2 Αυγ 2024

Πανώλη σε αιγοπρόβατα: Εντείνεται η ανησυχία – Nέα κρούσματα σε Ροδόπη Βόνιτσα, Καρδίτσα και Ηλεία

 

Θετική στον ιό της πανώλης βρέθηκε μία μονάδα εκτροφής προβάτων στη Ροδόπη. Την ίδια ώρα αναμένονται σήμερα, Παρασκευή (2/8), τα αποτελέσματα για άλλη μία.

Ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης της εκτροφής, είχε προμηθευθεί ζώα πρόσφατα από ζωέμπορο, που είτε μετέφερε μολυσμένα ζώα χωρίς να το γνωρίζει, είτε ο ιός υπήρχε στο αυτοκίνητό του.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο Διευθυντής της Κτηνιατρικής και Αγροτικής Οικονομίας, Νίκος Φωτεινιάς, δήλωσε πως θα οδηγηθούν σε σφαγή τα 273 πρόβατα και θα ακολουθηθεί όλο το πρωτόκολλο των ενεργειών που προβλέπονται.

Για άλλη μια φορά απηύθυνε έκκληση για ενίσχυση με προσλήψεις νέων Κτηνιάτρων σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες όχι μόνο της ΑΜ-Θ.

Επίσης ζήτησε να προσληφθεί προσωπικό για την λειτουργία του κέντρου Εξωτικών Νοσημάτων στη Νέα Ορεστιάδα, όπου και εκεί θα μπορούσαν να γίνουν δειγματοληψίες για ανίχνευση ζωονόσων, καθώς όπως είπε «ο χώρος υπάρχει, ο εξοπλισμός υπάρχει, δεν υπάρχει το προσωπικό».

Κρούσματα σε Ηλεία και Βόνιτσα – Σύσκεψη στην Περιφέρεια Ηλείας

Νέα κρούσματα της πανώλης στα αιγοπρόβατα εντοπίστηκαν στο Βαρθολομιό και στη Νεμούτα Ηλείας, καθώς και στη Βόνιτσα, ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα από κτηνοτροφική μονάδα της Κομοτηνής.

Μετά τον εντοπισμό και των νέων κρουσμάτων, πραγματοποιείται σύσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητηα Ηλείας. Στη σύσκεψη που συγκαλεί ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Νίκος Κοροβέσης, συμμετέχουν η Πολιτική Προστασία του νομού, η Κτηνιατρική Υπηρεσία και οι υπηρφεσίες υγείας του νομού, ώστε να αποφασιστεί το πρωτόκολο που θα ακολουθηθεί για την ιχνηλάτηση και τον περιορισμό της ζωονόσου.

Αμέσως μετά την σύσκεψη, θα γίνει καταγραφή των ζώων στις δύο κτηνοτροφικές μονάδες της Ηλείας όπου διαπιστώθηγκαν τα κρούσματα και στην συνέχει η θανάτωση και η υγειονομική ταφή τους.

Τέλος, κρούσμα πανώλης των αιγοπροβάτων και εντοπίστηκε στον Νομό Καρδίτσας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο εντοπισμός του συγκεκριμένου κρούσματος ήρθε στο πλαίσιο ολοκλήρωσης της ιχνηλάτησης κοπαδιού από τη Λάρισα, που είχε εντοπιστεί με πανώλη και δεν πρόκειται για νέα εστία.