2 Αυγ 2024

Τζιτζικώστας: Άλλος ένας για να κρατά την τσάντα της αυταρχικής Ούρσουλας στις Βρυξέλλες

 

Γιωργος Λακοπουλος
Οι ιστορίες από τα παλιά έχουν αλατοπίπερο - κάποιες φορές μάλιστα γίνονται «λύσσα» - αλλιώς δεν τρώγονται.

Μια από αυτές θα ακούσετε στο περιβάλλον Μειμαράκη: Το 2015 ο νεοσσός - και γόνος - της...

πολιτικής, Απόστολος Τζιτζικώστας, ως υποψήφιος για την ηγεσία της ΝΔ, διέσπασε το καραμανλικό μέτωπο προς όφελος του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μια άλλη, διακινείται από μητσοτακικούς: Η υπόσχεση του Πρωθυπουργού στον Σαμαρά να τον προτείνει το 2019 για Επίτροπο, τηρήθηκε. Αλλά το κοινοτικό κέντρο και οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, δεν ήθελαν στο Κολέγιο των Επιτρόπων κάποιον που την επόμενη της Συμφωνίας των Πρεσπών θα τους έλεγε ότι «η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική».

Έτσι από σπόντα ευνοήθηκε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, πορτ παρόλ - ως υπάλληλος - της Κομισιόν, χωρίς περγαμηνές. Αλλά ο μόνος Νεοδημοκράτης που αν τολμούσε να πει ότι «ο Τσίπρας στις Πρέσπες πούλησε το όνομα και τη εθνικότητα» ο Γιούνκερ θα του έκοβε τη γλώσσα.

Ο Μητσοτάκης - έμεινε μπουκάλα από ευρωπαϊκό αξίωμα - έδωσε από καιρό απολυτήριο στον Σχοινά, που ήταν απλώς αξιωματούχος χωρίς αξίωμα με περιεχόμενο - και στέλνει στη θέση του κάποιον με εξίσου ακατάλληλο προφίλ: Ποιο χαρτοφυλάκιο μπορεί να πάρει ένας Περιφερειάρχης που έκανε κι ένα φεγγάρι βουλευτής;

Γιατί όμως ο Τζιτζικώστας; Οι παροικουντες στα καφέ πέριξ του Μπερλεμόντ απορούν: Τι έπαθαν στην Αθήνα και κατεβάζουν διαρκώς τον πήχη στην επιλογή Επιτρόπου;

Γιατί ο Μητσοτάκης πούλησε τον Γεραπετρίτη που είχε την πρώτη υπόσχεση, δεν έκανε τα χατίρια της αστικής Αθήνας που ήθελε την Κεραμέως και απέφυγε - ένας Θεός ξέρει πώς -τον Παπασταύρου, με τις πλάτες στην οικογένεια.

Μάλλον πελαγωμένος καθώς είναι μετά τις Ευρωεκλογές, καλοπιάνει τους Βορειοελλαδίτες - που τον τηγάνισαν. Με ένα πρόσωπο, όχι και τόσο συμβατό με ό,τι πουλάει ο ίδιος στην Ευρώπη.

Ο εκλεκτός του είναι απ’ έξω καραμανλικός και από μέσα ακροδεξιός, φιλορώσος, οικείος παρεκκλησιαστικών κύκλων και στις Πρέσπες χειρότερος από τον Σαμαρά. Έλεγε ότι συμφωνία - ξεσυμφωνία, στην Περιφέρειά του δεν αλλάζει τις πινακίδες που δείχνουν «Σκόπια».

Με υπερφίαλες και τοπικιστικές αυτοαναφορές που παραπέμπουν στον… Σαλβίνι και άνευ έργου, ο Τζιτζικώστας θα βρεθεί για πέντε χρόνια στο 13ο όροφο του εμβληματικού κτιρίου στο κέντρο των Βρυξελλών. Ασήμαντος πολιτικά, μπροστά στην αυταρχική φον ντερ Λάιεν - όπως και ο προκάτοχός του.

Ο ίδιος και ο Πρωθυπουργός στη συνάντηση τους έδειξαν ότι αγνοούν το βασικό κοινοτικό κανόνα: ο Επίτροπος εκπροσωπεί την Κομισιόν και όχι τη χώρα του.

Ψιλά γράμματα για μια κυβέρνηση που θέλει τον Έλληνα Επίτροπο να κουβαλάει την τσάντα της Γερμανίδας που κάνει «πολιτική και μπίζνες»: με τον Μπουρλά, τον Ζελένσκι και τώρα με την ίδρυση βιομηχανίας όπλων, με τα λεφτά που προορίζονται για τους πολίτες της Ευρώπης.

Κατά τα ψέματα: Στην Ελλάδα η ιδιότητα του κοινοτικού Επιτρόπου εκπίπτει διαρκώς. Όπως κάποτε ο βασιλιάς μπορούσε να διορίζει Πρωθυπουργό τον κηπουρό του, οι πρωθυπουργοί της διορίζουν μετριότητες: από τον Γρηγόρη Βάρφη, τη Βάσω Παπανδρέου και τον Σταύρο Δήμα, ο ρόλος κατέπεσε στη Διαμαντοπούλου, τον Σχοινά και τώρα τον Τζιτζικώστα.

Ένας ακόμη «περαστικός κι αμίλητος», που έλεγε η Μπέλλου, στο τραγούδι του Δημήτρη Λάγιου…