2 Σεπ 2024

Απαγορεύτηκε το κολύμπι σε δεκάδες παραλίες του Βόλου – «Επιστήμονας» ο Μπέος, «μην ακούτε κανέναν»

 

Με απόφαση του Κεντρικού Λιμεναρχείου Βόλου απαγορεύεται η κολύμβηση σε ένα μεγάλο παραλιακό μέτωπο που αφορά ανατολικά και δυτικά την ευρύτερη περιοχή της πόλης του Βόλου, λόγω των μεγάλων... ποσοτήτων νεκρών ψαριών που εκβράσθηκαν το τελευταίο διάστημα από τη λίμνη Κάρλα στα νερά του Παγασητικού.

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου προσδιορίζει την περιοχή από την ακραία παραλία της Αγριάς στα ανατολικά και μέχρι την παραλία του Αγίου Γεωργίου Κυνηγών στα δυτικά, όπου συμπεριλαμβάνονται δεκάδες αστικές και περιαστικές παραλιες και πλαζ του Πολεοδομικού Συγκροτήματος του Βόλου και μεταξύ αυτών ο Αναυρος, οι Πλάκες, ο Ναυτικός Όμιλος, η Ακτή Ξενία, οι Αλυκές, ο Άγιος Στέφανος, η Αμαρυλλίς,η Κριθαριά, ο Μάραθος, οι Αμφάνες όπου και μέχρι πρότινος κυμάτιζαν Γαλάζιες Σημαίες.

Όπως ανακοινώθηκε και επισήμως η απαγόρευση για κολύμβηση έγινε λόγω του έκτακτου φαινομένου παρουσίας νεκρών ψαριών και η απαγόρευση ισχύει μέχρι την ενημέρωση της Υπηρεσίας από την αρμόδια Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας για την εργαστηριακά επιβεβαιωμένη καταλληλόλητα των υδάτων.

Μόλις με δείτε να κάνω εγώ μπάνιο, τότε να κάνετε κι εσείς λέει ο Μπέος

Νωρίτερα, ο Αχιλλέας Μπέος επιτέθηκε με χυδαίο τρόπο στον Δημήτρη Κουρέτα με αφορμή τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό. Ο δήμαρχος Βόλου μάλιστα, έφτασε στο σημείο να προτρέψει τους εργαζομένους στον Οργανισμό Λιμένος Βόλου, «να οργανωθούν και να τους μαυρίσουν στον ξύλο» σύμφωνα με το gegonotanews.

Με απειλητικό ύφος, ο Αχ. Μπέος αποκάλεσε αρκετές φορές ως «πολιτικό απατεώνα» τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, καθώς και «νεκροθάφτη ψαριών», αλλά και «Πατρινιά». 

«Σήκωσε τα μανίκια, πατρινιά, και πήγαινε να δουλέψεις, γελάει ο κόσμος μαζί σου με τα γιλέκα που φοράς. Ανοίγεις το στόμα σου και είτε χασμουριέσαι, είτε λες μαλ@@@. Αντε νούμερο…» φέρεται να είπε, ρίχνοντας παράλληλα στη Περιφέρεια κάθε ευθύνη για την κατάσταση στον Παγασητικό, σημειώνοντας πως… «όποιος κάνει κόντρα μαζί μου, αυτοκτονεί».

«Τι ήλθαν τα νούμερα, οι διάφοροι “Μίκυ Μάους”, να κάνουν τι; Όταν υπάρχει πόνος και καταστροφή σε μια πόλη, αυτοί τι έρχονται να προσφέρουν; Οι κυβερνώντες δίνουν λύσεις, όχι αυτοί» σχολίασε επίσης.

Ο ίδιος αποποιήθηκε κάθε ευθύνη για τον καθαρισμό της πόλης και του παραλιακού μετώπου, αλλά και για την καθυστέρηση αντίδρασης. 

«Μόνο αν το πει ο δήμος Βόλου που θα κάνει μετρήσεις, να μπει ο κόσμος στη θάλασσα», σχολίασε και χαρακτήρισε «ανίκανους» τους αντιπεριφερειάρχες Λαμπρινίδη, Αναστασίου και Καναβό.

Την ίδια ώρα, η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση, αλλά και στην Δημοτική Αρχή που, «αντί να φροντίσει για την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας της πόλης και του Παγασητικού, επέλεξε την κόντρα της με τον Περιφερειάρχη».

«Θα περιμένουμε τον κ. Μπέο να κάνει πρώτος μπάνιο στα “καθαρά νερά” του Παγασητικού και μετά θα δούμε αν θα κολυμπήσουμε και εμείς» σχολίασαν δεικτικά για τον δήμαρχο Βόλου.

Κουρέτας: «Από χθες έχουν μαζευτεί όλα τα ψάρια – Οι δείκτες στα νερά επανέρχονται στα φυσιολογικά»

Στο θέμα με τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό, αναφέρθηκε σε δηλώσεις του στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Zoi.gr», ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας.

Έχοντας βρεθεί αντιμέτωπος με τις πρωτοφανείς συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, αυτό που κάνει είναι «να σκέφτεται πρακτικά για να μπορεί να λύνει τα προβλήματα», τόνισε ερωτηθείς από την Χριστίνα Βίδου, πόσο δύσκολο είναι να αγωνίζεται κανείς έχοντας απέναντί του την φύση.

Στη συνέχεια, απαρίθμησε τι έχει γίνει μέχρι στιγμής και τι ακολουθεί: «Μέχρι στιγμής τι έχουμε αντιμετωπίσει; Πρώτον το θέμα της ανασυγκρότησης. Το σχέδιο παρουσιάζεται το απόγευμα με τον πρωθυπουργό. Δεύτερον, το θέμα της Πολιτικής Προστασίας. Φτιάξαμε ένα κέντρο πρότυπο, το οποίο, φέτος στη Θεσσαλία, είχαμε διπλάσιες φωτιές από πέρσι, είχαμε πολύ λιγότερες εκτάσεις καμένες. Θα τα παρουσιάσουμε τα αποτελέσματα με τον κ. Κικίλια πιστεύω σε κάνα δυο τρεις εβδομάδες. Τρίτον, διαχειριστήκαμε υποδειγματικά το θέμα της πανώλης και σώσαμε το ζωικό κεφάλαιο. Τέταρτον, την κουνουποκτονία. Όλοι μιλούσαν το Μάρτιο ότι η Θεσσαλία δεν θα μπορεί κανείς να κυκλοφορήσει από τα κουνούπια. Δεν συνέβη απολύτως τίποτα. Εφαρμόσαμε ένα πολύ πρωτότυπο πρόγραμμα ψεκασμού με drones και με άλλες τεχνολογίες. Από χθες έχουν μαζευτεί όλα τα ψάρια. Δεν υπάρχουν ψάρια πια μέσα στον κόλπο. Και τα ψάρια τα οποία πέθαναν από την ώρα που έκλεισε το θυρόφραγμα, σήμερα θα τελειώσει η υγειονομική ταφή και θα ολοκληρωθεί το θέμα αυτό το οποίο προέκυψε. Είναι ένα ζήτημα το οποίο εμπλέκονται έξι φορείς, δηλαδή ο οργανισμός που διαχειρίζεται το νερό, ο Φορέας Διαχείρισης της Κάρλας, ο Οργανισμός Λιμένος, ο Δήμος Βόλου, το Λιμεναρχείο και η Περιφέρεια. Επομένως, όλοι αυτοί μέσα στην κρίσιμη στιγμή τράβηξαν την ουρά τους απ’ έξω και εγώ αποφάσισα να μπούμε στο πεδίο να μαζέψουμε τα ψάρια, γιατί έτσι έπρεπε να γίνει».

«Όλοι αυτοί οι φορείς πήγαιναν στα κανάλια και έλεγαν το μακρύ και το κοντό τους, ότι πρέπει να γίνει έτσι ή αλλιώς κλπ. Εμείς αποφασίσαμε να μπούμε στο πεδίο. Τελειώσαμε το μάζεμα των ψαριών. Οι δείκτες στα νερά επανέρχονται στα φυσιολογικά. Πιστεύω ότι την Τετάρτη με τις τελευταίες μετρήσεις, αυτή την Τετάρτη απ’ ό, τι ξέρω από τον ΕΟΔΥ, θα υπάρχει άδεια για κολύμβηση μέσα στον Βόλο, εκεί που επιτρεπόταν και πριν, όχι μέσα στο λιμάνι, εκεί που είναι τα πλοία» προσέθεσε.

Για το ζήτημα του θυροφράγματος, επανέλαβε πως είχε ειδοποιήσει έγκαιρα ότι θα έπρεπε να μπει ένα δίχτυ εκεί που μπήκε την προηγούμενη Τρίτη«Να είχε μπει πριν από δύο εβδομάδες. Αυτό δεν έγινε και η ευθύνη ήταν άλλων φορέων. Έτσι ξεκίνησε. Και επειδή ακριβώς το πρόβλημα δημιουργήθηκε και επειδή κανείς δεν ήθελε να αναλάβει τις ευθύνες, βρίζανε όλοι την περιφέρεια. Εγώ δεν έκανα απολύτως τίποτα. Έκανα αυτό που έπρεπε και εγώ εκτιμώ τους ανθρώπους οι οποίοι μπαίνουν στο πεδίο και αφού λυθεί το πρόβλημα, τότε θα δούμε ποιος φταίει και τι έχει συμβεί».

«Αυτοί που μιλάνε δεν έχουν καμία υπευθυνότητα και μιλάνε για άλλους λόγους που δεν θέλω να μιλήσω αυτή τη στιγμή. Λοιπόν, γιατί εμφανίστηκαν κάποιοι συνάδελφοι μου και λέγανε ότι πρέπει να γίνει το Α και το Β. Με ποια γνώση και ποιον ρώτησαν; Η πρώτη εκτίμηση ήταν περίπου 270 τόνοι ψαριών οι οποίοι κάηκαν σε μια σύμβαση που η οποία κάποια στιγμή επειδή πρέπει να παίρνει μόνο ψάρια και επειδή στον Ξηριά υπήρχαν και χώματα, μας είπαν ότι δεν μπορεί να γίνει αυτό το πράγμα γιατί θα χαλάσουν τα μηχανήματα, οπότε πρέπει να προχωρήσουν σε υγειονομική ταφή. Πήραμε άδεια από τον Δήμο Βελεστίνου. Εκδόθηκε άδεια από την Περιφέρεια Θεσσαλίας σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για την Ταφή διαφόρων ζώων, το οποίο έγινε όπως τάφηκαν και στην πανώλη τα πρόβατα και είχαμε να θάψουμε συνολικά, ψάρια μόνο, τα οποία δεν ήταν πάνω από 5-6 τόνους. Και γι’ αυτό το πράγμα βγήκαν κάποιοι και έκαναν φασαρία ότι θα γίνει μόλυνση. Πώς θα γίνει; Αφού υπάρχει ειδική μεμβράνη και προβλέπεται ακριβώς ό,τι προβλέπεται στον νόμο. Άρα ποιο είναι το πρόβλημα; Αυτό που καταλαβαίνω εγώ είναι ότι κάποιοι ενδεχομένως να μην ήθελαν να λυθεί τόσο γρήγορα το πρόβλημα» είπε στη συνέχεια ο κ. Κουρέτας.

Σχετικά με το τι αναμένεται να παρουσιάσει απόψε ο πρωθυπουργός που βρίσκεται στην Θεσσαλία, σύμφωνα με όσα είπε ο περιφερειάρχης, θα ανακοινωθούν τα αντιπλημμυρικά έργα που είναι αντικείμενο μελέτης πολλών μηνών.

«Ένα κομμάτι είναι η ορεινή υδρονομία, φράγματα ψηλά, τα οποία θα τα ανακοινώσει ο υπουργός Περιβάλλοντος μαζί με τον υπουργό Υποδομών και ίσως και τον κ. Τσιάρα. Μετά, τα αντιπλημμυρικά τα μεγάλα που είναι το φράγμα του Ενιπέα, Πύλη και Μουζάκι και τα μικρά αντιπλημμυρικά που έχουν ήδη ξεκινήσει από την Περιφέρεια, που αφορά κυρίως τη διευθέτηση των ρεμάτων και των αναχωμάτων, τα οποία θα ανακοινώσω εγώ, θα τα παρουσιάσω σε 42 σημεία, που γίνονται ήδη αυτή τη στιγμή. Αυτό θα γίνει τη Δευτέρα, το οποίο είναι ένα σχέδιο το οποίο προέκυψε από μελέτη που υποβλήθηκε στις 20 Μαρτίου, δόθηκε το οκέυ τη Μεγάλη Εβδομάδα, έγιναν οι δημοπρασίες και αυτή τη στιγμή προχωρήσαμε στο να γίνονται τα έργα», είπε καταλήγοντας.

https://www.topontiki.gr/