30 Σεπ 2024

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου έτοιμος να στείλει στρατό κατά της Χεζμπολάχ νότια του ποταμού Λιτάνι

 

Ο Λίβανος είναι έτοιμος να στείλει τον στρατό του νότια του ποταμού Λιτάνι, δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός της χώρας Νατζίμπ Μικάτι.

Ο Μικάτι είπε ότι η κυβέρνησή του ήταν «έτοιμη να εφαρμόσει τη συμφωνία 1701», αναφερόμενος σε ψήφισμα του ΟΗΕ του 2006 που στόχευε να τερματίσει την ένοπλη παρουσία της Χεζμπολάχ στο νότο ως μέρος μιας συμφωνίας για τον τερματισμό ενός πολέμου 34 ημερών με το Ισραήλ, όπως μεταδίδει το NBC.

Το ψήφισμα ζητούσε επίσης την πλήρη αποχώρηση του Ισραήλ από τον νότιο Λίβανο. Ο ποταμός Λιτάνι βρίσκεται περίπου 20 μίλια από τα νότια σύνορα του Λιβάνου.

«Επιβεβαιώνουμε τη συμφωνία μας και δεσμευόμαστε να εφαρμόσουμε αμέσως την κατάπαυση του πυρός για να συζητήσουμε την εφαρμογή της απόφασης 1701 του ΟΗΕ», είπε ο Μικάτι.

Σημειώνεται ότι το ψήφισμα εγκρίθηκε ομόφωνα από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στις 11 Αυγούστου 2006. Το υπουργικό συμβούλιο του Λιβάνου ενέκρινε ομόφωνα το ψήφισμα στις 12 Αυγούστου 2006. Την ίδια ημέρα, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα είπε ότι η πολιτοφυλακή του θα τιμήσει την έκκληση για κατάπαυση του πυρός. Είπε επίσης ότι μόλις σταματήσει η ισραηλινή επίθεση, οι ρουκέτες της Χεζμπολάχ στο Ισραήλ θα σταματήσουν. Στις 13 Αυγούστου το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ψήφισε με 24-0 υπέρ του ψηφίσματος, με μία αποχή. Η κατάπαυση του πυρός ξεκίνησε τη Δευτέρα, 14 Αυγούστου 2006 στις 8 π.μ. τοπική ώρα, μετά από αυξημένες επιθέσεις και από τις δύο πλευρές.

Μέχρ το 2024, το ψήφισμα δεν εφαρμόστηκε πλήρως. Ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις αποσύρθηκαν από τον Λίβανο, η Χεζμπολάχ και άλλες ένοπλες ομάδες στο νότιο Λίβανο δεν το έχουν κάνει. Η Χεζμπολάχ έχει έκτοτε αυξήσει σημαντικά τις οπλικές της δυνατότητες, συγκεντρώνοντας περίπου 120.000-200.000 πυρομαχικά (κατευθυνόμενοι βαλλιστικοί πύραυλοι μικρού βεληνεκούς, μη κατευθυνόμενοι βαλλιστικοί πύραυλοι μικρής και μέσης εμβέλειας και μη κατευθυνόμενοι πύραυλοι μικρού και μεγάλου βεληνεκούς) και αύξησε την ανάπτυξη των ενόπλων δυνάμεών της νότια του ποταμού Λιτάνι, αναπτύσσοντας σήραγγες , κρυψώνες όπλων, αεροδιάδρομοι και στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Ο Λίβανος κατηγορεί το Ισραήλ ότι δεν αποσύρεται πλήρως από τα λιβανικά εδάφη, κάτι που αντικρούεται από τον ΟΗΕ, και ότι παραβιάζει τον εναέριο και θαλάσσιο χώρο, κάτι που είναι συχνό φαινόμενο.

Επιθεση του Ισραήλ σε αποθήκη πυραύλων

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν σήμερα ότι κατέστρεψαν με αεροπορική επιδρομή μια αποθήκη πυραύλων εδάφους-αέρος της Χεζμπολάχ, κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυτού.

Σύμφωνα με τους IDF, η αποθήκη με τους αντιαεροπορικούς πυραύλους βρισκόταν περίπου 1,5 χλμ μακριά από το αεροδρόμιο.

«Οι πύραυλοι εδάφους-αέρος αποτελούν απειλή για τον διεθνή εναέριο χώρο, για τα επιβατικά αεροπλάνα και μπορούν να πλήξουν οποιοδήποτε αεροσκάφος που πετά στον εναέριο χώρο του Λιβάνου», τόνισε ο στρατός.

https://www.topontiki.gr/