειρήνης και της δημοκρατίας, επαναλαμβάνοντας τη διαβεβαίωση πως το εκλογικό σύστημα του κράτους της Λατινικής Αμερικής είναι διαφανές.
Σημειώνεται πως ο Maduro έλαβε 5,15 εκατομμύρια ψήφους έναντι περίπου 4,5 εκατομμυρίων ψήφων του Gonzalez.

Για νίκη μιλά η αντιπολίτευση

Παρόλο αυτά η αντιπολίτευση θεωρεί πως αυτή επικράτησε στις προεδρικές εκλογές
Σε δηλώσεις του ο υποψήφιος Edmundo Gonzalez υποστήριξε πως έλαβε «το 70%» των ψήφων κι αρνήθηκε να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα που ανακοινώθηκε από το εθνικό εκλογικό συμβούλιο (CNE).
«Κερδίσαμε» με το «70% των ψήφων».
Η Βενεζουέλα έχει νέο εκλεγμένο πρόεδρο, και αυτός είναι ο Edmundo Gonzalez» υπογράμμισε η επικεφαλής της αντιπολίτευσης Μαρία Κορίνα Ματσάδο.

Διάψευση exit poll

Είναι χαρακτηριστικό πως τα exit poll έδιναν τη νίκη στην αντιπολίτευση.
Δημοσκόπηση της Edison Research, γνωστής για τη δημοσκόπηση των αμερικανικών εκλογών, είχε προβλέψει σε ένα exit poll ότι ο Gonzalez θα κέρδιζε το 65% των ψήφων, έναντι 31% του Maduro.
Η τοπική εταιρεία Meganalisis προέβλεπε 65% για τον Gonzalez και λίγο λιγότερο από 14% για τον Maduro.
Υπό αυτά τα δεδομένα η αντιπολίτευση διαβεβαίωνε πως έχει κάθε λόγο να «γιορτάσει» για το εκλογικό αποτέλεσμα, ενώ καλούσε τους υποστηρικτές της να παραμείνουν στα εκλογικά τμήματα, για να εγγυηθούν την διαφάνεια και την αξιοπιστία της καταμέτρησης.