Όλο και περισσότεροι τουρίστες «ακυρώνουν» την επιλογή της ταβέρνας, προτιμώντας το μαγείρεμα ή το φαγητό στο χέρι, ώστε να εξοικονομήσουν χρήματα. Πρόκειται για μία αλλαγή που απορρέει από την ραγδαία αύξηση του κόστους ζωής, τόσο για τους Έλληνες όσο και για εκείνους που επισκέπτονται τη χώρα από το εξωτερικό.
Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών), έχει παρατηρηθεί μείωση των δαπανών σε εστιατόρια, με τους τουρίστες να επιλέγουν το μαγείρεμα στα καταλύματά τους ή την αγορά έτοιμου φαγητού από σούπερ μάρκετ και άλλες πηγές πώλησης.
Παράλληλα, έχει αυξηθεί η ζήτηση για καταλύματα που προσφέρουν τη δυνατότητα για μαγείρεμα, όπως είναι τα εξοχικά και τα τροχόσπιτα, αντί για τα ξενοδοχεία που προσφέρουν πλήρη διατροφή ή και ημιδιατροφή. Μάλιστα, έχει αυξηθεί και το ενδιαφέρον για τους εναλλακτικούς τρόπους τουρισμού, όπως η διαμονή σε ιστιοπλοϊκά όπου υπάρχει η δυνατότητα για μαγείρεμα.
Στην πρόσφατη έρευνα του ΙΕΛΚΑ παρατηρήθηκε ότι πάνω από τους μισούς Έλληνες (55%) δεν θα κάνουν διακοπές λόγω οικονομικής στενότητητας.
Παράλληλα, το 32% δήλωσε ότι θα πάει μεν διακοπές αλλά με πολύ περιορισμένη οικονομική δυνατότητα, ενώ το 60% είπε ότι οι δαπάνες τους θα είναι μειωμένες σε σχέση με το 2023.
Οι συμμετέχοντες στην έρευνα του ΙΕΛΚΑ απάντησαν επίσης ότι θα μειώσουν τις δαπάνες τους στις διακοπές λόγω των τιμών στα ακτοπλοϊκά (50%) και στη διαμονή (48%)