21 Σεπ 2024

Ο Χρήστος Πρίτσας και η «παρέα» των 140! Αυτός είναι ο εκλεκτός εργολάβος που «έπαιρνε τα πάντα - όλα» από την περιφέρεια Αττικής και ελέγχεται από τον Βουρλιώτη για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, εικονικές εταιρείες και κλοπή ΦΠΑ πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Οι μεγάλες γνωριμίες του και η ατζέντα που «καίει» πολλούς πρώην και νυν στην κυβέρνηση.

Του ειδικού συνεργάτη

Στις 29 Δεκεμβρίου 2023, δηλαδή λίγο πριν αποχωρήσει από την περιφέρεια Αττικής, ο Γιώργος Πατούλης υπογραφεί μια σύμβαση.

Αναθέτει την συντήρηση των φαναριών της Αττικής σε μια κατασκευαστική, ιδιοκτήτες της οποίας είναι τα 2 αδέλφια.

Πρόκειται για την οικογένεια Πρίτσα.

Το ποσό, περίπου 651.965 ευρώ.

Ήταν μόνο μια από τις πολλές δουλειές που είχε δώσει ο Πατούλης στα δυο αδέλφια, τα οποία εκτός από την κατασκευαστική εταιρεία είναι μέτοχοι σε 2 ξενοδοχεία σε Πάρο και Μύκονο στα οποία ο Πατούλης είχε πάει αρκετές φορές!

Συνολικά ο Πατούλης φέρεται να έχει δώσει στα 4 χρόνια της θητείας του στην Περιφέρεια Αττικής, έργα 10 εκατ. ευρώ στα δυο αδέλφια όπως προκύπτει από συμβάσεις. Κουμάντο σε όλα έκανε ο Χρήστος Πρίτσας που «πουλούσε» δεξιά και αριστερά τις υψηλές γνωριμίες στην κυβέρνηση της ΝΔ και σε δήμους.

Μάλιστα, η σύζυγος του Γιώργου Πατούλη, Μαρίνα φέρεται να έχει συστήσει και κοινή εταιρεία με τα αδέλφια.

Ίσως το θέμα είναι άσχετο με τον Πατούλη, αλλά ο επικεφαλής της αρχής για το ξέπλυμά Χαράλαμπος Βουρλιώτης απέστειλε πολυσέλιδο πόρισμα που έχει ήδη διαβιβαστεί τόσο στην οικονομική εισαγγελία όσο και στην ευρωπαϊκή εισαγγελία, με στόχο τη διερεύνηση των ενδεχόμενων αδικημάτων του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος και της απάτης 140 ατόμων.

Τα 140 άτομα ελέγχονται για εικονικές συναλλαγές και μη απόδοση ΦΠΑ, με τη συνολική ζημία να ξεπερνά τα 11 εκατομμύρια ευρώ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η χρήση ευρωπαϊκών κονδυλίων, καθώς οι κατηγορούμενοι φέρονται να μην απέδιδαν ΦΠΑ στο κράτος, ενώ παράλληλα λάμβαναν επιστροφές ΦΠΑ.

Ο επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, Χαράλαμπος Βουρλιώτης, έχει διατάξει τη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών των εμπλεκόμενων, που περιλαμβάνει μεταφορείς, λογιστές, κατασκευαστές, εργολάβους και επιχειρηματίες από τον χώρο της εστίασης.

Τα συνολικά δεσμευμένα ποσά εκτιμώνται μεταξύ 140 και 150 εκατομμυρίων ευρώ.

Το όνομα του κατασκευαστή που ο Πατούλης του έδινε τις δουλειές, περιλαμβάνεται στο πόρισμα και μάλιστα είναι ο κύριος κατηγορούμενος μαζί με τον αδελφό του.

Όπως μαθαίνουμε αυτές τις ώρες έχει λούσει με κρύο ιδρώτα πολλά στελέχη της αυτοδιοίκησης κυρίως εκεί που είχε δραστηριοποίηση η εταιρεία Πρίτσα και «συναλλαγές» μαζί τους.

Πιο συγκεκριμένα, τα δύο αδέλφια Χρήστος και Δημήτρης Πρίτσας, εκτός από ιδιοκτήτες της ποδοσφαιρικής ομάδας της Κηφισιάς που αγωνίζεται πλέον στη Β' Εθνική, έχουν αναλάβει σημαντικά έργα στην Περιφέρεια Αττικής. Τις καλές εποχές, το ζεύγος Πατούλη περνούσε τα καλοκαίρια του στο ξενοδοχείο του κ. Πρίτσα στον Αμπελά της Πάρου, απολαμβάνοντας ζεστή φιλοξενία και στιγμές χαλάρωσης αλλά και ξεφαντώματος. Οι φίλοι όμως φαίνονται στα δύσκολα!






Όταν το ζεύγος Πατούλη αποφάσισε να χωρίσει τα τσανάκια του, η Μαρίνα Πατούλη είχε συγκεκριμένες απαιτήσεις, τις οποίες ήταν ανέφικτο να καλύψει ο πρώην σύζυγός της. Ο πρώην περιφερειάρχης αποφάσισε τότε να ζητήσει βοήθεια από τους καλούς του φίλους, τα αδέλφια Πρίτσα. Εκείνοι πρόθυμα ανταποκρίθηκαν και ανέλαβαν αδιαμαρτύρητα την υποχρέωση να καλύψουν τις απαιτήσεις της πρώην πρώτης κυρίας της Αττικής.

Το ξεφάντωμα και οι –αποτυχημένες κατά τα άλλα – επιχειρηματικές δραστηριότητες στο «νησί των ανέμων» πληρώθηκαν μέχρι τελευταίας δεκάρας και προφανώς όχι από το κομπόδεμα του Γιώργου Πατούλη, αλλά από τους «νονούς» του διαζυγίου. Θεμιτό όλο αυτό και μπράβο στην οικογένεια που στήριξε το ζευγάρι στα δύσκολα.


Τα προβλήματα όμως άρχισαν όταν ο πρώην περιφερειάρχης έπρεπε να φανεί αντάξιος των περιστάσεων και να ανταποδώσει την υποχρέωση στους φίλους του και επιχειρηματίες, που, απ’ ό,τι φαίνεται, έβαλαν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Έτσι λοιπόν έδωσε εντολή στην «αμαρτωλή», όπως αποκαλείται από «πηγές» στην Περιφέρεια, Διεύθυνση των Τεχνικών Έργων της Αττικής να κόψει και να ράψει τα έργα στα μέτρα τους, έτσι ώστε να χριστούν ως ανάδοχοι, με απευθείας αναθέσεις και «περίεργους» διαγωνισμούς σε συμβάσεις εκατομμυρίων. Προφανώς και αυτό δεν ήταν καθόλου εύκολο, καθώς οι επιχειρηματικές τους δραστηριότητες μέχρι τότε αφορούσαν ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις εστίασης.

Έτσι λοιπόν, ο ευρηματικός περιφερειάρχης τούς «πάντρεψε» με έμπειρους εργολάβους, δημιούργησαν κοινοπραξίες και νέες εταιρείες, για να μπορέσουν να διεισδύσουν και να απομυζήσουν όσο περισσότερο μπορούν από τον κρατικό κορβανά. Σε σύντομο χρονικό διάστημα οι επιχειρηματικές δραστηριότητες των αδελφών Πρίτσα εμπλουτίστηκαν και επεκτάθηκαν ορμητικά, καθώς εκτός από την εστίαση, τον τουρισμό και τον αθλητισμό, ενεπλάκησαν σε έργα κατάπτωσης πρανών στην Κινέττα αλλά και σε σημαντικές παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας.

Πολλές φορές οι μοιρασιές δεν πήγαιναν καλά με άλλους εργολάβους και έφταναν στο σημείο να παίξουν μπουνιές - στην κυριολεξία - με χαρακτηριστική περίπτωση τον εργολάβο Χρυσοσπάθη με τον οποίο αρπάχτηκε στα χέρια μέσα στο γραφείο του Πατούλη όπως έχει αποκαλύψει το edolio5.

Από την έρευνα του «Ε5» προκύπτει ότι ο προϋπολογισμός των έργων όπου συμμετέχουν άμεσα και έμμεσα υπερβαίνει τα 50.000.000 ευρώ, ποσό διόλου ευκαταφρόνητο, το οποίο μπορεί να καλύψει και με το παραπάνω τα έξοδα των επιχειρηματιών για το φιλικό τους ζευγάρι.

Το κερασάκι στην τούρτα; Το τελευταίο διάστημα, ο απερχόμενος περιφερειάρχης είχε δώσει λευκή επιταγή στους αδελφούς Πρίτσα, χρίζοντάς τους στην ουσία γενικούς δερβέναγες στα έργα της Περιφέρειας. Οι τελευταίοι διατηρούν ακόμη και σήμερα στενές διασυνδέσεις με υψηλόβαθμα στελέχη της Περιφέρειας, αλλά και πολιτικούς μηχανικούς που εποπτεύουν τις εν λόγω συμβάσεις.

Σήμερα στην περιφέρεια Αττικής μπορεί το πρώτο βιολί να έχει αλλάξει αλλά η καθημερινή μάχη με τους δύο εργολάβους που διεκδικούν σχεδόν όλα τα έργα ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ (Πρίτσας και Χρυσοσπάθης) καλά κρατεί! Οι κακές γλώσσες λένε ότι αυτός ο πόλεμος ήταν και η αρχή του τέλους για τον Πρίτσα.

Αξίζει να σημειωθεί πως για πρώτη φορά στην ιστορία της Περιφέρειας Αττικής δεν έχει οριστεί αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης ή εντεταλμένος τεχνικών έργων, και την αρμοδιότητα, έχει αναλάβει προσωπικά ο ίδιος ο Νίκος Χαρδαλιάς! Γιατί ; 

https://edolio5.blogspot.com/2024/09/140_21.html