5 Σεπ 2024

Αιθιοπία: Στα πρόθυρα πολέμου με Αίγυπτο και Σομαλία για τις πηγές του Νείλου – Συγκεντρώνονται στρατεύματα στα σύνορα

 

Η Αιθιοπία ξεκίνησε μεγάλη στρατιωτική κινητοποίηση στα σύνορα με τη Σομαλία, ως απάντηση στη στρατιωτική συμφωνία μεταξύ Αιγύπτου και Σομαλίας, που περιλαμβάνει την ανάπτυξη 10.000 Αιγύπτιων στρατιωτών στη Σομαλία.

Η στρατιωτική αυτή κλιμάκωση συμβαίνει καθώς η Αιθιοπία προχωρά στην πέμπτη φάση πλήρωσης του Μεγάλου Φράγματος Αναγέννησης (GERD) στον Νείλο, ένα έργο που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την Αίγυπτο.

Η Αίγυπτος εξαρτάται σε τεράστιο βαθμό από τον ποταμό Νείλο, ο οποίος παρέχει το 90% του νερού της χώρας. 

Το φράγμα GERD, όταν ολοκληρωθεί, θα έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει τη ροή του ποταμού, μειώνοντας την ποσότητα νερού που καταλήγει στην Αίγυπτο, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρή κρίση για την υδάτινη και επισιτιστική ασφάλεια της χώρας.

Με πληθυσμό που ξεπερνά τα 114 εκατομμύρια, η Αίγυπτος ανησυχεί ότι η πλήρης λειτουργία του φράγματος θα περιορίσει δραματικά τα αποθέματα νερού που χρειάζεται για την άρδευση και την ύδρευση.

Παρά τις 13 χρόνια διαπραγματεύσεων, οι οποίες δεν οδήγησαν σε μια βιώσιμη συμφωνία, η Αίγυπτος έχει κατηγορήσει την Αιθιοπία ότι εκμεταλλεύεται τον χρόνο για να επιβάλει μια τετελεσμένη κατάσταση (fait accompli).

Η αιγυπτιακή στρατιωτική παρουσία στη Σομαλία, στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας, ερμηνεύεται από την Αιθιοπία ως απειλή.

Το Κάιρο δείχνει να προετοιμάζεται για όλες τις ενδεχόμενες εξελίξεις, περιλαμβανομένης και της πιθανότητας στρατιωτικής παρέμβασης.

Η ανάπτυξη στρατιωτών κοντά στα σύνορα της Αιθιοπίας από πλευράς Αιγύπτου διαφαίνεται ξεκάθατα ως προσπάθεια πίεσης προς την Αιθιοπία.

Η πιθανότητα για ένοπλη σύγκρουση είναι ιδιαίτερα αυξημένη, δεδομένου ότι ο Νείλος είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση της Αιγύπτου.

Ορισμένοι ειδικοί αναλυτές κάνουν μάλιστα λόγο για την πρώτη μεγάλη «υδάτινη σύγκρουση» στην περιοχή.

Η Αιθιοπία, από την άλλη πλευρά, θεωρεί το φράγμα ως απαραίτητο έργο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, με στόχο την κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών.