27 Αυγ 2024

Μιχάλης Δαρδανελιώτης: Έρευνα για απάτη €800.000 στην Αλυσίδα Ελπίδας

 

Πηγή: Protothema.gr
Ενα νέο σκάνδαλο αναδεικνύει τη σκοτεινή πλευρά αμφιλεγόμενων οργανώσεων που δραστηριοποιούνται χωρίς κανέναν απολύτως έλεγχο στον χώρο της φιλανθρωπίας.

Εμπλεκόμενος αυτή τη φορά είναι ο Μιχάλης Δαρδανελιώτης, νόμιμος εκπρόσωπος της Αστικής Μη..

Κερδοσκοπικής Εταιρείας με την επωνυμία Chain of Hope – Αλυσίδα Ελπίδας Ατόμων με Νεοπλασματικές Ασθένειες, ο οποίος βρίσκεται πλέον στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης. Διάταξη της Αρχής για το Ξέπλυμα, η οποία εκδόθηκε στις 31 Ιουλίου, αναφέρει ότι τα χρήματα που φέρεται να καταχράστηκε ο ιδρυτής και διαχειριστής της παραπάνω μη κερδοσκοπικής εταιρείας εκτιμάται ότι υπερβαίνουν τα 800.000 ευρώ, προκαλώντας σοβαρές ανησυχίες για το πού κατέληξαν οι δωρεές που προορίζονταν για σοβαρούς κοινωνικούς σκοπούς.

Η πολύμηνη έρευνα που διεξήχθη από την Α’ Μονάδα της Αρχής αποκαλύπτει ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις χρησιμοποίησης των χρημάτων της εταιρείας από τον Μιχάλη Δαρδανελιώτη για ιδιοτελείς σκοπούς, παραβιάζοντας κατάφωρα τους κανόνες επιμελούς διαχείρισης.

«Δεν ξέρω τι λέτε»

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ μετά από επικοινωνία που είχε το μαζί του, ο ίδιος δήλωσε άγνοια για το πόρισμα της Αρχής, όπως και για την εντολή δέσμευσης των περιουσιακών του στοιχείων και εκείνων της εταιρείας του.

«Δεν γνωρίζω αυτό που μου γράφετε. Εγώ δεν έχω λάβει κάτι», απάντησε με SMS. Στην ερώτηση αν χρησιμοποίησε χρήματα της μη κερδοσκοπικής εταιρείας του για να καλύψει αγορές ή προσωπικά του έξοδα, ο Μιχάλης Δαρδανελιώτης απάντησε με ένα δεύτερο SMS γράφοντας τα εξής: «Πραγματικά δεν ξέρω τι να πω γιατί είναι μια πληροφορία που μου την έχετε δώσει εσείς. Mίλησα με τον λογιστή μου, δεν έχουμε λάβει κάτι. Ακόμη, θέλω να πω ότι αν είχα καταχραστεί χρήματα θα ήμουν σε καλύτερη κατάσταση και όχι να δουλεύω από το πρωί μέχρι το βράδυ για να καταφέρω να πληρώσω τις υποχρεώσεις μου και να καταφέρω, μετά από πολύ κόπο, να ρυθμίσω το δάνειο του σπιτιού μου και να μην το χάσω από την τράπεζα. Ακόμη, θέλω να σου πω ότι μπορεί το όνομά μου να μπλέχτηκε στην υπόθεση Σασούν, αλλά μέχρι στιγμής δύο δικαστικές αποφάσεις είναι υπέρ μου και δεν αναγράφεται πουθενά κάτι από αυτά που μου αναφέρετε (εννοεί το πόρισμα της Αρχής). Δεν γνωρίζω κάτι παραπάνω για να σας απαντήσω, ευχαριστώ».

Εμπλοκή με Σασούν

Η υπόθεση Σασούν στην οποία αναφέρεται ο Δαρδανελιώτης απασχόλησε την επικαιρότητα πριν από μερικούς μήνες. Αφορά έναν 50χρονο Αμερικανοεβραίο, ονόματι Ντέιβιντ Σασούν, ο οποίος παρουσιάστηκε στην Αθήνα ως υπερβολικά πλούσιος, καταφέρνοντας μάλιστα να δεξιώνεται πρέσβεις και επιχειρηματίες. Ελεγε ότι διαχειρίζεται καταπίστευμα δισεκατομμυρίων το οποίο προορίζεται για επενδύσεις στην Ελλάδα, ενώ αποκαλύφθηκε πως είχε φυλακιστεί στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο για ποινικά αδικήματα.

Στις 27 Σεπτεμβρίου 2023, μάλιστα, ο Σασούν διοργάνωσε στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος το πρώτο του συνέδριο στην Ελλάδα, το «American Mediterranean Investment Forum», με επίτιμο προσκεκλημένο τον πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικλ Πομπέο και στόχο την ανάδειξη της χώρας μας και της ευρύτερης περιοχής ως ελκυστικό πεδίο επενδύσεων.

Τον πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο οποίος φέρεται να αμείφθηκε με 225.000 ευρώ για τη συμμετοχή του στο συνέδριο, τον είχε δεξιωθεί ο Σασούν το προηγούμενο βράδυ στο διαμέρισμα των 400 τ.μ. που είχε ενοικιάσει στη Ρηγίλλης.

Ο Δαρδανελιώτης, με τρίτο SMS του προς τον υπογράφοντα, ανέφερε ότι κατείχε διευθυντική θέση σε εταιρεία του Ντέιβιντ Σασούν στην Ελλάδα και έτσι εξηγείται η εμπλοκή του στην υπόθεση του Αμερικανοεβραίου. Πρόκειται για την εταιρεία Joseph Sasson Group Hellas που συστήθηκε στη Ρόδο τον Οκτώβριο του 2022 με αρχικό κεφάλαιο 42.500 ευρώ, όπου, μεταξύ άλλων, διαχειριστής ήταν και ο Δαρδανελιώτης, όπως άλλωστε αναφέρεται και στη σχετική ανακοίνωση του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου.

Η εταιρεία αυτή απασχολεί την Ελληνική Δικαιοσύνη μετά τη μήνυση που κατέθεσε ένας Καμερουνέζος επιχειρηματίας ο οποίος συνεργάστηκε με τον Ντέιβιντ Σασούν και τώρα τον κατηγορεί για απάτη εις βάρος του.

Στη μήνυσή του έχει συμπεριλάβει και τα ονόματα των διαχειριστών της εταιρείας του Σασούν στη Ρόδο, μεταξύ των οποίων και του Μιχάλη Δαρδανελιώτη.

Ωστόσο, από τη διάταξη δέσμευσης της περιουσίας και των τραπεζικών λογαριασμών του Δαρδανελιώτη δεν προκύπτει συσχετισμός με την υπόθεση Σασούν.

Η διαδρομή της απάτης

Ο Μιχάλης Δαρδανελιώτης κατείχε θέση εμπιστοσύνης ως επικεφαλής της Chain of Hope, μιας εταιρείας που είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου. Από την ίδρυσή της, η εταιρεία έλαβε σημαντικές δωρεές από ιδιώτες και κληρονομιές από άτομα που ήθελαν να στηρίξουν την ευγενή αποστολή της.

Οπως και στην υπόθεση του Πολυχρονόπουλου, έτσι και στην υπόθεση του Δαρδανελιώτη, υπήρξαν εκτενή αφιερώματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, σε τηλεοπτικές εκπομπές, ακόμα και σε κοσμικές στήλες.

Η φήμη της Chain of Hope εξαπλώθηκε γρήγορα, και σύντομα οι εισροές χρημάτων αυξήθηκαν, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα σημαντικό χρηματικό απόθεμα.

Δυστυχώς, σύμφωνα με το πόρισμα της Αρχής για το ξέπλυμα, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι αυτό το απόθεμα έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης από τον ίδιο τον διαχειριστή της.

Σύμφωνα με τη διάταξη της Αρχής για το ξέπλυμα, η οποία στηρίζεται στα ευρήματα ενδελεχούς έρευνας, ο Δαρδανελιώτης κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε για ίδιον όφελος τα χρήματα που είχαν συγκεντρωθεί για φιλανθρωπικούς σκοπούς, ακόμη και από κληρονομιές, μέρος των οποίων ενδέχεται να πήγε ακόμη και σε ακριβά ταξίδια στο εξωτερικό για λόγους αναψυχής όπως στο Μονακό, στο Σεν Τροπέ, στη Βενετία, στην Ανδόρα, στη Βαρκελώνη, στο Μιλάνο κ.ά. Μάλιστα, στιγμιότυπα από τα ταξίδια του έχει αναρτήσει στο ανοιχτό προφίλ του στο Instagram.

«Θα έχανα το σπίτι μου»

Στην ερώτηση, αν όλα αυτά τα ταξίδια που ο ίδιος προβάλλει μέσα από τους λογαριασμούς του στα social media ενδέχεται να έγιναν με χρήματα που προέρχονται από τις φιλανθρωπίες, ο Μιχάλης Δαρδανελιώτης, απαντά: «Θα σου πω ότι, όπως βλέπεις, τα ταξίδια στο Instagram τα κάνω μαζί με τον φίλο μου. Τα ταξίδια στο εξωτερικό είναι πολύ φθηνότερα από την Ελλάδα. Επίσης αυτά που βλέπεις είναι τον τελευταίο χρόνο. Το δάνειο του σπιτιού μου έχει κοκκινίσει και πριν δύο χρόνια κατάφερα να εξισορροπήσω και να τα βάλω σε ρύθμιση. Θέλω να σου πω ότι όταν ένας άνθρωπος είναι παντρεμένος με οικογένεια και δουλεύουν και οι δύο σε πολύ καλές δουλειές έρχονται στο σπίτι περίπου 4.000 ευρώ. Αυτά πριν οκτώ χρόνια περίπου. Και να έχουν προγραμματίσει μια ζωή έτσι. Οταν χάνεις τον άνθρωπο σου και μένεις στα μισά και μετά χάνεις τη δουλειά σου, είναι τα δύσκολα. Γι’ αυτό σου είπα θα έχανα το σπίτι μου. Μετά από πολύ αγώνα ηρέμησα, έχω τη δουλειά μου και το μαγαζί μου, το οποίο είναι δυόμισι χρόνια, πλέον είμαι ήρεμος. Και τώρα δουλεύουν και τα δύο μεγάλα παιδιά μου, οπότε έχω λιγότερα έξοδα».

Η δέσμευση περιουσίας

Πάντως η διάταξη της Αρχής για το Ξέπλυμα αναφέρει ότι ο Μιχάλης Δαρδανελιώτης καταχράστηκε χρήματα που είχαν συγκεντρωθεί στον τραπεζικό λογαριασμό της μη κερδοσκοπικής εταιρείας που ο ίδιος έχει συστήσει.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται:

«Ο Μιχαήλ Δαρδανελιώτης χρησιμοποίησε για ίδιον όφελος χρήματα προοριζόμενα για κοινωνικούς σκοπούς, τα οποία ανήκαν στην ως άνω εταιρεία, τα οποία προήλθαν κυρίως από κληρονομιές και προκάλεσε με τις κατ’ εξακολούθηση διαχειριστικές του πράξεις (…) βέβαιη ζημία στην περιουσία της εταιρείας που υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ (…).

Το εγκληματικό προϊόν που αποκομίσθηκε από την ως άνω φερόμενη εγκληματική δραστηριότητα εκτιμάται ότι ανέρχεται σε ποσό υψηλότερο των 800.000 ευρώ».

Η χρήση των χρημάτων για ιδιοτελείς σκοπούς αποτελεί μια σοβαρή παραβίαση των κανόνων λειτουργίας μιας Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας, η οποία έχει νομική υποχρέωση να διαχειρίζεται τα κεφάλαιά της με επιμέλεια, σύμφωνα με τον σκοπό για τον οποίο έχουν συγκεντρωθεί.

Στην προκειμένη περίπτωση, η παράβαση αυτή όχι μόνο έχει προκαλέσει οικονομική ζημία στην εταιρεία, αλλά υπάρχει κίνδυνος να καταρρακώσει την εμπιστοσύνη του κοινού στις φιλανθρωπικές οργανώσεις ακόμα μία φορά, μετά την αποκάλυψη για τις δωρεές στον Αλλο Ανθρωπο που κατέληγαν στα «φρουτάκια».

Γι’ αυτό η Αρχή για το Ξέπλυμα, αφού συγκέντρωσε στοιχεία, προχώρησε στην έκδοση διάταξης δέσμευσης της περιουσίας του Μιχάλη Δαρδανελιώτη.

Σύμφωνα με τη διάταξη, δεσμεύονται όλα τα περιουσιακά στοιχεία, οι τραπεζικοί λογαριασμοί και τα χρηματοπιστωτικά προϊόντα που ανήκουν στον ίδιο, εξαιρουμένων μόνο εκείνων των λογαριασμών στους οποίους κατατίθενται μισθοί, συντάξεις ή ανάλογες πρόσοδοι.

Ποια είναι η ιστορία του

Ο Μιχάλης Δαρδανελιώτης δεν ήταν απλώς ένας πολίτης που εμπλέκεται σε φιλανθρωπικές δράσεις. Εμφανιζόταν ως ένας άνθρωπος με αγνά κίνητρα και βαθιά αφοσίωση στην κοινωνική προσφορά.

Στα 25 χρόνια του γνωρίζει στη Μυτιλήνη τη γυναίκα της ζωής του, τη Χαρά. Εκείνη είχε ήδη δύο μικρά παιδιά, τα οποία ο Μιχάλης προθυμοποιήθηκε να υιοθετήσει.

Σε συνέντευξή του το 2022, στην εκπομπή της Ελένης Μενεγάκη στο MEGA, ο Μιχάλης Δαρδανελιώτης θα πει ότι την αίτηση υιοθεσίας των παιδιών της συζύγου του την είχε κάνει το 2004, χωρίς να του το ζητήσει εκείνη.

«Εχεις μπροστά σου έναν άνθρωπο που τον αγαπάς, οπότε από υπερβολική αγάπη ή από αίσθηση ασφάλειας που αισθάνεσαι, το κάνεις.

Το 2005 αποκτήσαμε το πρώτο μας παιδάκι και το 2008 το δεύτερο παιδί μας. Είχαμε μια ζωή ρολόι», είχε δηλώσει τότε. Το ζευγάρι με την πολυμελή οικογένεια ζούσε ευτυχισμένο στην Αθήνα, ώσπου το 2015 έρχονται τα πάνω κάτω.

Η 41χρονη τότε σύζυγός του διαγιγνώσκεται με επιθετικό καρκίνο στο ήπαρ και ακολουθούν οι μεταστάσεις. Στα τρία δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν, ο σύζυγός της στέκεται στο πλευρό της και τη στηρίζει. «Το 2015 όταν μας έγινε η ανακοίνωση, είχε ήδη καρκίνο σε πνεύμονα, σπλήνα και συκώτι, και ήταν ένα θέμα που έπρεπε να διαχειριστούμε. Είπα στη γυναίκα μου πως δεν θα φύγει και τα κατάφερε και έμεινε τρία χρόνια παραπάνω».

Την ίδια περίοδο, ο Μιχάλης Δαρδανελιώτης ιδρύει την Αλυσίδα Ελπίδας που στηρίζει ανθρώπους με νεοπλασματικές ασθένειες, αλλά και τους φροντιστές τους.

Στην ίδια συνέντευξη είχε πει ότι οι φροντιστές συχνά ντρέπονται να ομολογήσουν πως ταλαιπωρούνται και δεν έχουν να μιλήσουν σε κανέναν.

Τον Απρίλιο του 2018, η σύζυγός του πεθαίνει και ο Μιχάλης Δαρδανελιώτης μένει με τα τέσσερα παιδιά τους, τα δύο που είχε υιοθετήσει και τα άλλα δύο βιολογικά παιδιά τους.

Στη συνέντευξή του στην εκπομπή «Ελένη» θα προσθέσει ότι, μετά την απώλεια της συζύγου του, όλα τού φαίνονταν βουνό: «Με ρωτάει ο γιος μου, μπαμπά θέλω να μου πάρεις παπούτσια και του απαντάω, πώς αγοράζουν παπούτσια;».

Η ίδρυση της Chain of Hope ήταν η κορωνίδα των προσπαθειών του και γρήγορα αναδείχθηκε σε έναν από τους πιο αξιόλογους, φαινομενικά, φιλανθρωπικούς οργανισμούς.

Οι δράσεις της περιελάμβαναν την υποστήριξη ατόμων με νεοπλασματικές ασθένειες, την παροχή ιατρικής φροντίδας και την οικονομική ενίσχυση οικογενειών που αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα λόγω των ασθενειών.

Τώρα, η αποκάλυψη αυτής της υπόθεσης εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τη διαφάνεια και τη λογοδοσία στις φιλανθρωπικές οργανώσεις, τονίζοντας για πολλοστή φορά την ανάγκη για αυστηρότερους ελέγχους και μηχανισμούς προστασίας.

Η εμπιστοσύνη που δείχνουν οι πολίτες σε μη κερδοσκοπικές οργανώσεις δεν πρέπει να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης και η περίπτωση του Μιχάλη Δαρδανελιώτη, όπως και του Κωνσταντίνου Πολυχρονόπουλου, αναδεικνύουν τους κινδύνους που ελλοχεύουν όταν αυτή η εμπιστοσύνη προδίδεται.