8 Σεπ 2024

Χιλιάδες Βραζιλιάνοι στους δρόμους υπέρ της ελευθερίας του λόγου και κατά της απαγόρευσης του Χ

 

Χιλιάδες υποστηρικτές του πρώην προέδρου της Βραζιλίας Jair Bolsonaro πλημμύρισαν το Σάββατο την κεντρική λεωφόρο του Sao Paolo σε μια συγκέντρωση για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας της χώρας, με αφορμή και τον αποκλεισμό από την βραζιλιάνικη κυβέρνηση ..της πλατφόρμας X, μια απαγόρευση που λένε ότι αποτελεί απόδειξη της πολιτικής δίωξης τους.

Οι διαδηλωτές, στην πλειονότητα τους ντυμένοι με τα κιτρινοπράσινα χρώματα της σημαίας της Βραζιλίας, κάλυψαν μεγάλος μέρος της Λεωφόρου Paulista. «Σε ευχαριστούμε που υπερασπίζεσαι την ελευθερία μας», έγραφε ένα από τα εκατοντάδες πανό που επαινούσε τον επιχειρηματία της τεχνολογίας Elon Musk.

Η πορεία του Σαββάτου αποτέλεσε ένα τεστ της ικανότητας του Bolsonaro να κινητοποιήσει τη συμμετοχή ενόψει των δημοτικών εκλογών του Οκτωβρίου, παρόλο που το εκλογικό δικαστήριο της Βραζιλίας του απαγόρευσε να διεκδικήσει το αξίωμα μέχρι το 2030. Είναι επίσης κάτι σαν δημοψήφισμα για το Χ, του οποίου η αναστολή έχει προκαλέσει ανησυχίες ακόμη και σε ορισμένους από τους αντιπάλους του Bolsonaro, ενώ πυροδοτεί τις φλόγες της βαθιάς ριζωμένης πολιτικής πόλωσης της Βραζιλίας.

«Μια χώρα χωρίς ελευθερία δεν μπορεί να γιορτάσει τίποτα αυτή τη μέρα», έγραψε ο Bolsonaro στον λογαριασμό του στο Instagram στις 4 Σεπτεμβρίου, προτρέποντας τους Βραζιλιάνους να μείνουν μακριά από τις επίσημες παρελάσεις για την ημέρα της ανεξαρτησίας και αντ’ αυτού να έρθουν μαζί του στο Sao Paolo.

Ο δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου Alexandre de Moraes διέταξε την απαγόρευση του X σε εθνικό επίπεδο στις 30 Αυγούστου μετά από μήνες διαμάχης με τον Musk για τα όρια της ελευθερίας του λόγου. Ο δικαστής ηγήθηκε των προσπαθειών να απαγορεύσει στους ακροδεξιούς χρήστες να διαδίδουν παραπληροφόρηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ενίσχυσε την καταστολή όταν οι σκληροπυρηνικοί υποστηρικτές του Bolsonaro λεηλάτησαν το Κογκρέσο και το προεδρικό μέγαρο στις 8 Ιανουαρίου 2023, σε μια προσπάθεια να ανατρέψουν την ήττα Bolsonaro στις προεδρικές εκλογές.

Η απαγόρευση αποτελεί κόκκινη γραμμή για τους υποστηριχτές του Bolsonaro, οι οποίοι κατηγορούν το δικαστικό σώμα και την κυβέρνηση του προέδρου Luiz Inácio Lula da Silva προκειμένιου να φιμωθεί το κίνημά τους.

«Ο Elon Musk υπήρξε πολεμιστής για την ελευθερία του λόγου», δήλωσε σε συνέντευξή του η πιστή σύμμαχος του Bolsonaro και βουλευτής Bia Kicis. «Η δεξιά καταπιέζεται, σφαγιάζεται, γιατί η αριστερά δεν θέλει να υπάρχει η δεξιά».

«Οι ελευθερίες μας βρίσκονται σε κίνδυνο, πρέπει να κάνουμε τη φωνή μας να ακουστεί. Ο de Moraes είναι τύραννος, θα πρέπει να παραπεμφθεί και οι άνθρωποι στους δρόμους είναι το μόνο πράγμα που θα πείσει τους πολιτικούς να το κάνουν», πρόσθεσε ο συνταξιούχος Amaro Santos καθώς περπατούσε στη λεωφόρο το Σάββατο.

Ο Musk προέτρεψε επίσης τους Βραζιλιάνους να παρευρεθούν ομαδικά στη συγκέντρωση, αναδημοσιεύοντας το ποστ κάποιου άλλου που ισχυριζόταν ότι η απαγόρευση του Χ αφύπνισε τους ανθρώπους «στο γεγονός ότι η ελευθερία καταπιέζεται και θα πρέπει να παλέψετε για αυτήν». Δημιούργησε επίσης έναν λογαριασμό στο X, με το όνομα του αμφιλεγόμενου δικαστή, δημοσιεύοντας δικαστικές εντολές που ζητούν από το Χ να κλείσει λογαριασμούς που θεωρούνται παράνομοι.

Αν και το Χ από το 2019 έχει κλείσει 226 λογαριασμούς ακροδεξιών δραστηριοτήτων που κατηγορούνται για υπονόμευση της δημοκρατίας της Βραζιλίας, συμπεριλαμβανομένων νομοθετών που συνδέονται με το κόμμα του Bolsonaro, σύμφωνα με δικαστικά αρχεία, αρνήθηκε το τελευταίο διάστημα να αναλάβει άμεση δράση για κάποιους άλλους με αποτέλεσμα ο de Moraes να προειδοποιήσει τον περασμένο μήνα ότι ο νόμιμος εκπρόσωπός του Musk θα μπορούσε να συλληφθεί. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα το Χ να διαλύσει το τοπικό του γραφείο. Η εταιρεία με έδρα τις ΗΠΑ αρνήθηκε να ονομάσει νέο εκπρόσωπο -όπως απαιτείται για να λάβει τις δικαστικές ειδοποιήσεις- και ο de Moraes διέταξε την αναστολή της πλατφόρμας σε εθνικό επίπεδο μέχρι να το κάνει.

Μια επιτροπή του Ανωτάτου Δικαστηρίου επικύρωσε ομόφωνα την απόφαση του de Moraes να μπλοκάρει το Χ ημέρες αργότερα. Ωστόσο, το πιο αμφιλεγόμενο σημείο της απόφασής ήταν η επιβολή ενός τεράστιου ημερήσιου προστίμου 9.000 $ για Βραζιλιάνους που χρησιμοποιούν εικονικά ιδιωτικά δίκτυα (VPN) για πρόσβαση στο X.

«Ορισμένα από αυτά τα μέτρα που έχουν υιοθετηθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο δείχνουν αρκετά επαχθή και καταχρηστικά», δήλωσε ο Andrei Roman, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας δημοσκόπησης Atlas Intel με έδρα τη Βραζιλία.

Ενόψει της διαμαρτυρίας του Σαββάτου, ορισμένοι δεξιοί πολιτικοί αψήφησαν την απαγόρευση του de Moraes και χρησιμοποίησαν ένα VPN για να δημοσιεύσουν αναρτήσεις στο X, καλώντας τους ανθρώπους να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις.