Ηπαταγώδης αποτυχία, την οποία παραδέχθηκε το υπουργείο Εργασίας, με την εφαρμογή της εξαήμερης εργασίας φέρνει, σύμφωνα με πληροφορίες, συγκεκριμένες αλλαγές στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη, ενώ οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν... ότι δεν αποκλείεται και η απομάκρυνση της γ.γ. του υπουργείου Άννας Στρατινάκη, που χρεώνεται μια σειρά από αστοχίες τόσο όσον αφορά την προετοιμασία όσο και την εκτέλεση της εφαρμογής της εξαήμερης εργασίας στις επιχειρήσεις.
Τις τελευταίες ημέρες διακινείται ότι το υπουργείο Εργασίας θα προχωρήσει σε παραμετροποίηση του συστήματος Εργάνη ΙΙ ώστε να μην δέχεται άλλες επιχειρήσεις, εκτός από εκείνες συνεχούς λειτουργίας, όπως είναι οι βιομηχανίες, ενώ αν ενταχθεί παρανόμως μια επιχείρηση, θα της επιβάλλεται πρόστιμο. Το παράδοξο, ωστόσο, είναι ότι το υπουργείο Εργασίας την περασμένη εβδομάδα, όταν και δημοσιοποίησε τα ευρήματα του συστήματος Εργάνη για την εφαρμογή της εξαήμερης εργασίας, όπου και αποδείχθηκε ότι πάνω από 8 στις 10 επιχειρήσεις κατέθεσαν παρανόμως σχετική δήλωση, ισχυρίστηκε και μάλιστα σε πανηγυρικούς τόνους ότι το σύστημα απορρίπτει «αιτήσεις επιχειρήσεων». Ωστόσο ο ίδιος ο νόμος που αφορά τη λειτουργία του Εργάνη ΙΙ δεν προβλέπει «αιτήσεις ή αιτήματα εργοδοτών». Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα οι εργοδότες καταθέτουν «δήλωση» για τον αριθμό του προσωπικού και τις ώρες εργασίας. «Το Εργάνη δεν εγκρίνει και δεν απορρίπτει αιτήσεις, δέχεται δηλώσεις. Αρμόδια για να κρίνει αν μια επιχείρηση λειτουργεί σύννομα είναι η Επιθεώρηση Εργασίας» σημειώνει στην ΑΥΓΗ της Κυριακής στέλεχος του υπουργείου με πολυετή θητεία. Επομένως ο ισχυρισμός του υπουργείου περί απόρριψης αιτήσεων δεν ευσταθεί, ενώ, αντιθέτως, επιβεβαιώνεται ότι 8 στις 10 επιχειρήσεις δεν είναι συνεχούς λειτουργίας ή εναλλασσόμενων βαρδιών όπως προβλέπει ο νόμος Γεωργιάδη. Το επίσης παράδοξο όσον αφορά τη συλλογή των στοιχείων είναι ότι οι εργοδότες και οι επιχειρήσεις καταθέτουν τις αλλαγές στο πληροφοριακό σύστημα στο τέλος του μήνα (ενώ μέχρι το 2023 είχαν την υποχρέωση να προδηλώνουν) και τα στοιχεία του υπουργείου αφορούν το πρώτο δεκαπενθήμερο εφαρμογής του μέτρου.
Αλλο Εργάνη άλλο Εργατικό Δίκαιο
Με άλλα λόγια το υπουργείο Εργασίας, μετά τις δικαιολογίες ότι «μόλις το 0,076% των επιχειρήσεων και των παραρτημάτων τους στην Ελλάδα έκανε χρήση της διάταξης για την 6ήμερη εργασία», σε μια προσπάθεια να πείσει ότι «δεν τρέχει και τίποτα», αφού προηγουμένως εμφάνισε ως «έκτακτη βάρδια» το εξαήμερο, αντιστρέφοντας προκλητικά την πραγματικότητα, τώρα επιχειρεί να φορτώσει την αποτυχία στο σύστημα Εργάνη. Βεβαίως, το ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής δεν αποτελεί πανάκεια ούτε μπορεί να αντικαταστήσει σημαντικές προβλέψεις της εργατικής νομοθεσίας, ειδικότερα όσον αφορά την απασχόληση των εργαζομένων και τον χρόνο εργασίας τους. «Το Εργάνη δεν μπορεί να είναι ασύμβατο με το Εργατικό Δίκαιο ούτε να δημιουργεί ένα νέο Εργατικό Δίκαιο» σημειώνει στην ΑΥΓΗ της Κυριακής ο δικηγόρος-εργατολόγος Γιάννης Καρούζος. Όπως ακόμα σημειώνει, «η γραφειοκρατία που δημιουργεί πολλές φορές αναστέλλει τη χρηστικότητά του και τρομάζει, θα σημείωνα, εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Ίσως η μοναδικότητά του στην Ευρώπη να απαιτεί περαιτέρω βελτιοποίηση».
Μόλις 70.000 δούλεψαν νόμιμα εξαήμερο
Να σημειώσουμε, επίσης, ότι βάσει των στοιχείων που παρουσίασε το υπουργείο Εργασίας τουλάχιστον 291.000 επιχειρήσεις πληρούσαν τις προϋποθέσεις του νόμου προκειμένου να λειτουργήσουν και έκτη ημέρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, οι εργαζόμενοι που κλήθηκαν να εργαστούν «νόμιμα» φτάνουν περίπου τις 70.000. Ωστόσο, ίσως να ξεπερνούν τις εκατοντάδες χιλιάδες οι εργαζόμενοι που αναγκάστηκαν να εργαστούν, παρά το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις όπου απασχολούνται δεν πληρούσαν τα κριτήρια.
Τα συνδικάτα επιβεβαιώνουν την καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας και την πλήρη εργοδοτική αυθαιρεσία στον χρόνο απασχόλησης, καθώς η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας αφήνει περιθώρια σε εργοδότες που δεν ανήκουν στη βιομηχανία (ούτε είναι συνεχούς λειτουργίας ή δεν έχουν κυλιόμενες βάρδιες) να ενταχθούν στο καθεστώς της εξαήμερης απασχόλησης. Και όπως αποδείχθηκε στην πράξη, αλυσίδες φούρνων και ζαχαροπλαστείων, αλυσίδα επιχειρήσεων με καλλυντικά, εμπορικά καταστήματα άλλαξαν τους ΚΑΔ, καταθέτοντας αιτήσεις για λειτουργία έκτης ημέρας εργασίας.
Δεν υπάρχει εξαήμερο στην Ευρώπη
Το μεγαλύτερο πλήγμα, πάντως, για την κυβέρνηση ήταν ο χλευασμός των διεθνών ΜΜΕ για την εφαρμογή του μέτρου. Τη στιγμή που σε πολλές χώρες της Ευρώπης έχει εφαρμοστεί, έστω και πιλοτικά, η τετραήμερη εργασία χωρίς να μειώνεται ο μισθός του εργαζόμενου, στην Ελλάδα τέθηκε σε εφαρμογή ο εργασιακός νόμος Γεωργιάδη, που ψηφίστηκε πέρυσι το φθινόπωρο, «πακέτο» με την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας στη βιομηχανία. Στην Ευρώπη δεν εφαρμόζεται πουθενά έκτη ημέρα εργασίας. Στις επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας υπάρχουν επιπλέον βάρδιες που καλύπτονται από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, όπως στην Ιταλία και στην Πορτογαλία, που αναμένεται το επόμενο διάστημα να νομοθετήσουν την τετραήμερη εργασία.