4 Σεπ 2024

Νέες αποκαλύψεις για τη φωτιά στην Ύδρα: Ο Διοικητής της Πυροσβεστικής δεν πήγε να πάρει καταθέσεις από τους επιβάτες της θαλαμηγού

 

Στο φως έρχονται νέες αποκαλύψεις για τους χειρισμούς των Αρχών σε σχέση με τη φωτιά στην Ύδρα, καθώς η συμπληρωματική έρευνα της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων έδειξε ότι ο τοπικός διοικητής της Πυροσβεστικής δεν πήγε στη θαλαμηγό «Περσεφόνη Ι», για να πάρει καταθέσεις από τους επιβάτες.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Alpha, ο διοικητής στην κατάθεσή του ανέφερε πως πήρε κατάθεση από δέκα άτομα, τα οποία όμως στην πραγματικότητα ήταν οκτώ, σύμφωνα με τη λίστα επιβατών. Όπως μετέδωσε το κανάλι, στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας, ο διοικητής παραδέχτηκε πως τον αριθμό του τον έδωσε ο ύπαρχος του γιοτ.

Σύμφωνα με την έρευνα των Εσωτερικών Υποθέσεων, στο πρώτο σκέλος της προκαταρκτικής εξέτασης, στις αρχές του περασμένου Ιουλίου, είχαν προκύψει ενδείξεις για τα αδικήματα της κατάχρησης εξουσίας και παράβασης καθήκοντος για τον αρχιπύραρχο προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και για στελέχη του λιμεναρχείου Ύδρας.

Στο πλαίσιο της έρευνας διαπιστώθηκε ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία Γαλατά δεν ασχολήθηκε επαρκώς με την υπόθεση, παρότι ήταν στον χώρο ευθύνης της. Επίσης, όπως αποδεικνύουν σχετικά έγγραφα, το λιμεναρχείο Ύδρας ενημερώθηκε από παραπλέον σκάφος της θαλαμηγού «Περσεφόνη Ι» ότι το πλήρωμα ή οι επιβάτες εμπλέκονταν στη φωτιά που ξέσπασε, αλλά το σκάφος που έφτασε εκεί ποτέ δεν ακινητοποίησε τη θαλαμηγό και δεν προέβη σε έρευνα.

Ο αρμόδιος εισαγγελέας επέστρεψε την προκαταρκτική έρευνα στην αρμόδια υπηρεσία, ώστε να ερευνηθεί ο τρόπος, ο χρόνος και το ακριβές σημείο που αποβιβάστηκαν δύο επιβάτες της θαλαμηγού, αρκετές ώρες πριν από την πρόκληση και εκδήλωση της πυρκαγιάς στην Ύδρα. Τα στελέχη της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων διαβίβασαν χθες Τρίτη, το αποτέλεσμα του δεύτερου σκέλους της προκαταρκτικής έρευνας, απαντώντας στο ερώτημα. Στις 21 Ιουνίου αναχώρησαν από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ένας άνδρας και μία γυναίκα, επιβάτες της θαλαμηγού, προς το αεροδρόμιο «Χίθροου» του Λονδίνου. Η πτήση έφυγε από την Αθήνα στις 16:35, δηλαδή περίπου επτά-οκτώ ώρες πριν από την εκδήλωση της φωτιάς στο πευκοδάσος της Ύδρας.

Έτσι προκύπτει το συμπέρασμα πως οι επιβάτες που παρέμειναν στη θαλαμηγό το κρίσιμο χρονικό διάστημα ήταν 8 και όχι 10, όπως είχε αναφέρει εγγράφως ο αρχιπύραρχος του Πυροσβεστικού Σώματος που ανέλαβε την προανάκριση.

https://www.topontiki.gr/