Ζοφερή ήταν η πρόβλεψη του δισεκατομμυριούχου και επιχειρηματία Elon Musk μετά τα τρέχοντα σχέδια δαπανών της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών."Με τους τρέχοντες ρυθμούς των κρατικών δαπανών, η Αμερική βρίσκεται στον γρήγορο δρόμο προς τη χρεοκοπία.
Οι κρατικές υπερβολικές δαπάνες είναι αυτές που προκαλούν τον πληθωρισμό", έγραψε σε ανάρτησή του στο Χ.
Ο Musk απάντησε σε έναν χρήστη που δημοσίευσε πίνακες που έδειχναν ότι 16 τρισεκατομμύρια δολάρια θα προστεθούν στο εθνικό έλλειμμα της χώρας μέχρι το 2035.
Χωρίς «φρένα» οι ΗΠΑ οδεύουν σε ένα κραχ τύπου 1929 – Τα 7 σημάδια
Η σημερινή αμερικανική οικονομία μοιάζει με αυτή του τέλους της δεκαετίας του 1920…
Υπάρχει μεγάλη ανισότητα μισθών και πλούτου, όπως ακριβώς υπήρχε στα τέλη της δεκαετίας του 1920.
Η πρόσφατη αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας ήταν χαμηλή, όπως και τη δεκαετία του 1920.
Μια σημαντική διαφορά σήμερα είναι ότι το επίπεδο χρέους της κυβέρνησης των ΗΠΑ βρίσκεται ήδη σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο.
Η προσθήκη περισσότερου χρέους τώρα είναι γεμάτη κινδύνους, αν αναλογιστεί κανείς ότι το μη ασφαλές επίπεδο πάνω από το 90% του ΑΕΠ βασίζεται σε ανάλυση των Reinhart και Rogoff.
Για να μπορέσει κανείς να αντιληφθεί την κατεύθυνση της οικονομίας, θα πρέπει να εξετάσει μερικές ιστορικές πτυχές.
Ενώ τα επίπεδα χρέους και τα επιτόκια είναι σημαντικά για την οικονομία, η αυξανόμενη προσφορά κατάλληλων φθηνών ενεργειακών προϊόντων είναι εξίσου σημαντική.
Ενώ τα προβλήματα στα τέλη της δεκαετίας του 1920 οδήγησαν τελικά στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, μπορεί να είναι δυνατό για τα μέρη που τροφοδοτούνται καλύτερα με ενεργειακούς πόρους να αποφύγουν να μπουν σε έναν άλλο μεγάλο πόλεμο, τουλάχιστον για λίγο.
Οι ΗΠΑ είναι επίσης ο κάτοχος του παγκόσμιου «αποθεματικού νομίσματος», επιτρέποντας στη ζήτηση για το δολάριο ΗΠΑ (πραγματικά χρέος των ΗΠΑ) να παραμείνει υψηλή λόγω της ζήτησης για χρήση στο διεθνές εμπόριο.
Μέχρι το 1981, οι αλλαγές στα επιτόκια είτε επιβάλλονταν από τις δυνάμεις της αγοράς («Δεν μπορείς να δανειστείς τόσα πολλά χωρίς να πληρώσεις υψηλότερο επιτόκιο») είτε ως μέρος μιας προσπάθειας της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να επιβραδύνει μια οικονομία που αναπτυσσόταν πολύ γρήγορα για τη διαθέσιμη προσφορά εργασίας.
Μετά το 1981, αναμφίβολα σημειώθηκε η ίδια δυναμική της αγοράς, αλλά η συνολική προσπάθεια παρέμβασης από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ φαίνεται να ήταν προς την κατεύθυνση της επιτάχυνσης μιας οικονομίας που δεν αναπτυσσόταν τόσο γρήγορα.
Αυτό υποδηλώνει ότι οι δυνάμεις της αγοράς παίζουν σημαντικό ρόλο στα 10ετή επιτόκια.
Μόλις οι άνθρωποι άρχισαν να δανείζονται χρήματα για να ανακαινίσουν την οικία τους ή να μετακομίσουν, τα επιτόκια 10 ετών, και πιθανότατα τα σχετικά επιτόκια στεγαστικών δανείων, άρχισαν να πέφτουν ξανά.
Εάν αυτή η παρατήρηση είναι σωστή, η Federal Reserve έχει κάποιο έλεγχο στα επιτόκια, αλλά δεν μπορεί να προσαρμόσει τα 10ετή επιτόκια στα υποκείμενα στεγαστικά δάνεια και άλλα μακροπρόθεσμα χρέη όσο θα ήθελε.
Η προφανής αδυναμία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας να προσαρμόσει τα μακροπρόθεσμα επιτόκια σε όσο χαμηλό επίπεδο θα ήθελε είναι ανησυχητική επειδή το επίπεδο του δημόσιου χρέους των ΗΠΑ είναι πολύ υψηλό τώρα.
Το να αναγκαστεί να πληρώσει 4% (ή περισσότερο) για το μακροπρόθεσμο χρέος που μεταβάλλεται θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα τεράστιο ζήτημα ταμειακών ροών για την κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Θα μπορούσε να απαιτηθεί περισσότερο χρέος απλώς για να πληρωθούν οι τόκοι για το υπάρχον χρέος!
Τι συνέβη το 1930
Στη δεκαετία του 1930, οι ΗΠΑ και μεγάλο μέρος του υπόλοιπου κόσμου βρίσκονταν στη Μεγάλη Ύφεση.
Τα επιτόκια ήταν κοντά στο 0%.
Διάφορες εκδόσεις του New Deal υπό τον Πρόεδρο Ρούσβελτ ξεκίνησαν το 1933 έως το 1945.
Η κοινωνική ασφάλιση προστέθηκε το 1935.
Το σχήμα 4 δείχνει ότι αυτά τα προγράμματα αύξησαν προσωρινά το ΑΕΠ, αλλά δεν έλυσαν πλήρως το πρόβλημα που είχε προκληθεί από την αθέτηση χρέους και την αποτυχία στις τράπεζες.
Η είσοδος στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν μια τεράστια επιτυχία για την αύξηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ.
Πολλές ακόμη γυναίκες προστέθηκαν στο εργατικό δυναμικό, κατασκευάζοντας πυρομαχικά και αναλάμβαναν δουλειές που είχαν οι άνδρες πριν στρατευτούν.
Μετά το τέλος του πολέμου, ο συνολικός αριθμός των διαθέσιμων θέσεων εργασίας μειώθηκε πολύ.
Κάπως έτσι, η ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα έπρεπε να επιταχυνθεί, χρησιμοποιώντας κάποιου είδους χρέος, για να προσφέρει θέσεις εργασίας στους στρατιώτες που επέστρεφαν και σε άλλους που έμειναν χωρίς δουλειά.
Μια άφθονη προσφορά ορυκτών καυσίμων ήταν διαθέσιμη, εάν η ζήτηση με βάση το χρέος μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή για να ενισχύσει την οικονομία.
Εφαρμόστηκαν προγράμματα για να λειτουργήσουν ξανά τα εργοστάσια που παράγουν αγαθά για την πολιτική οικονομία.
Πρόσθετες θέσεις εργασίας και ζήτηση ενέργειας δημιουργήθηκαν με την αναβάθμιση του ηλεκτρικού δικτύου, την αύξηση της υποδομής των αγωγών και (το 1956) την έναρξη εργασιών σε ένα διακρατικό σύστημα αυτοκινητοδρόμων.
Κατά την περίοδο μεταξύ 1950 και 2023, ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας των ΗΠΑ σταδιακά υποχώρησε, παρά το σύνολο των κινήτρων που βασίζονταν στο χρέος που προστέθηκαν μετά το 1981.
Η 20ετία πριν την κρίση του 2007
Την περίοδο 1981-2007, ο μέσος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ των ΗΠΑ (3,2%) εκτινάχθηκε πάνω από την αύξηση της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας (2,1%).
Αυτό αποδόθηκε πρωτίστως στην εξωτερική ανάθεση σημαντικού μεριδίου της βιομηχανικής παραγωγής των ΗΠΑ, καθώς η οικονομία στράφηκε προς μια οικονομία υπηρεσιών.
Υπήρχαν πολλά πλεονεκτήματα για τη μετάβαση σε μια οικονομία υπηρεσιών.
Η προμήθεια πετρελαίου των ΗΠΑ είχε περιοριστεί και μια οικονομία υπηρεσιών θα χρησιμοποιούσε λιγότερο πετρέλαιο.
Επίσης, το κόστος των εισαγόμενων αγαθών θα ήταν πολύ χαμηλότερο από αυτό που κατασκευάζεται στις ΗΠΑ για διάφορους λόγους, όπως πιο αποτελεσματικά νεόδμητα εργοστάσια, χαμηλότερους μισθούς εργαζομένων και τη χρήση φθηνού άνθρακα ως καύσιμο αντί για πετρέλαιο.
Η ενθάρρυνση της αυξημένης χρήσης «μόχλευσης» υπό τον Ρόναλντ Ρέιγκαν στις ΗΠΑ και τη Μάργκαρετ Θάτσερ στο Ηνωμένο Βασίλειο αναμφίβολα προστέθηκε στο αποτέλεσμα της χρήσης περισσότερου χρέους.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ άρχισε να δανείζεται περισσότερα χρήματα αντί να αυξάνει τους φόρους.
Οι επιχειρήσεις έγιναν μεγαλύτερες και πιο σύνθετες.
Το διεθνές εμπόριο άρχισε να παίζει μεγαλύτερο ρόλο.
Η πρόσφατη χαμηλή αύξηση του ενεργειακού εφοδιασμού έχει δημιουργήσει ένα οικονομικό πρόβλημα που το πρόσθετο χρέος μπόρεσε μόνο εν μέρει να κρύψει.
Η δεκαετία του 1920 χαρακτηρίστηκε τόσο από την αυξανόμενη χρήση του χρέους (ιδιαίτερα της καταναλωτικής πίστης) όσο και από μεγάλες μισθολογικές και πλούτους ανισότητες.
Αυτή ήταν μια εποχή καινοτομίας.
Μερικοί αγρότες διέθεταν σύγχρονο νέο εξοπλισμό που αύξανε σημαντικά την αποτελεσματικότητα, ενώ οι περισσότεροι αγρότες δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά αυτόν τον εξοπλισμό.
Όσο χαμηλότερα είναι τα επιτόκια, τόσο μεγαλύτερη είναι η συγκέντρωση του πλούτου σε ένα πολύ μικρό τμήμα του πληθυσμού.
Όσο υψηλότερα είναι τα επιτόκια, τόσο πιο ισομερώς κατανέμεται ο μισθός και ο πλούτος.
Τόσο η δεκαετία του 1920 όσο και η τελευταία περίοδος (2008-2023) είναι περίοδοι πολύ χαμηλής ενεργειακής ανάπτυξης.
Ο ενεργειακός εφοδιασμός αυξανόταν ακόμη ελαφρώς πιο αργά τη δεκαετία του 1920 (με βάση τα δεδομένα από τις Energy Transitions του Vaclav Smil).
Ο πληθυσμός αυξανόταν κατά 1,1% ετησίως τόσο τη δεκαετία του 1920 όσο και την τελευταία περίοδο (2008-2023).
Η κατά κεφαλήν αύξηση της καθαρής κατανάλωσης ενέργειας ήταν ελαφρώς αρνητική (-0,1%) τη δεκαετία του 1920 και μόνο ένα πολύ μικρό θετικό ποσοστό (0,4% ) την περίοδο 2008-2023.
Η κατά κεφαλήν κατανάλωση αυξανόταν πολύ πιο γρήγορα μεταξύ 1950 και 1980.
Ο ρόλος της ενέργειας
Το γεγονός ότι η αύξηση της κατανάλωσης αποθεμάτων ενέργειας από ορυκτά καύσιμα υποχωρεί σε χαμηλότερα επίπεδα θα πρέπει να προκαλεί ανησυχία.
Κάποια στιγμή, η παγκόσμια οικονομία θα βρεθεί σε μια κατάσταση στην οποία η ποσότητα των ορυκτών καυσίμων που μπορούμε να εξορύξουμε μειώνεται.
Ενώ έχουμε κάποια πρόσθετα στο σύστημα ορυκτών καυσίμων (συμπεριλαμβανομένων των υδροηλεκτρικών, πυρηνικών, αιολικών και ηλιακών), όλα κατασκευάζονται χρησιμοποιώντας το σύστημα ορυκτών καυσίμων και επισκευάζονται χρησιμοποιώντας το σύστημα ορυκτών καυσίμων.
Αυτά τα πρόσθετα θα σταματήσουν να παράγονται λίγο μετά τη διακοπή της παραγωγής του συστήματος ορυκτών καυσίμων.
Χρειάζονται ορυκτά καύσιμα για την κατασκευή ανταλλακτικών, μεταξύ άλλων προβλημάτων.
Το μέγεθος της αύξησης του ενεργειακού εφοδιασμού καθορίζει την αύξηση των φυσικών αγαθών και υπηρεσιών που μπορούν να παραχθούν.
Σε περιόδους ραγδαίας ανάπτυξης, ο δανεισμός από το μέλλον, ακόμη και με υψηλό επιτόκιο, έχει νόημα.
Σε περιόδους χαμηλής ανάπτυξης, μόνο δάνεια με πολύ χαμηλό επιτόκιο είναι εφικτά.
Όταν η οικονομία συρρικνώνεται, πολύ λίγες επενδύσεις μπορούν να αποπληρώσουν δάνεια που απαιτούν τόκο.
Περιττό να πούμε ότι η αποπληρωμή του χρέους με τόκους γίνεται πολύ πιο δύσκολη σε μια οικονομία που συρρικνώνεται.
Στις ΗΠΑ, το υποκείμενο πρόβλημά είναι ότι από το 1981, η χρηματοπιστωτική πολιτική των ΗΠΑ είναι «να πετάξει κάθε εργαλείο στην εργαλειοθήκη» για την τόνωση της οικονομίας.
Τώρα εξαντλούμε τα εργαλεία για την τόνωση της οικονομίας να αναπτυχθεί ταχύτερα.
Η προσθήκη περισσότερου χρέους δεν είναι πιθανό να λειτουργήσει πολύ καλά ή για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.
Σε αυτό το σημείο, οι πολλές επενδύσεις που χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση με στόχο την παροχή πράσινης ενέργειας και την προσφορά μεταφοράς με ηλεκτρική ενέργεια δεν αποδίδουν καλά.
Λέγεται επανειλημμένα στους πολίτες ότι υπάρχει ανάγκη να απομακρυνθούν από τα ορυκτά καύσιμα για να αποφευχθεί η κλιματική αλλαγή.
Ωστόσο, οι παγκόσμιες εκπομπές CO2 συνεχίζουν να αυξάνονται.
Απλώς μετακόμισαν σε διαφορετικό μέρος του κόσμου.
Τι λέει η ιστορία από το 1920;
Είναι δύσκολο να δούμε ότι τα πράγματα θα πάνε καλά, αλλά γνωρίζουμε ότι οι ιστορικοί πολιτισμοί έχουν καταρρεύσει σε μια περίοδο πολλών ετών.
Μπορούμε να ελπίζουμε ότι εάν αντιμετωπίζουν την κατάρρευση τουλάχιστον μέρους της παγκόσμιας οικονομίας, αυτή η κατάρρευση θα είναι επίσης αργή.
Μερικά ενδιάμεσα βήματα κατά μήκος της γραμμής πιθανότατα περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:
(α) Η χρηματιστηριακή αγορά καταρρέει.
Μετά από υπερβολική κερδοσκοπία στο χρηματιστήριο στα τέλη της δεκαετίας του 1920, το χρηματιστήριο κατέρρευσε στις 29 Οκτωβρίου 1929, ξεκινώντας τη Μεγάλη Ύφεση.
Ένα άλλο μεγάλο κραχ σημειώθηκε το 2008, κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης.
Και οι δύο αυτές κερδοσκοπικές φούσκες φαίνεται να έχουν τροφοδοτηθεί από τα χαμηλά βραχυπρόθεσμα επιτόκια.
(β) Μείωση στις τιμές των κατοικιών, των αγροκτημάτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων.
Η Μεγάλη Ύφεση σημειώνεται για μεγάλες πτώσεις στις τιμές των αγροκτημάτων.
Η Μεγάλη Ύφεση είναι γνωστή για τις μεγάλες πτώσεις στις τιμές των κατοικιών.
Τώρα αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση με πάρα πολλά εμπορικά ακίνητα.
Η τιμή τους λογικά θα έπρεπε να πέσει.
Οι αγρότες αντιμετωπίζουν επίσης δυσκολίες επειδή οι τιμές χονδρικής των τροφίμων είναι πολύ χαμηλές σε σχέση με τα διάφορα σχετικά κόστη, συμπεριλαμβανομένων των πληρωμών τόκων που σχετίζονται με αγορές εξοπλισμού και υποθήκες.
Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο εάν τα αγροτικά ακίνητα έχουν αγοραστεί σε τρέχουσες διογκωμένες τιμές.
Οι τιμές των εκμεταλλεύσεων λογικά θα έπρεπε επίσης να πέσουν.
(γ) Αδυναμίες χρεών, που σχετίζονται με μειώσεις των τιμών των περιουσιακών στοιχείων.
Τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, συνταξιοδοτικά προγράμματα και πολλά άτομα που κατέχουν ομόλογα θα επηρεαστούν άσχημα εάν αρχίσουν να αυξάνονται οι αθετήσεις δανείων ή ομολόγων.
Εάν πωληθούν εμπορικά ακίνητα ή αγρόκτημα και η τιμή πώλησης είναι μικρότερη από το ανεξόφλητο χρέος, η τράπεζα που εκδίδει το δάνειο θα μείνει με απώλεια.
Αυτό το χρέος συχνά μεταπωλείται, με τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας να αδυνατούν να υποδείξουν πόσο επικίνδυνο είναι πραγματικά το χρέος.
(δ) Πτώχευση τραπεζών, πτώχευση ασφαλιστικών εταιρειών και αποτυχία συνταξιοδοτικών προγραμμάτων. Ακόμη και χρεοκοπημένες κυβερνήσεις που αθετούν τα δάνειά τους.
Με τις χρεοκοπημένες τράπεζες, κυκλοφορούν λιγότερα χρήματα. Η τάση είναι οι τιμές των εμπορευμάτων να πέφτουν πολύ χαμηλά, θέτοντας τους αγρότες σε χειρότερη οικονομική κατάσταση από πριν. Μείωσαν την παραγωγή. Η παραγωγή και η μεταφορά τροφίμων χρησιμοποιούν σημαντικές ποσότητες λαδιού. Η μειωμένη παραγωγή τροφίμων οδηγεί σε λιγότερη ανάγκη για κατανάλωση πετρελαίου και, κατά συνέπεια, σε πτώση των τιμών του πετρελαίου. Με τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου, η παραγωγή τείνει να πέσει.
(ε) Εάν μια κυβέρνηση επιβιώσει, μπορεί να προσπαθήσει να εκδώσει πολύ περισσότερα χρήματα που βασίζονται στο χρέος για να προσπαθήσει να αυξήσει τις τιμές.
Αυτό μπορεί να λειτουργήσει εάν η χώρα είναι σε θέση να παράγει όλα τα προϊόντα τοπικά.
Αλλά το τεράστιο ποσό των νέων χρημάτων (και του χρέους) δεν θα τιμηθεί από άλλες χώρες.
Το αποτέλεσμα είναι πιθανό να είναι υπερπληθωρισμός, και ακόμη να μην υπάρχουν αγαθά για αγορά.
(στ) Δίωξη των πλουσιότερων ανθρώπων που κατηγορούνται για τα προβλήματα της κοινωνίας.
Εάν οι άνθρωποι είναι φτωχοί και δεν υπάρχουν αρκετά αγαθά για να κυκλοφορήσουν, υπάρχει η τάση να βρεθεί κάποιος που θα κατηγορήσει για το πρόβλημα.
Στην Ευρώπη, πριν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Ναζί καταδίωκαν τους Εβραίους.
Οι Εβραίοι ήταν συχνά πλούσιοι και εργάζονταν στα οικονομικά ή στην επιχείρηση κοσμημάτων.
(ζ) Πόλεμος.
Ο πόλεμος δίνει τη δυνατότητα απόκτησης πόρων από αλλού.
Ο πόλεμος μπορεί να αυξήσει σημαντικά το ΑΕΠ. Είναι ένας τρόπος επαναφοράς των απολυμένων εργαζομένων στη δουλειά. Είναι μια πανάρχαια λύση για τους ανεπαρκείς πόρους.
Μια χώρα που μπορεί να παρέχει πλήρεις αλυσίδες εφοδιασμού με βάση τους δικούς της πόρους, εντελώς εντός των συνόρων της, μπορεί να είναι κάπως απομονωμένη από αυτά τα προβλήματα, εφόσον οι πόροι της είναι επαρκείς για τον πληθυσμό της.
Δεν νομίζω ότι καμία από τις προηγμένες χώρες μπορεί να το κάνει αυτό σήμερα.
Οι ΗΠΑ είναι πιο κοντά σε αυτό το ιδανικό από την Ευρώπη, αλλά είναι ακόμη πολύ μακριά.
Το κεντρικό και το νότιο τμήμα των ΗΠΑ, όπου είναι ισχυρή η υποστήριξη του Donald Trump, είναι πιο κοντά σε αυτό το ιδανικό παρά αλλού.
Ο Trump υποστηρίζει την προσθήκη δασμών στα εισαγόμενα αγαθά.
Τέτοιοι δασμοί θα λειτουργούσαν προς την κατεύθυνση της ανεξαρτησίας από την Κίνα, την Ινδία και άλλα βιομηχανικά έθνη.
Ο Trump φαίνεται επίσης να υποστηρίζει την παραμονή εκτός πολέμων, όπου είναι δυνατόν.
Εάν μια περιοχή τα πηγαίνει καλά όσον αφορά τον ενεργειακό εφοδιασμό (συμπεριλαμβανομένου του εφοδιασμού με τρόφιμα), αυτή θα ήταν μια καλή στρατηγική.
Η Kamala Harris υποστηρίζει τον περιορισμό των σημερινών τιμών των τροφίμων.
Αυτό θα ευχαριστούσε τους κατοίκους των πόλεων, αλλά θα ενθάρρυνε τους αγρότες να εγκαταλείψουν τη γεωργία.
Ο περιορισμός των σημερινών τιμών των τροφίμων θα αποθάρρυνε επίσης την εισαγωγή τροφίμων από αλλού, αφήνοντας πολλά άδεια ράφια στα παντοπωλεία.
Έμμεσα, θα είχε επίσης αρνητικό αντίκτυπο στην παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου και στην ποσότητα των τροφίμων που καλλιεργούνται αλλού.
Η παροχή περισσότερων χρημάτων σε φτωχούς ανθρώπους θα οδηγούσε σχεδόν σίγουρα σε μεγαλύτερο δημόσιο χρέος.
Εάν οι χώρες της Ευρώπης το έκαναν αυτό, σχεδόν σίγουρα θα υποτίμησαν τα νομίσματά τους.
Θα ήταν πιο δύσκολο να εισάγουν αγαθά από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο.
Στην πραγματικότητα, οι ΗΠΑ πιθανότατα θα αντιμετωπίσουν επίσης δυσκολίες στην εισαγωγή τόσων αγαθών από αλλού, εάν επιλέξουν να δώσουν περισσότερα χρήματα σε φτωχούς ανθρώπους.
Η Κίνα και η Ρωσία θα είχαν ακόμη περισσότερα κίνητρα να εγκαταλείψουν το δολάριο ΗΠΑ για εμπορικούς σκοπούς από ό,τι σήμερα.
Οι ΗΠΑ, η Ευρώπη και άλλες προηγμένες οικονομίες θα βρίσκουν όλο και περισσότερο μη διαθέσιμα εισαγόμενα αγαθά.
www.bankingnews.gr