11 Ιουλ 2024

MRB: Ντέρμπι Ανδρουλάκη – Δούκα στο ΠΑΣΟΚ – Πού θα κριθεί η μάχη

 Μία ιδιαίτερα αναλυτική και ίσως ενδεικτική των τάσεων που διαμορφώνονται, εικόνα για τη μάχη ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ καταγράφει η έρευνα της MRB, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Στο σύνολο των ερωτηθέντων (δείγμα 2000 άνθρωποι) ο Νίκος Ανδρουλάκης προηγείται με βραχεία κεφαλή του Χάρη Δούκα (28% έναντι 27,1%) με τον Παύλο Γερουλάνο να ακολουθεί με 19%.

Φαίνεται να επιβεβαιώνεται η εκτίμηση ότι η μάχη θα αφορά στους τρεις αυτούς υποψηφίους και μάλλον πάμε σε ντέρμπι Ανδρουλάκη – Δούκα με ρυθμιστή τον Γερουλάνο και ίσως και τον Μιχάλη Κατρίνη, ο οποίος όμως εντοπίζεται στο 7%.

Είναι ένα ερώτημα εάν και πόσο θα επηρεάσει αυτές τις ισορροπίες μία υποψηφιότητα της Άννας Διαμαντοπούλου – αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της την ερχόμενη εβδομάδα. Ουδείς μπορεί να εκτιμήσει από τώρα την επίδραση της δικής της παρουσίας στην κούρσα, ως προς τη συμμετοχή και άρα τη σύνθεση του εκλογικού σώματος, αλλά και από ποιον μπορεί να «κόψει» δυνάμεις.

Όπως αναφέρει η εταιρεία στη δική της εκτίμηση, «σήμερα φαίνεται να διαθέτει προβάδισμα ο νυν πρόεδρος Ν. Ανδρουλάκης με όπλο την δυναμική στο στενό κομματικό ακροατήριο. Όσο όμως το ακροατήριο ανοίγει, τόσο αυξάνεται η δυναμική του κυρίου Χ. Δούκα. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τον κύριο Π. Γερουλάνο».

Καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση των συσχετισμών ίσως διαδραματίσει το εύρημα πως μόλις το 19,5% των ερωτηθέντων θεωρεί θετικό το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών για το ΠΑΣΟΚ. Και το 50,2% εκτιμά ότι το αποτελέσματα ήταν αρνητικό.

Άρα είναι διάχυτη η αίσθηση ότι η σημερινή ηγεσία του κ. Ανδρουλάκη δεν πέτυχε το στόχο της. Προφανώς αυτό το κλίμα μπορεί να επηρεάσει καθοριστικά τις συμμαχίες και το ρεύμα στο δεύτερο γύρο της αναμέτρησης.

Σύμφωνα με την MRB «η μη επίτευξη των εκλογικών στόχων (δεύτερη θέση στις εκλογές και αξιοσημείωτη αύξηση της εκλογικής δύναμης του κόμματος) για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ πυροδότησε τις διαδικασίες για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στο κόμμα».

Σημειώνεται δε ότι από την εταιρεία ότι «μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει την υποψηφιότητα τους επτά στελέχη του κόμματος (όταν ξεκίνησε η συλλογή συνεντεύξεων της μέτρησης είχαν ανακοινώσει υποψηφιότητα τέσσερεις από τους επτά (Νίκος Ανδρουλάκης, Χάρης Δούκας, Παύλος Γερουλάνος, Μιχάλης Κατρίνης). Λόγω της ρευστότητας που υπάρχει ως προς την τελική σύνθεση της λίστας των υποψηφίων και της χρονικής απόστασης από τις εκλογές, η έρευνα κατέγραψε την πιθανότητα ψήφου προς τον κάθε υποψήφιο ξεχωριστά και όχι πρόθεση ψήφου».

Η MRB αναφέρει ακόμα «ότι ως προς την αξιολόγηση του αποτελέσματος των Ευρωεκλογών για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, η βάση του κόμματος είναι διχασμένη, με τους μισούς να πιστεύουν ότι το αποτέλεσμα αποτελεί ήττα και τους άλλους μισούς να το θεωρούν ως επιτυχία».

Ο ίδιος διχασμός εμφανίζεται και στο ερώτημα εάν θα έπρεπε να στηθούν εσωκομματικές κάλπες. Οι μισοί ψηφοφόροι του Ιουνίου 2024 απάντησαν καταφατικά, ενώ οι υπόλοιποι δήλωσαν ότι το κόμμα θα έπρεπε να συνεχίσει ως έχει, χωρίς εσωκομματικές εκλογές.

Όσο απομακρύνεται κανείς από την στενή κομματική βάση και από αυτούς που τώρα δηλώνουν πρόθεση συμμετοχής στην εσωκομματική διαδικασία, τόσο αυξάνεται το ποσοστό αυτών που πιστεύουν ότι είναι επιβεβλημένο να διεξαχθούν εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στο κόμμα.

Κεντροαριστερά

Η MRB καταγράφει και διαθέσει για τις διεργασίες που γίνονται σχετικά με τη… μεγάλη κεντροαριστερά.

Η εταιρεία σημειώνει ότι «με αφορμή τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών έχει ανοίξει ένας νέος κύκλος συζητήσεων περί κεντροαριστεράς και ένωσης των δυνάμεων του συγκεκριμένου πολιτικού χώρου, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια πολιτική δύναμη ως απάντηση στον πολυκερματισμό που παρουσιάζει ο συγκεκριμένος πολιτικός χώρος, που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως εναλλακτική κυβερνητική πρόταση στην ΝΔ.

Το 47,5% του συνόλου των ερωτώμενων θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία των δυνάμεων του χώρου και το 36,8% ότι πρέπει να ακολουθήσουν αυτόνομη πορεία.

Στους ψηφοφόρους που αυτοπροσδιορίζονται ως Κεντρώοι το ποσοστό υπέρ των συνεργασιών αυξάνεται στο 53,7%, στους Κεντροαριστερούς και Αριστερούς περίπου στο 61%. Μόνο οι Δεξιοί και Κεντροδεξιοί είναι υπέρ της αυτόνομης πορείας των πολιτικών δυνάμεων που κινούνται στο αντίπαλο ιδεολογικό στρατόπεδο.

Όταν η ερώτηση γίνεται πιο συγκεκριμένη και οι ερωτώμενοι καλούνται να απαντήσουν με ορίζοντα τις επόμενες Βουλευτικές εκλογές για την δημιουργία κοινού κομματικού φορέα, το 44,7% του συνολικού δείγματος τοποθετείται θετικά και το 42,1% αρνητικά, στους Κεντρώους ψηφοφόρους το ποσοστό των θετικών τοποθετήσεων αυξάνεται στο 56% στους κεντροαριστερούς στο 57% και στους Αριστερούς στο 48%.

Η κίνηση δεν αφορά μόνο τα δύο μεγάλα κόμματα του χώρου ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ αλλά και τα μικρότερα σχήματα, όπως η Νέα Αριστερά, Πλεύση Ελευθερίας και Μέρα 25.

Μόνο το ΚΚΕ συγκεντρώνει χαμηλά ποσοστά συμμετοχής, απόρροια της πολιτικής 7 κόμματα 2 πολιτικές».

«Κάνε το όπως η Γαλλία»

«Μέσα στους ψηφοφόρους των κομμάτων της κεντροαριστεράς, αυτοί του ΣΥΡΙΖΑ, της Πλεύσης Ελευθερίας και της Νέας Αριστεράς επιθυμούν περισσότερο την δημιουργία ενιαίου φορέα έως τις επόμενες Βουλευτικές εκλογές. Οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και του ΚΚΕ εμφανίζονται Διχασμένοι» αναφέρει η MRB και διευκρινίζει:

«Το πεδίο της έρευνας κατέγραψε την οποία επίδραση του πρώτου γύρου των Βουλευτικών εκλογών στην Γαλλία αλλά δεν κατέγραψε την επίδραση του αποτελέσματος του δεύτερου γύρου, όπου η αριστερά μπρος στο αδιέξοδο κατόρθωσε να εμφανίσει κοινό ψηφοδέλτιο Νέο Λαϊκό Μέτωπο και να καταλάβει την πρώτη θέση σε αριθμό εδρών στις Βουλευτικές εκλογές».

https://www.topontiki.gr/