«Βρέξει – χιονίσει» τα κέρδη θα …τρέχουν για τους προμηθευτές ενέργειας με επιδότηση των τιμολογίων ρεύματος ή χωρίς την επιδότηση.Πάντως τα ..ουρανοκατέβατα κέρδη διπλασιάζονται όσο το.... κόστος ενέργειας πέφτει στην χονδρική αγορά δηλαδή στο Χρηματιστήριο Ενέργειας ενώ όταν αυξάνεται το κόστος περιορίζονται.
Τα «φθηνά» τιμολόγια του Μαΐου
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των τιμολογίων ρεύματος του Μαΐου του πιο φθηνού μήνα με βάση το κόστος του ρεύματος και τις τελικές λιανικές τιμές.
Πιο συγκεκριμένα τα ειδικά τιμολόγια των προμηθευτών ενέργειας του Μαΐου έδωσαν περιθώρια κέρδους από 34,89 ευρώ έως 49,50 ευρώ ανά MWh καθώς το κόστος ενέργειας του Απριλίου ήταν στα 60,11 ευρώ ανά MWh το οποίο να σημειωθεί ήταν το πιο χαμηλό στο επτάμηνο του 2024.
Οι προμηθευτές διαμόρφωσαν τιμολόγια στη λιανική του Μαΐου που κυμάνθηκαν από τα 95 ευρώ έως τα 109 ,61 ευρώ ανά MWh. Τα τιμολόγια σε τιμές ανά KWh κυμάνθηκαν από 0,095 έως 0,10961 ευρώ
Τα «ακριβά» τιμολόγια του Αυγούστου
Την ίδια στιγμή τα τιμολόγια του Αυγούστου είναι τα πιο ακριβά της περιόδου διότι το κόστος ενέργειας του Ιουλίου ανήλθε στα 135,18 ευρώ ανά MWh από 60,11 ευρώ που ήταν του Απριλίου.
Τι έκαναν οι προμηθευτές στα τιμολόγια Αυγούστου.
Υπό τον φόβο της κρατικής παρέμβασης στα … ουρανοκατέβατα κέρδη προτίμησαν να περιορίσουν τα κέρδη τους στα τιμολόγια του Αυγούστου σε σχέση με του Μαΐου.
Το κόστος ενέργειας εκτοξεύτηκε στα 135,18 ευρώ ανά MWhτον Ιούλιο , το οποίο ήταν υπερδιπλάσιο σε σχέση με του Απριλίου.
Οι προμηθευτές ανακοίνωσαν τιμολόγια λιανικής από τα 158,05 ευρώ ανά MWh έως τα 199,50 ευρώ.
Η τιμή των 279 ευρώ ανά MWh ως υψηλότερη τιμή του μήνα αφορά έναν προμηθευτή. Η μέση τιμή των 10 προμηθευτών της αγοράς διαμορφώθηκε στα 180 ευρώ ανά MWh
Ωστόσο οι επιμέρους τιμές λιανικής σε σχέση με το κόστος των 135,18 ευρώ εμφανίζουν μικρότερα περιθώρια κέρδους ανά MWh που κυμάνθηκαν από τα 22,87 ευρώ έως τα 64,32 ευρώ. Το περιθώριο κέρδους των 144,07 ευρώ ανά MWh αφορά την εταιρεία ΖΕΝΙΘ η οποία κινήθηκε εκτός του πλαισίου του ανταγωνισμού.
Η μέση τιμή κέρδους των προμηθευτών διαμορφώθηκε στα35 5 ευρώ ανά MWh για τα τιμολόγια του Αυγούστου όταν η μέση τιμή κέρδους ήταν στα 43,2 ευρώ ανά MWh για τα τιμολόγια του Μαΐου.
Οι προμηθευτές έβαλαν νερό στο κρασί τους.
Προτίμησαν να μη προκαλέσουν την κυβέρνηση η οποία σε κάθε αύξηση των τιμών της ενέργειας αξιοποιεί το εργαλείο της επιδότησης τω τιμολογίων από την τσέπη των καταναλωτών αφού ο φόρος των 10 ευρώ ανά MWh στην παραγωγή ενέργειας από φυσικό αέριο για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης της επιδότησης θα πληρωθεί από το σύνολο των νοικοκυριών ενώ αποφεύγει η κυβέρνηση να εστιάσει τις συνθήκες που δημιουργούν τα …ουρανοκατέβατα κέρδη στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.
Παράδειγμα προμηθευτής αγόρασε ρεύμα με κόστος τα 60,11 ευρώ και έδωσε λιανική τιμή 106,01 ευρώ τον Μάιο. Η απόκλιση μεταξύ κόστους και πώλησης διαμορφώθηκε στα 46,50 ευρώ ανά MWh. Ο ίδιος προμηθευτής με τιμή πώλησης τα 159,9 ευρώ ανά MWh το περιθώριο κέρδους μειώνεται στα 24,72 ευρώ ανά MWh.
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr