21 Σεπ 2024

Ο επίσημος κατάλογος του Κρεμλίνου για τις εχθρικές χώρες προς τη Ρωσία έχει μέσα την Ελλάδα και την Κύπρο αλλά όχι την Τουρκία

 Η Τουρκία έστειλε νέα πλωτή αποβάθρα στην Ρωσία η οποία βρίσκεται καθ' οδόν από την Κωνσταντινούπολη προς το Μουρμάνσκ-Οι Τούρκοι κατασκευάζουν επίσης ­δύο παγοθραυστικά διπλού καυσίμου για τη ρωσική κρατική εταιρεία Rosmorport..

Πριν μερικές ημέρες η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα είχε αναφέρει ότι “ όσες χώρες έχουν βάσεις των ΗΠΑ θα έχουν συνέπειες”.

Τώρα ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Μ.Μισούστιν εξέδωσε με εντολή Πούτιν έναν κατάλογο εχθρικών χωρών προς την Ρωσία, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται η Ελλάδα και η Κύπρος, αλλά όχι η Τουρκία.

Ο επίσημος κατάλογος της ρωσικής κυβέρνησης για χώρες με «καταστροφικές συμπεριφορές», περιλαμβάνει συνολικά 47 χώρες και εδαφικές κτήσεις, αναφέρει το ΚΥΠΕ.

Κατάλογο με τις χώρες, οι οποίες επιβάλλουν κατά τη Ρωσία «καταστροφικές συμπεριφορές αντίθετες με τις ρωσικές πνευματικές και ηθικές αξίες», έδωσε στη δημοσιότητα η ρωσική Κυβέρνηση, έπειτα από σχετική απόφαση του Πρωθυπουργού της χώρας Μιχαήλ Μισούστιν.

Στη λίστα, που αποτελεί ουσιαστικά επανάληψη του καταλόγου των «μη φιλικών» προς τη Ρωσία χωρών, όπως έχει διαμορφωθεί μετά την επιβολή αμοιβαίων κυρώσεων, περιλαμβάνονται η Κύπρος, η Ελλάδα, σχεδόν όλες οι χώρες της ΕΕ, πλην Ουγγαρίας και Σλοβακίας, καθώς και του ΝΑΤΟ, πλην Τουρκίας.

Ο κατάλογος αυτός περιλαμβάνει συνολικά 47 χώρες και εδαφικές κτήσεις, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Μ.Βρετανία και όλες οι χώρες του λεγόμενου «δυτικού συνασπισμού», δηλαδή η Ιαπωνία, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Νότιος Κορέα, αλλά και η Ταϊβάν.

Σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ITAR-TASS , το οποίο επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές, η απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης έρχεται ως συνέχεια του διατάγματος του Προέδρου Πούτιν, σύμφωνα με το οποίο η Μόσχα θα παρέχει στο εξής ανθρωπιστική υποστήριξη, αλλά και διευκολύνσεις για τη μετακίνηση και εγκατάστασή τους στη Ρωσία σε πολίτες των χωρών αυτών, οι οποίοι «συμμερίζονται τις παραδοσιακές ρωσικές πνευματικές και ηθικές αξίες».

Το διάταγμα του Ρώσου Προέδρου προβλέπει μια απλοποιημένη διαδικασία για όσους «δεν αποδέχονται τις καταστροφικές νεοφιλελεύθερες συμπεριφορές στις χώρες τους, οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με τις παραδοσιακές αξίες», προκειμένου να μετεγκαθίστανται στη Ρωσία. Σύμφωνα με ρωσικές διπλωματικές πηγές ο αριθμός των δυτικών πολιτών, που αξιοποιούν αυτή τη διαδικασία είναι «ήδη αρκετές δεκάδες».

Μια νέα πλωτή αποβάθρα βρίσκεται καθ' οδόν από την Κωνσταντινούπολη προς το Μουρμάνσκ

Το τουρκικό ναυπηγείο Kuzey Star Shipyard ολοκλήρωσε την κατασκευή μιας αποβάθρας μήκους 220 μέτρων για την επισκευή ρωσικών πυρηνικών παγοθραυστικών.

Η τουρκική πλωτή εγκατάσταση ρυμουλκήθηκε αυτή την εβδομάδα προς τον Βόσπορο με πορεία για το ρωσικό λιμάνι του Μουρμάνσκ.

Οι φωτογραφίες δείχνουν πολλά ρυμουλκά και σκάφη υποστήριξης που συμμετέχουν στην επιχείρηση, αναφέρει η ρωσική έκδοση του Barents Observer.

Η πλωτή εξέδρα πλοίων είναι κατασκευασμένη για τη ρωσική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Rosatom και θα χρησιμοποιηθεί για την επισκευή παγοθραυστικών.

Το συμβόλαιο που υπέγραψαν οι εταιρείες το 2021 έχει αξία περίπου 69 εκατομμύρια δολάρια.

Η αποβάθρα είναι τύπου NB 110. Θα έχει βάση το Atomflot, τη βάση για τα πυρηνικά παγοθραυστικά στο Μουρμάνσκ.

Η Ρωσία έχει σήμερα τρία πλοία της κατηγορίας σε λειτουργία και άλλα τέσσερα πρόκειται να ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με το ναυπηγείο, η πλωτή αποβάθρα έχει ανυψωτική ικανότητα 30.000 τόνων, μήκος 220 μέτρα και πλάτος 48 μέτρα.

Διαθέτει κατάστρωμα ολίσθησης μήκους τουλάχιστον 200 μέτρων και ύψους 6 μέτρων, και θα μπορεί να φιλοξενήσει έως και 30 άτομα για 7 ημέρες χωρίς να βγει στη στεριά.

Στο μέλλον, η Ρωσία μπορεί να χρειαστεί ακόμη μια πλωτή εξέδρα και εάν η Ρωσία καταφέρει να ολοκληρώσει την κατασκευή του Rossiya, του πρώτου παγοθραυστικού Project 10510 (Lider), οι άλλες αποβάθρες θα είναι πολύ μικρές για επισκευές και σέρβις.

Το τουρκικό ναυπηγείο Kuzey Star Shipyard συνεργάζεται στενά με τη Ρωσία.

Εκτός από την πλωτή αποβάθρα NB 110, το τουρκικό ναυπηγείο κατασκευάζει επίσης δύο παγοθραυστικά διπλού καυσίμου για τη ρωσική κρατική εταιρεία Rosmorport.

Η σύμβαση αξίας 18,5 δισεκατομμυρίων ρούβλια (179 εκατομμύρια ευρώ) ανατέθηκε αρχικά στο ρωσικό ναυπηγείο Onega, αλλά στη συνέχεια ανελήφθη από το τουρκικό ναυπηγείο σύμφωνα με τις αρχές της υπεργολαβίας.