Την ώρα που η κοινωνία «βράζει» καθώς «ξεφυτρώνουν» όλο και περισσότερες ανεμογεννήτριες, το Υπουργείο Ενέργειας επιταχύνει και διευκολύνει την αδειοδότηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.Βέβαια για τις καμμένες εκτάσεις την τελευταία πενταετία στη χώρα... ούτε λόγος!
Αλήθεια ποιανού αρμοδιότητα είναι η αποκατάσταση της καμμένης γης που άφησαν πίσω τους οι mega-fires, όπως τις ονόμασαν;
Το "Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας" δεν έχει καμία ανάμειξη;
Υπηρεσία μιας στάσης για τις αδειοδοτήσεις των έργων ΑΠΕ
Το ΥΠΕΝ είναι μάλλον απασχολημένο στο να διευκολύνει την αδειοδότηση των έργων ΑΠΕ.
Γι' αυτό και δημιουργεί υπηρεσία "μιας στάσης".
Ουσιαστικά, έχει προετοιμάσει την έναρξη της λειτουργίας ενός νέου Πληροφοριακού Συστήματος Αδειοδότησης Έργων ΑΠΕ το οποίο θα διαθέτει σύστημα ειδοποιήσεων μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ώστε να ενημερώνονται οι επενδυτές αλλά και οι αδειοδοτούσες αρχές, για τις προθεσμίες κάθε τρέχουσας αδειοδοτικής διαδικασίας και τη λήξη της ισχύος αδειών ή συμβάσεων.
Στόχος είναι η Υπηρεσία Μίας Στάσης να διασφαλίσει την τήρηση των προθεσμιών σε κάθε στάδιο της αδειοδοτικής διαδικασίας.
Η σχετική πρόβλεψη θα περιληφθεί στις ρυθμίσεις για την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας 2023/2413, τη γνωστή «RED III» η οποία ισχύει από τον Οκτωβρίου 2023 και έχει ως σκοπό την επιτάχυνση της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Μεταξύ άλλων, οι διατάξεις της ενσωμάτωσης στην ελληνική νομοθεσία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιλαμβάνουν και πρόβλεψη για την επιτάχυνση εγκατάστασης μονάδων ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ για βιομηχανίες και επιχειρήσεις ισχύος έως 150 κιλοβάτ kW ώστε να λαμβάνουν Οριστική Προσφορά Σύνδεσης με το ηλεκτρικό δίκτυο το πολύ εντός δύο μηνών από την ημερομηνία υποβολή της σχετικής αίτησης.
Επίσης, εάν με την τοποθέτηση φωτοβολταϊκού συστήματος προστεθεί και μπαταρία για αποθήκευση ενέργειας πάνω στο κτίριο της επιχείρησης, τότε θα μπορεί να απαλλαχτεί από τις απαιτούμενες σήμερα βεβαιώσεις παραγωγού της ΡΑΑΕΥ. Έτσι η βιομηχανία ή η επιχείρηση θα έχει τη δυνατότητα να απευθύνεται απευθείας στον αρμόδιο Διαχειριστή για σύνδεση του συστήματος, το οποίο θα μπορεί να εγκατασταθεί στη στέγη, σε στέγαστρα, σε εξώστες, σε σκίαστρα κλπ, τόσο υφιστάμενων κτιρίων και τεχνητών κατασκευών, όσο και σε κτίρια που θα χτιστούν μελλοντικά.
Ειδικά για εξαιρούμενους σταθμούς, δηλαδή τις μικρότερες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ που εξαιρούνται από την υποχρέωση έκδοσης άδειας, ή βεβαίωσης παραγωγής, ή βεβαίωσης ειδικών έργων αναμένεται ότι θα απαλλαχθούν και από την περιβαλλοντική αδειοδότηση. Όσο για τους γνωστοποιούμενους σταθμούς για τους οποίους δεν απαιτείται προσφορά όρων σύνδεσης (πρόκειται για φωτοβολταϊκά συστήματα έως και 50 kW και αιολικά έως 20 kW) το ΥΠΕΝ σχεδιάζει να αυξήσει την ισχύ τους ώστε να εξυπηρετούν μεγαλύτερους εμπορικούς καταναλωτές. Σύμφωνα με πληροφορίες οι γνωστοποιημένοι σταθμοί φωτοβολταϊκών που θα παρακάμπτουν τη διαδικασία ως προς την προσφορά όρων σύνδεσης θα φτάσουν στα 100 kW και οι αιολικοί στα 60 kW, οι οποίοι θα μπορούν να συνδυάζονται και με σύστημα αποθήκευσης.
Για να συμβαδίσει μάλιστα η ελληνική νομοθεσία με τις διαδικασίες επιτάχυνσης της αδειοδοτικής διαδικασίας που απαιτεί η RED ΙΙΙ θα προβλεφθεί ότι ο αρμόδιος Διαχειριστής εντός 15 ημερών από την ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος του επενδυτή θα πρέπει να τον ενημερώνει σχετικά με την αποδοχή ή την απόρριψη της αιτηθείσας σύνδεσης. Σε περίπτωση αποδοχής θα οφείλει να του αποστέλλει τη Σύμβαση Σύνδεσης και ο ενδιαφερόμενος θα έχει περιθώριο δύο μηνών για να την υπογράψει καταβάλλοντας τη σχετική δαπάνη ώστε να τεθεί σε ισχύ. Επίσης, σχεδιάζεται να επιταχυνθούν και οι χρόνοι για την κατασκευή των έργων σύνδεσης από τον ΔΕΔΔΗΕ.
www.bankingnews.gr