11 Σεπ 2024

ΣΤΕΦΑΝΟΒΙΚΕΙΟ, επέτειος: Χρονικό καταστροφής και της επιχείρησης συγκάλυψης

 Το χρονικό της καταστροφής μέσα από τις αναρτήσεις του DP – Η αναδρομή μέσα από αναρτήσεις του DP κατά τη διάρκεια του επίμαχου χρονικού διαστήματος προσφέρει πολλές ενδείξεις για την πρόθεση της συγκάλυψης της καταστροφής του Στεφανοβικείου. Με κάθε σαφήνεια, διευκρινίζεται ότι το DP δεν διεκδικεί ούτε την πρωτιά ούτε την πληρότητα στην κάλυψη του συμβάντος όπως εξελίσσονταν.

Γράφει ο ΚΑΥΣΙΜΑΡΧΗΣ

Οι δημοσιεύσεις πολλών μέσων ενημέρωσης, που σε συνεχή σχεδόν βάση παρείχαν την πραγματική εικόνα ακυρώνοντας στην πράξη το αφήγημα που αποσκοπούσε στην αποσιώπηση του μεγαλύτερου ίσως «φιάσκου» στην ιστορία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, βρίσκονται διαθέσιμες στο διαδίκτυο και ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να ανατρέξει σε αυτές ώστε να μορφώσει πληρέστερη εικόνα.

Επίσης διαθέσιμες υπάρχουν και δημοσιεύσεις που αναπαρήγαγαν το επίσημο αφήγημα ή και επιχειρηματολογούσαν υπέρ αυτού, σε μια καταφανή προσπάθεια να ενισχύσουν τη βασιμότητα του. Με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει. Από την πρώτη στιγμή που σε μέσα ενημέρωσης δημοσιεύθηκαν πληροφορίες και φωτογραφίες ότι σημαντικό μέρος των εγκαταστάσεων και των μέσων της 1ης ΤΑΞΑΣ στο αεροδρόμιο του Στεφανοβικείου επλήγη από πλημμυρικά φαινόμενα, άρχισε η επιχείρηση συγκάλυψης.

Στις 9 Σεπτεμβρίου 2023, με ανακοίνωση Τύπου το ΓΕΣ, διαβεβαιώνει ότι «το σύνολο των Ελικοπτέρων (Ε/Π) που σταθμεύουν στην έδρα της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (1ης ΤΑΞΑΣ) στο Αεροδρόμιο (Α/Δ) του Στεφανοβικείου Βόλου, έχει μεταφερθεί με ασφάλεια σε στεγνή πίστα εντός του Α/Δ, σύμφωνα με τις υφιστάμενες, ισχύουσες και πάγιες διαδικασίες περί ασφάλειας υλικού και εγκαταστάσεων. Προκειμένου δε να προσδώσει αληθοφάνεια στο αφήγημα, παραθέτει και λεπτομέρειες της διαδικασίας: «Αρχικά σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα μεταφέρθηκαν όλα τα λειτουργικά, εν χρήσει και επιχειρησιακά Ε/Π. Στην συνέχεια τελευταία μετακινήθηκαν τα Ε/Π (UH-1H) που έχουν χαρακτηριστεί ανενεργά λόγω παλαιότητας (60 ετών) και αποσυρθεί από την ενεργό υπηρεσία από ετών.

Αυτά απεικονίζονται σε φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας». Και με στόμφο καταλήγει: «Το αεροδρόμιο του Στεφανοβικείου παραμένει επιχειρησιακό. Όλα τα Ε/Π εντός αυτού είναι ασφαλή. Εξυπακούεται ότι τηρείται ετοιμότητα μετασταθμεύσεως και σε άλλες βάσεις της περιοχής ή και αλλού, σύμφωνα με τα ισχύουσες πάγιες διαδικασίες (πρωτόκολλα), αν η δυναμική κατάσταση του φαινομένου το επιβάλλει».

Την ίδια ημέρα, λίγες ώρες αργότερα, η κρατική ΕΡΤ μεταδίδει ότι δόθηκε εντολή εκκένωσης του Στεφανοβικείου, διαψεύδοντας με ηχηρό τρόπο την ανακοίνωση του ΓΕΣ.

Στις 17.43, αργά το απόγευμα της 9ης Σεπτεμβρίου, το ΓΕΣ με νεότερη ανακοίνωση του πασχίζει να διατηρήσει «ζωντανό» το αφήγημα, ισχυριζόμενο ότι «οι επιπλέον φωτογραφίες που έχουν δημοσιευθεί στον ηλεκτρονικό Τύπο αφορούν χρονικό διάστημα κατά το οποίο βρισκόταν σε εξέλιξη η μεταφορά των ελικοπτέρων (Ε/Π) προς στεγνό τμήμα της πίστας του Αεροδρομίου (Α/Δ) Στεφανοβικείου» του Βόλου. Συμπληρωνόταν δε, ότι «όλα τα ελικόπτερα είναι ασφαλή». Εφόσον όμως υπήρχε στεγνό τμήμα της πίστας του Α/Δ τότε συνεπάγεται ότι υπήρχε και… βρεγμένο!

Ιερή αγανάκτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου

Στη συγκάλυψη «συνεισέφερε» με δηλώσεις του και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. «Ενώ το σύνολο του κρατικού μηχανισμού και οι πολίτες μεγάλων περιοχών αντιμετωπίζουν το πιο έντονο φυσικό φαινόμενο που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία της χώρας, διάφοροι βρήκαν ακόμα μία ευκαιρία για διασπορά αλλεπάλληλων fake news. Σήμερα είδαμε κάποια μέσα να χτυπούν πισώπλατα με πρωτοφανή ψεύδη τις Ένοπλες Δυνάμεις, που προσπαθούν με κάθε τρόπο και σε αντίξοες συνθήκες, να βοηθήσουν τους πολίτες στις πλημμυρισμένες περιοχές», δήλωνε με… ιερή αγανάκτηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στη συνέχεια, εντός 24 ωρών από τότε που δόθηκε στη δημοσιότητα το αφήγημα του ΓΕΣ ότι οι φωτογραφίες που είχαν δημοσιευθεί απεικόνιζαν «ελικόπτερα που έχουν χαρακτηριστεί ανενεργά λόγω παλαιότητας (60 ετών) και αποσυρθεί από την ενεργό υπηρεσία από ετών», αποδομήθηκε εντελώς. Στις 10 Σεπτεμβρίου 2023, ένα από αυτά τα ελικόπτερα, το «689» παρουσιάζεται στο βραδινό κεντρικό δελτίο του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, να ανεφοδιάζει με είδη πρώτης ανάγκης τους κατοίκους της Ζαγοράς Πηλίου!

«Miracolo – Miracolo» ανέκραζε ο τίτλος της ανάρτησης στο DP σημειώνοντας ότι «για άλλη μία φορά επιβεβαιώθηκε με εκκωφαντικό τρόπο η λαϊκή ρήση «το ψέμα έχει κοντά ποδάρια».

Και φυσικά, ότι «οι εμπνευστές αυτής της μεθόδευσης αγνοούν ότι η σκόπιμη παραπλάνηση των φορολογούμενων, σπέρνει τον σπόρο της αμφιβολίας και διαβρώνει την εμπιστοσύνη, αλλά και την ισχύουσα πεποίθηση για το πρότυπο του ανώτατου αξιωματικού των Ενόπλων Δυνάμεων». Κάλεσε επίσης σε νέα τοποθέτηση τον αγανακτισμένο κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη, μετά την οργισμένη δήλωσή του για «διασπορά αλλεπάλληλων fake news», καθώς όπως αποδείχθηκε η πηγή των fake news βρισκόταν στη Λεωφόρο Μεσογείων!

Στις 12 Σεπτεμβρίου, έγινε γνωστό ότι για τη διαρροή των φωτογραφιών που απεικόνιζαν τα ελικόπτερα της 1ης ΤΑΞΑΣ να έχουν μετατραπεί σε αμφίβια επιλήφθηκε η στρατιωτική Δικαιοσύνη, ενώ ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, με δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ενημέρωνε ότι η φωτογράφηση στρατιωτικών εγκαταστάσεων συνιστά βαρύ στρατιωτικό ποινικό αδίκημα και ότι πρέπει να υπάρχει ένα όριο σε αυτή τη χώρα. Προφανώς… εννοούσε την αποκάλυψη της αλήθειας και όχι τη συγκάλυψη! Τι άλλο;

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας

Η… καταλυτική παρέμβαση με στιλ Δένδια

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, ο οποίος μετά το πέρας της επίσκεψης στην έδρα της 1ης Στρατιάς στη Λάρισα, μεταξύ άλλων δήλωσε: «Κάθε κριτική είναι βέβαια απολύτως δεκτή, όμως θα παρακαλούσα τους ελάχιστους να μην απαξιώνουν τις Ένοπλες Δυνάμεις για λόγους μικρών σκοπιμοτήτων και εντυπωσιασμού. Δεν είναι μόνο άδικο, αυτό θα ήταν ίσως ανεκτό, είναι βαθύτατα εθνικά επιζήμιο». Οπότε η συγκάλυψη της καταστροφής αλλά και της ανικανότητας καθενός που είχε την ευθύνη «να φροντίζει για το υλικό και τις εγκαταστάσεις που ανήκουν στο Στρατό», είχε επισήμως και υπουργική κάλυψη και μάλιστα η συγκάλυψη μετατράπηκε σε… εθνική αναγκαιότητα!

Στη συνέχεια την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2023, εκδόθηκε ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιείται ότι την ίδια ημέρα «πραγματοποιήθηκε Άσκηση Ετοιμότητας και Συναγερμού «ΠΕΛΕΚΥΣ» της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (1η ΤΑΞΑΣ) «ΚΙΛΚΙΣ ΛΑΧΑΝΑ». Στην υπόψη άσκηση δεν έλαβαν μέρος τα ελικόπτερα που βρίσκονται ανεπτυγμένα σε αποστολές σε όλη την επικράτεια». Στην ανακοίνωση, για ευνόητους λόγους, παραλείπεται, να αναφερθεί ότι δεν έλαβαν μέρος και τα ελικόπτερα που είχαν σκεπαστεί από τα νερά!

Λίγο νωρίτερα, στις 3 Οκτωβρίου 2023, σε ανάρτηση με τίτλο «ΥΠΕΡΠΑΡΑΓΩΓΗ “Apache-Potemkin” σε χρώμα χακί, με σκηνοθεσία… για ΟΣΚΑΡ, επί θύραις», το DP έγραφε προφητικά: «Τη δόξα του πρίγκιπα Γκριγκόρι Αλεξάντροβιτς Ποτέμκιν-Ταβρίτσεσκι, πατέρα του τεχνάσματος που έμεινε γνωστό στην Ιστορία ως «χωριό Ποτέμκιν», φέρονται να ζήλεψαν όσοι αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την καταστροφή, λόγω πλημμύρας, της περιουσίας του ελληνικού λαού στο Στεφανοβίκειο, παρά την έγκαιρη προειδοποίηση των μετεωρολόγων.

Σύμφωνα με πληροφορίες και με σκοπό την υποστήριξη του επίσημου αφηγήματος ότι παρόλο που το αεροδρόμιο του Στεφανοβικείου έγινε… ναύσταθμος, «ούτε γάτα ούτε ζημιά» για τα ελικόπτερα, τα υλικά και τον εξοπλισμό της 1ης ΤΑΞΑΣ, στο στρατόπεδο του 304 Προκεχωρημένου Εργοστάσιο Βάσης (304 ΠΕΒ) στο Βελεστίνο Μαγνησίας, έχει ήδη κατασκευαστεί ένα σύγχρονο και αλά Γκρέκα, «χωριό Ποτέμκιν»!

Στην επέτειο ενός χρόνου από την καταστροφή στο Στεφανοβίκειο ας θυμηθούμε όλοι μας τη γνωστή ρήση του Διονύσιου Σολωμού: «Το έθνος πρέπει να θεωρεί εθνικό ό,τι είναι αληθές».

Μια ιστορική πλέον φωτογραφία του πλημμυρισμένου Στεφανοβικείου