Με διπλό non paper μέσα σε μία εβδομάδα το υπουργείο Εργασίας επιχειρεί να πείσει.. ότι... θα ισχύει μόνο με συναίνεση του εργαζόμενου, όμως ο νόμος πουθενά δεν αναφέρει ότι απαιτείται συναίνεση, ενώ η μόνη δυνατότητα που έχει ο εργαζόμενος να αρνηθεί είναι μόνο λόγω σωματικής αδυναμίας, δηλαδή εξαιτίας ασθένειας.
Με ψέματα, ελλιπή στοιχεία και κλειστές ενημερώσεις (non papers) προς διευθυντικά στελέχη φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ, αλλά και με απόκρυψη του πραγματικού περιεχομένου της διάταξης για την 6η ημέρα εργασίας, επιχείρησε να αντιμετωπίσει χθες η κυβέρνηση το σκάνδαλο που έχει προκαλέσει η κακή, ιδεοληπτική και αντεργατική νομοθέτηση για επέκταση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας.
Την ώρα που ακόμη και η επίσημη ενημέρωση του Ινστιτούτου των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων προέταξε, προχθες, στην τακτική της ενημέρωση, ως κεντρική είδηση τη θεσμοθέτηση και 6ης ημέρας εργασίας (προηγήθηκε ο ευρωπαϊκός Τύπος και το τηλεοπτικό CNN, με ερώτηση που απηύθυνε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης στον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη) και μάλιστα αντιπαραβάλλοντάς την με την επικρατούσα τάση μείωσης του χρόνου εργασίας σε χώρες της Ε.Ε., το επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης έκανε ακόμη μια προσπάθεια να πείσει για το αντίθετο.
Με μόνιμη επωδό ότι το μέτρο αφορά αποκλειστικά και μόνο επιχειρήσεις και κυρίως βιομηχανίες συνεχούς λειτουργίας, τα κυβερνητικά στελέχη αποφεύγουν οποιαδήποτε αναφορά στη δεύτερη σαφή διάταξη του νόμου που δίνει την ίδια δυνατότητα και σε όσες μη συνεχούς λειτουργίας –πλην τουριστικών και εστίασης– επιχειρήσεις, αρκεί να κάνουν δήλωση στην ΕΡΓΑΝΗ ότι έχουν έκτακτο φόρτο εργασίας (άρθρο 26/Ν.5053).
Αυτή η δυνατότητα επέκτασης του 6ήμερου και σε μη συνεχούς καύσης βιομηχανίες επιβεβαιώθηκε και από τα στοιχεία που έσπευσε να δώσει στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας, χθες νωρίς το πρωί, νομίζοντας πως έτσι θα αποδείξει ότι το μέτρο αφορά ελάχιστες επιχειρήσεις και ως εκ τούτου δεν έχουν νόημα οι αντιδράσεις.
Μόνο που η δημοσίευση αποσπασματικών στοιχείων επέφερε το αντίθετο αποτέλεσμα, καθώς απέδειξε ότι η διάταξη Γεωργιάδη την οποία εφαρμόζει τώρα η Κεραμέως άνοιξε την όρεξη σε ένα ευρύ φάσμα επιχειρήσεων που τώρα επιχειρούν να νομιμοποιήσουν την 6η ημέρα εργασίας. Διότι οι αιτήσεις εργοδοτών στην ΕΡΓΑΝΗ που επιχειρούν να καλύψουν την έλλειψη προσωπικού με υπερεντατικοποίηση του ήδη υφιστάμενου προσωπικού είναι πλέον τόσες πολλές που, σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπάλληλοι του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ δεν προλαβαίνουν να σβήνουν από το σύστημα αιτήσεις.
- από ρεπορτάζ της Χριστίνας Κοψίνη στην Εφημερίδα των Συντακτών (ολόκληρο ΕΔΩ)